“17 Mott Caddesi’ne Vardığımızda Saat Sabahın 3’üydü”

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Sihirli Sözler

Sevgili günlük:

Yaklaşık 50 yıl önceydi ve üç arkadaşımla Kanada’nın vahşi doğasında 10 günlük bir kano gezisinden dönüyorduk. Eve gitmek için doğrudan dokuz saat araba sürdük ve New York’a vardığımızda çok yorgun ve açtık.

Sonra Larry sihirli kelimeleri söyledi: “Wo Hop!”

Hepimiz onaylayarak başımızı salladık ve doğrudan gideceğimiz Çin restoranına gittik. 17 Mott Sokağı’na vardığımızda sabahın üçüydü, yorgun, perişan ve acıkmıştık.

Zorla restorana girdik, bir masa kaptık ve karides çorbası, tatlı ve ekşi domuz eti ve karides körili erişte yemeye başladık.

Yemekler hiç bu kadar lezzetli olmamıştı.

—Michael Altın

Kaba Uyanış

Sevgili günlük:

New York’ta doğdum ve büyüdüm. İlk Broadway şovuma henüz anne karnındayken katıldım (“Fiddler on the Roof”, başrolde Zero Mostel). İlk filmimi Radio City Music Hall’da izledim (“Yatak Kolları ve Süpürgeler”).

Central Park çocuk hayvanat bahçesinde yalpalayarak yürüdüğüm 8 milimetrelik görüntüler ve İkiz Kuleler’in tepesinde gençliğimin fotoğrafları var. Hangi mecnunda en iyi çavdar konservesi olduğunu ve Çin mahallesinde en iyi dim sumun nereden alınacağını biliyordum.

New York’ta büyümekle ilgili her şeyi sevdim: Macy’s’deki tahta yürüyen merdivenlerin şakırtısı; metro turnikesine düşen jetonun şıngırtısı.

15 yaşımdayken çalışma kağıtlarımı Eyalet Çalışma Bakanlığı’ndan aldım; 23 yaşında belediyeden evlilik cüzdanı aldım.

20’li yaşlarımın ortalarında taşındım ama olabildiğince sık ziyaret ettim. Evvel, Beşinci Cadde’de 42. Cadde’yi geçmeyi beklerken, kendimi New York Halk Kütüphanesi’nin ana şubesinin Güzel Sanatlar mimarisine bakarken buldum.

Işığın değiştiğinden habersiz, birinin aceleyle yanımdan geçtiğini hissettim.

Turist, dedi.

— Stacy Reich

Yukarı gidiyor

Sevgili günlük:

Fizik tedavi randevusuna gidiyordum. Oraya vardığımda, lobide asansör bankının yanında duran bir kadınla karşılaştım.

Asansörün kapısı açıldı ve bindim. Kadın benden sonra bindi. 14. kat için düğmeye bastım ve benden 16. kat için düğmeye basmamı istedi.

Daha sonra onunla 16. kata çıkıp sonra 14. kata inip inmeyeceğimi sordu.

Acelesi olduğunu düşünerek mühlet dedim ama zaten 14’ü bastığım için asansör zaten orada duracaktı.

Aşırı derecede klostrofobik olduğunu ve asansörlere tek başına binmeyeceğini açıkladı.

Tabii ki onunla geleceğimi söyledim.

Kapı kapandı ve işte oradaydık.

“E günün nasıl geçiyor?” diye sordu.

“Oldukça iyi,” diye yanıtladım.

Gülmeye başladı ve 14’e gelene kadar bana asansör klostrofobisinin – MRI çekmekle ilgili bir şey – kökenini anlatmaya devam etti.

İnmedim, kapı kapandı ve 16’ya kadar gittik, o indi ve onunla geldiğim için bana teşekkür etti.

Sorduğu için ona teşekkür ettim.

—Jeyn Levison

Barney Greengrass

Sevgili günlük:

Geçen yaz bir cumartesi, üç arkadaş ve ben ilk hac yolculuğumuzu Barney Greengrass’a yapmaya karar verdik.

Omzumda bir dokunuş hissettiğimde heyecanla sipariş stratejimizi tartışmaya başlamıştık.

Yanımızdaki masada oturan kadındı ve gözle görülür şekilde sinirlenmişti.

“Kızlar lütfen biraz sakin olur musunuz?” diye homurdandı. “Sesleriniz o kadar yüksek ki, düşündüğümü zar zor duyabiliyorum.”

Arkasını döndü ve ton balıklı salatasını öfkeyle dürtmeye başladı.

Arkadaşlarım ve ben birbirimize baktık ve sohbetimize sahne fısıltı seviyesinde devam ettik.

Yemeğimizin sonuna doğru restoranın kredi kartı almadığını birimiz hatırladık. Caddenin karşısındaki ATM’ye gitmek için gönüllü oldum ama daha yerimden kalkamadan omzuma bir dokunuş daha hissettim.

Yine sustu. Çantasına uzandı, 100 dolarlık bir banknot çıkardı ve ellerime bastırdı.

Sakinleşmek için, dedi.

— Sarah Gruen

Sanat Takdiri

Sevgili günlük:

1990’larda, Grand Central’a gidip işe gittim ve ardından iş için Penn İstasyonu’na giden 1, 2 veya 3 trenine binmek için şehrin diğer ucundaki Times Meydanı servisine bindim.

Genellikle, tavana bir Maya Lin heykelinin sabitlendiği Long Island Demiryolu Yolu’nun 34. Cadde girişinin yakınında inerdim. Onu her zaman takdir etmişimdir ve işe gidip gelen arkadaşlarım aceleyle o kadar meşgul oldukları için onu görmek için nadiren başlarını kaldırıp baktıklarına üzülmüşümdür.

Bir gün heykelin asılı olduğu yere yaklaştığımda, iki genç annenin bebek arabalarıyla yakınlarda heykele baktığını görünce mutlu oldum. Yanından geçerken birinin diğeriyle konuşmasına kulak misafiri oldum.

“Evet,” dedi, “ve Maya Angelou’nun eseri.”

— Rhonda Magid

Okumak
tüm son girişler ve bizim gönderim yönergeleri . Bize e-posta ile ulaşın günlü[email protected] veya takip et @NYTMetro Twitter’dan.

Agnes Lee’nin çizimleri