50 Yıl Önce Bugün ‘Köpek Günü Öğleden Sonra’ Banka Soygunu

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Günaydın. Bugün Pazartesi. Sağlık deva sistemine daha iyi erişimi olan insanlara orantısız bir şekilde giden maymun çiçeği aşılarındaki ırk farklılıklarına bakacağız. Ama önce 1972’ye ve Brooklyn’deki “Dog Day Afternoon” soygununa bakacağız.

Kredi… Larry C. Morris/The New York Times

Ralph Aiello, “Köpek Günü Öğleden Sonrası” soygununu telefonla tesadüfen bulduğunu söylüyor, ancak tesadüfen bu olduğunu bilmediğinden değil. Tek bildiği, Brooklyn’in Gravesend bölgesindeki Avenue P’deki banka şubesinin müdürünün kulağa pek hoş gelmediğiydi.

22 Ağustos 1972 – 50 yıl önce bugün. Aiello, Chase Manhattan Bank’ın, neredeyse boş bir şubeden, çok sayıda müşteriye sahip bir şubeye kaydırılabilecek bir grup veznedar grubunu denetlemekle görevli bir memuruydu. Bir veznedar olan Kathy Amore’un başka bir şubeye gitmesini istedi ve Avenue P’deki müdür Robert Barrett’ı aradı.

Şimdi 77 yaşında olan Aiello geçen hafta, “Bob’u telefona verdiğimde,” dedi, “’Oh, Ralph, senden haber almak çok güzel.’ Karakter dışı.”

Aiello, “’Bob, Kathy Amore’u M Bulvarı’na taşımam gerekiyor’ dedim” dedi. “Oh, Ralph, ne kadar hoş bir genç bayan” dedi. Yine, Bob için karakter dışı. ‘Şubemde onun işi olduğu için çok mutluyum.’ Şimdi, bunu hiç kimse için söylememişti.”

Aiello, “Ona ‘Bob, şubede sorun mu yaşıyorsunuz?’ diye sordum. Barrett yanıtladı: “Evet, çok fazla, Ralph ve iyi günler.”

Aiello, hemen Chase’in kurumsal güvenlik ofisini aradığını ve oradaki birinin polisi aradığını söyledi.

Soygun, karısı olarak adlandırdığı Ernest Aron için cinsiyet değiştirme operasyonu için tıslamak isteyen John Wojtowicz’in hayalini kurduğu bir tutku suçuydu. Aron, sonunda, 1970’lerde New York’u tanımlayan filmlerden biri olan cesur ve çaresiz filmlerden biri haline gelen “Dog Day Afternoon”a hikayesinin haklarını satarak elde ettiği para sayesinde Elizabeth D. Eden oldu.

Aiello, soyguncuların rehin aldığı çalışanların fotoğraflarıyla Avenue P’ye gittiğini söyledi. Geçen hafta, polis Wojtowicz’i ve bir suç ortağını banka çalışanlarından biriyle bir limuzinle Kennedy Uluslararası Havalimanı’na götürürken gece boyunca beklediğini söyledi.

Wojtowicz onları ülke dışına çıkarmak için bir uçak talep etmişti. Görünüşe göre, sürücünün JFK pistinin yakınına park ettikten sonra suç ortağını vuran bir FBI ajanı olduğunu fark etmeden limuzine yığılmıştı. 14 saatlik kuşatma, yetkililerin Wojtowicz’i gözaltına almasıyla sona erdi.

“Köpek Günü Öğleden Sonra”, 1975’te piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra onu “özünde bir çöp parçası” olarak nitelendiren Wojtowicz dışında hemen hemen herkes tarafından alkışlandı.

Şikayetleri, Sidney Lumet’in yönetmenliğine ve Al Pacino’nun ona dayanan karakter olan Sonny Wortzik rolündeki performansına övgüyle dengelendi. Wojtowicz, Pacino için “Neredeyse iki saat boyunca harikaydı” diye yazdı. “Beni güldürdü, ağlattı, terletti ve zaman zaman kendimi rahatsız hissettirdi, hepsi tek bir filmde.”

