10 Yıl Sonra Sandy Kasırgasının İzleri

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Günaydın. Bugün cuma. On yıl boyunca Sandy Kasırgası’nın verdiği hasar ve yıkımın etkileriyle yaşamış birini ziyaret edeceğiz.

Kredi… The New York Times için Andrea Mohin

Debbie Ingenito, içinde Noel süslerinin olduğu küçük kutuyu, içinde sakladığı plastik sandviç torbasından çıkardı.

Noel süslerini o zamanki Başkan Obama’nın Sandy Kasırgası’nın çamurlu enkazını gezdiği gün aldı. Bu, fırtınanın Ingenito’nun çocukluğundan beri yaşadığı Staten Island’ın New Dorp bölümünü yırtıp atmasından birkaç hafta sonraydı.

Noel süsleriyle ilgili hikaye şöyle:

Fırtına, bahçelerinde bir tatil boyu yaprak dökmeyen bir bitkiyi devirdi. Ingenito, komşular onu önden çekti – “erkekler, hepsi birbirini teselli ediyorlardı” dedi. Işıkları dizip bir jeneratöre bağlamaya yardım ettiler.

Kocası, evlerinin ısıtılmayan ikinci katından bloğa göz kulak olarak tek kişilik bir mahalle bekçisi olarak hizmet ediyordu. Obama’nın ziyareti gününde, başkanla görüşmek için bile gitmeyecekti.

Bunları Obama’ya anlattığında, “bana ikinci kez sarıldı” dedi. Senatör Kirsten Gillibrand onu aradı ve plastik torbada sakladığı Noel süslerini ona verdi. O zamanlar belediye başkanı olan Michael Bloomberg ona bir tane daha verdi. “Fiyat ondaydı,” dedi. “7,99 dolardı. Önemli değildi. Düşünce buydu.”

Ve şimdi 10 yıl sonra.

Obama’nın gördüğü karmaşa ve tanıştığı insanlar hakkında yazdığım yazıda Ingenito’dan alıntı yaptım. Sandy’nin onu nasıl değiştirdiğini bilmek istiyordum. Bunca yıldan sonra hâlâ Sandy’yi ne kadar düşündüğünü bilmek istiyordum.

2012 yılında Başkan Obama ile Debbie Ingenito. Kredi… New York Times için Luke Sharett

“Bu fırtınadan geçen herkesin bir yarası var,” dedi bana.

Kocasının nöbet tuttuğu ikinci kattaki aynı odada otururken, “İşler, bilirsiniz, bir şekilde normale dönüyor,” dedi. Fırtına bodrumu ve birinci katı su bastı, ancak ikinci katı değil ve bir şekilde ev yapısal olarak sağlam kaldı.

Mahalledeki diğer evlerin temizlikten daha fazlasına ihtiyacı vardı – “Bazı insanların evlerine dönmeleri yıllar aldı” dedi.

Şehrin bir sonraki yıkıcı dalganın onu yıkamasını önlemek için sütun benzeri sütunlar üzerine yeniden inşa ettiği 838 evden biri şimdi güneşte parlıyor. Ingenito, “Ama hala iki ev var, yan tarafımdaki ev ve sokağın karşısındaki ev, hala hayalet evler gibi” dedi. Sandy’den beri içlerinde kimse yaşamadı, dedi.

Şehir, tek aileli ev sahipleri için Build It Back programının inşaat çalışmalarının beş ilçede de tamamlandığını söylüyor. Şehir 492 evi yeniden inşa etti. 6.742 kişinin daha “orta derecede rehabilitasyona” ihtiyacı vardı ve şehir tamir etmeye değmeyen 247 tane satın aldı. New York, ev sahiplerine yapılan geri ödemeler için toplamda 135.2 milyon dolar harcadı.

Şimdi endişe, iklim değişikliğinin dayanıklılık projeleri tamamlanmadan önce başka bir büyük fırtına getirebileceğidir. Şehir müfettişi Brad Lander tarafından yakın tarihli bir raporda, “Sandy Superstorm’un New York City’ye inişinden bu yana geçen on yılda, yıkıcı kıyı taşkınlarına neden olacak gelecekteki fırtınaların olasılığı yalnızca arttı” dedi. “Dayanıklılık konusunda ilerlemenin yavaşlayan hızı” konusunda uyardı.

Birçok kıyı projesinin tamamlanmasına yıllar kaldığını söyledi. Bu hafta, Belediye Başkanı Eric Adams, Doğu Nehri’nin Manhattan tarafındaki Brooklyn Köprüsü ile Manhattan Köprüsü arasındaki mahalleyi korumak için taşkın duvarları ve katlanır bariyerler kurma projesinin temelini attı. 2026’ya kadar hazır olmayacak.

Adams ayrıca, diğer esneklik çalışmaları için 8,5 milyar dolar sağlayacak bir federal kıyı altyapısı finansman programı çağrısında bulundu.

Fırtınadan sonraki günleri hatırlayan Manhattanlılar için, Midtown’dan Battery’ye kadar elektrik kesildi, Lander’ın raporu başka bir göz açıcı içeriyor: Şehrin temel altyapısının çoğu, yalnızca iklim değişikliği ile genişleyecek olan taşkın yatağında yatıyor. Raporda, havaalanları, köprüler, rıhtımlar, demiryolları, tüneller ve otoyollar ile birlikte elektrik ve gaz tesislerine ait arazinin yüzde 80’inden azının şu anda taşkın yatağında olduğu belirtildi.

Yani şehrin sanayi ve üretim alanının yüzde 46’sı. Ve toplu konutların yüzde 17’si sel bölgelerinde.

Sandy’nin New York’ta, çoğunlukla Staten Island’ın Ingenito’s gibi mütevazı kesimlerinde ve Queens’de 44 kişiyi öldürdüğünü anlamak günler aldı. Tahliye etmeyenlerden bazıları evlerinde boğuldu. Bazıları fırtınanın sürüklediği dalgadan kaçmaya çalışırken öldü. Bir şehir raporu daha sonra “Sandy çok büyük bir fırtına olduğu için büyük bir dalgalanma yarattı” dedi. 51 mil karelik şehrin yüzde 17’si sular altında kaldı.

Ingenito’nun kocası ve oğlu şanslıydı. Dışarı çıkmayı başardılar. Kocasının “şimdi kendini iyice yıprattığını çünkü bununla bir daha asla uğraşmak istemediğini” söyledi.

“Suyun geldiğini gördüklerinde kocam, ‘Haydi Brian, gitmeliyiz’ dedi” dedi.

Bugünlerde Ingenito’nun bahçesinde park etmiş bir 1996 Chevrolet Tahoe. Şimdi bir çöpçü, o zaman onların kaçış aracıydı – ve daha sonra bir nakliyeci.

“Bu kamyon, buralardaki evler için inşaat malzemeleri taşıyordu,” dedi. “Zemin, tuvaletler, her şey.” Ve şilteler: “Birini onları kamyona koydu ve ihtiyacı olanlara gitmek için geri getirdi.” Hepsi Sandy’den sonraki günlerde kurulan acil durum merkezlerinden, dedi.

Ve Ingenito’nun kendisi? Staten Island’ın diğer tarafındaki baldızının evinde fırtınadan çıktı.

“Orada gerçekten yağmur yağmıyordu” diye hatırladı. “Sadece biraz rüzgarlıydı.”

Hava

Yüksek 50’lerin yakınında giderek daha bulutlu bir günün tadını çıkarın. Geceleri hava parçalı bulutlu ve sıcaklık 40’ların ortalarında.

ALTERNATİF-YAN PARK

Salı (All Saints Day) tarihine kadar geçerlidir.

Erken oylama

Vali adayları Salı günü bir tartışmada karşı karşıya geldi, siyasi reklamlar her yerde ve yarın New York’ta erken oylama başlıyor. Ayrıca önümüzdeki haftanın tamamı Pazar günü ve önümüzdeki 6 Kasım Pazar günü de oy kullanabilirsiniz. Ve tabii ki 8 Kasım olan Seçim Günü’nde de oy kullanabilirsiniz.