Hava

Sıcaklıkların gün boyunca 70’lerin üzerine çıktığı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlara hazır olun. Geceleri hava çoğunlukla bulutlu ve sıcaklık 70’lerin altına düşüyor.

ALTERNATİF-YAN PARK

5 Eylül’e (İşçi Bayramı) kadar yürürlüktedir.

En son Metro haberleri

Kredi… The New York Times için Karsten Moran

ön seçimler

• Daha büyük ulusal sonuçları olan bir birincil yarış: Temsilci Sean Patrick Maloney ve Eyalet Senatörü Alessandra Biaggi arasındaki yeni yeniden çizilen 17. kongre bölgesinde savaşın her iki tarafında büyük Demokrat isimler sıraya girdi.

• Adams’ın onayları : Çoğu büyük şehir belediye başkanı tipik olarak huysuz parti ön seçimlerine girmekten kaçınmaya çalışır. Ancak Belediye Başkanı Eric Adams en az 10’da taraf seçti.

• Seçim Günü yarın : New York’ta ön seçimlerin ikinci turu yarın. İşte yarışlar ve oylama hakkında bilmeniz gerekenler.
Daha fazla yerel haber

• UPS sürücüleri ve ‘acımasız’ sıcaklık: Bu yaz UPS sürücüleri arasında ısıya bağlı hastalıklar, çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik çağrıları yeniledi.

• Oyuncu seks suçlamasıyla karşı karşıya: Oyuncu Gary Busey, New Jersey’deki bir korku sineması hayran toplantısında meydana gelen olaylarla ilgili olarak cinsel temas ve taciz suçlarından yargılanıyor.
Maymun çiçeği aşısı dağılımındaki ırksal farklılıklar

Kredi… New York Times için Andrew Seng

Geçen hafta, New York City, Covid-19’un ilk günlerinin dehşet verici bir tekrarında, maymun çiçeği aşılarına erişimde keskin ırksal eşitsizliklere işaret eden veriler yayınladı. Bu hikayeyi takip eden meslektaşım Liam Stack’ten ne olduğunu ve nedenini açıklamasını istedim.

Veri ne gösterdi?

Buradaki büyük paket, Siyah New Yorkluların neredeyse gerektiği kadar aşı dozuna erişememesidir. Siyahiler risk altındaki nüfusun yüzde 31’ini oluşturuyor, ancak şimdiye kadar verilen aşı dozlarının yalnızca yüzde 12’sini alabildiler.

Başka hiçbir ırksal grup gerçekten bu şekilde yetersiz hizmet almıyor.

Monkeypox aşıları büyük ölçüde ilk gelene ilk hizmet esasına göre verilmiştir. Bu soruna katkıda bulundu mu?

Evet. Aşı çalışmasının ilk günü, ne yapılmaması gerektiğine dair bir ders kitabı vakası gibiydi: Şehir, hafta içi gün ortasında, 30 dakika sonra başlayarak bir klinikte aşıların hazır olacağını duyurdu. Hemen mobbinge uğradı ve bir buçuk saat sonra insanları geri çevirmeye başladı. Oraya gidebilen insanlar ezici bir çoğunlukla beyazdı ve günün ortasında bir atış için sıraya girmelerine izin verecek türden beyaz yakalı işleri vardı.

Bu, önümüzdeki birkaç haftanın nasıl olacağına dair bir fikir verdi. Aşı randevuları, birkaç günde bir, tekrar tekrar çöken bir çevrimiçi kayıt sistemi aracılığıyla yapıldı ve yeni yuvaların kullanılabilirliği Twitter’da duyuruldu. Bu, randevuların çevrimiçi zaman harcayan – esnek programları olan daha yüksek gelirli işleri olan kişiler olma eğiliminde olan kişilere gitme olasılığını artırdı.

Bu, Harlem’deki bir aşı sahasında sıkça oynanan sahneler gibi sahnelere yol açtı. Orada dozlar için sıraya giren insanlar çoğunlukla beyazdı ve ezici bir çoğunlukla mahallenin dışındandı.