Erken oy verme yeriniz, Seçim Günü oy verme yerinizden farklı olabilir. Şehir Seçim Kurulu, bu konum belirleyicinin sizi doğru günde doğru yere göndereceğini veya 866-VOTE-NYC’yi arayacağını söylüyor.

Beş ilçenin dışında, eyalet Seçim Kurulu’nun bu web sitesi aynı zamanda oy verme yerinizi veya yerlerinizi de bulacaktır, ancak yalnızca oy vermek için kayıtlıysanız. Bu seçim için bunu yapmak için çok geç.

Devamsız oy pusulasını çevrimiçi olarak talep etmek için son tarih çoktan geçti, ancak yine de seçim gününden bir gün önce 7 Kasım’a kadar ilçe seçim kurulu ofisinize başvurabilirsiniz.

En son New York haberleri

Alvin Bragg, valilik yarışında bir sorun haline geldi. Kredi… New York Times için Benjamin Norman

Siyaset

• Zeldin ve Bragg: Manhattan bölge savcısı Alvin Bragg, Cumhuriyetçi vali adayı Temsilci Lee Zeldin’den ateş açtı.

• maloney : Demokratlar Meclisi’nin kampanya kolunun lideri olarak Temsilci Sean Patrick Maloney, çoğunluğu korumaktan sorumlu. Ama şimdi kendi Hudson Valley bölgesinde kendisini gerçek bir risk altında buluyor.

• Biden: Bilgisayar çipi fabrikaları kuran veya genişleten şirketler için federal hibe ve sübvansiyonlardan yararlanmaya devam eden Syracuse’u ziyaret eden başkan, bir üreticinin New York’taki yeni tesislere 100 milyar dolar kadar harcama taahhüdünü selamladı.
Daha fazla yerel haber

• Covid, Grip ve RSV: Covid hastaneye yatışlarındaki artış, grip mevsiminin erken gelmesi ve ülke çapında RSV veya respiratuar sinsityal virüste bir artış ile aynı zamana denk geliyor.

• İtfaiyenin yeni lideri: Sekiz aydır komiser vekili olan Laura Kavanagh, 157 yıllık tarihinde İtfaiye Departmanına başkanlık eden ilk kadın olacak.

• Cinsel saldırı cezası: Bazıları öncekinden daha fazla sayıda kadına uyuşturucu verip tecavüz eden eski bir Birleşmiş Milletler çalışanı, alabileceği en yüksek ceza olan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

• Çevrimiçi haydut gitti: New York Post, Perşembe sabahı web sitesinde bir dizi kaba ve ırkçı tweet ve manşetin arkasında haydut bir çalışanın olduğunu söyledi.

• New York Yol Koşucuları: Nnenna Lynch, başarısız bir 1996 uyuşturucu testi ve Road Runners’ın sıfır tolerans politikası dışında, New York Şehri Maratonu’na katılan organizasyona liderlik etmek için mükemmel bir aday gibi görünüyor.

• Şehirde ev fiyatları: Nereye baktığınıza bağlı olarak, yılın üçüncü çeyreğinde satış fiyatları düştü, yükseldi ve aradaki her şey.
BÜYÜKŞEHİR günlüğü

‘Macy’s’e git’

Sevgili günlük:

1987 yılıydı ve karanlık bir kış geçiriyordum. Derin bir korku içindeydim ve annemle telefondaydım.

“Biraz ruj sür ve Macy’s’e git,” diye ısrar etti beni.

“Macy’s’e gidersem bir Valium’a ihtiyacım olacak,” diye yanıtladım.

“O zaman biraz ruj sür,” diye yanıtladı, “bir Valium al ve Macy’s’e git.”

— Ellen Skehan

Agnes Lee tarafından çizildi.
Gönderimleri buraya gönderin ve Metropolitan Günlüğü’nün devamını buradan okuyun .

Burada bir araya gelebildiğimize sevindim. Pazartesi görüşürüz. -JB

PS İşte bugünün Mini Bulmaca ve Heceleme yarışması . Tüm bulmacalarımızı burada bulabilirsiniz .

Melissa Guerrero ve Ed Shanahan, New York Today’e katkıda bulundu. Ekibe [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

.