Son haftalarda şehir, yüksek riskli hastalara öncelik vermeye ve aşı dozlarını doğrudan toplum sağlığı kuruluşlarına vermeye başladı.

Son zamanlarda federal hükümet, aşının her dozdaki aşı miktarını azaltacak şekilde uygulanabileceğini söyledi. New York neden yavaş yavaş yeni yöntemde değişiklik yapıyor?

Yeni aşılama yöntemi tartışmalıdır. Bir aktivist buna “ucuz bir muhasebe hilesi” dedi.

Federal hükümet, mevcut nispeten az miktardaki aşıdan en iyi şekilde yararlanmanın bir yolunu arıyordu. İşte burada bu yeni yöntem devreye girdi. Çekimler genellikle derinin altındaki yağ tabakasına tam bir doz enjekte edilerek yapılır. Federal sağlık yetkilileri artık sağlayıcıların katmanlar arasında beşte birini enjekte etmelerini istiyor.

Salgına karşı daha agresif tepki vermediği için eleştirilen Biden yönetimi, bu yeni protokole o kadar bağlı ki Beyaz Saray geçen hafta bunu benimsemeyi kabul eden şehirlere ve eyaletlere 1.8 milyon doz aşı göndereceğini söyledi.

New York hiçbirini alamayacak çünkü insanları bu şekilde aşılamıyor.

New York Şehri sağlık komiseri Dr. Ashwin Vasan bize şehrin toplum gruplarıyla konuşmak ve sağlık devası sağlayıcılarını bunun nasıl yapılacağı konusunda eğitmek için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Maymun çiçeği virüsü birkaç hafta önceki kadar hızlı mı yayılıyor?

Hayır. Mayıs sonu ile Temmuz sonu arasında şehir her gün 60 ila 70 yeni maymun çiçeği vakası görüyordu. Son zamanlarda, her gün ortalama 54 yeni vaka görüyoruz.

Büyük soru işaretleri, kaç vakanın bildirilmediği, nerede oldukları ve bu durumun salgının ilerlemesini nasıl etkileyeceği.

Şehir bu potansiyel sorunların önüne geçmeye çalışıyor. Yetkililer geçen hafta, düşük gelirli mahallelerdeki topluluk gruplarına aşılamayı teşvik etmek için 5 milyon dolar hibe sağlayacaklarını söyledi.

BÜYÜKŞEHİR günlüğü

Nasıl denir

Sevgili günlük:

1980’lerin ortalarındaydı ve Midtown’da oldukça iddialı bir özel gıda dükkanındaydım. Hazır yemek kuyruğunda beklerken arkamda iyi giyimli bir adam fark ettim.

Sıra bana geldiğinde, yarım kilo “porseeny” ravioli istediğimi söyledim.

Tezgahtaki kişi siparişimi hazırlarken, iyi giyimli adam koluma dokundu.

“Affedersiniz,” dedi, “ama İtalyanca’da ‘por-chee-knee’ olarak telaffuz ediliyor.”

Hatamı düzelttiği için teşekkür ettim, paketimi aldım ve gitmek üzereyken dört parça “jal-o-peeno” mısır ekmeği sipariş ettiğini duydum.

Arkamı döndüm ve koluna dokundum.

“Affedersiniz,” dedim, “ama İspanyolca’da ‘hal-eh-pen-yo’ olarak telaffuz ediliyor.”

-Jerry Wolbert

Agnes Lee tarafından çizildi.
Gönderimleri buraya gönderin ve Metropolitan Günlüğü’nün devamını buradan okuyun .

Burada bir araya gelebildiğimize sevindim. Yarın görüşürüz. -JB

PS İşte bugünün Mini Bulmaca ve Heceleme yarışması . Tüm bulmacalarımızı burada bulabilirsiniz .

Melissa Guerrero ve Ed Shanahan, New York Today’e katkıda bulundu. Ekibe [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

.