ABD’deki Ukraynalılar Cepheye Gidiyor: ‘Ne İsterlerse Yapacağım’

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Geçen hafta, Brooklyn, Brighton Beach’te yaşayan bir taksi şoförü Yuriy Blazhkevych, garajında durmuş, telefonunda camları patlamış binaları, yuvarlanan tankları gösteren Ukrayna görüntülerine göz atıyordu. hayatları için kaçan arabalar ve insanlar yüzünden.

Sonra ölü çocukların fotoğrafları vardı.

Varşova uçağına binmeden 24 saatten az bir süre önce evinde “Ağlıyordum” dedi. “Her beş dakikada bir yeni bir şey oluyordu. Sonra kendime dedim ki, ‘Ya Facebook’ta savaşı izleyip yorumlarda yazıp ağlarım ya da gidip yardım ederim’”

63 yaşındaki Bay Blazhkevych, Lviv şehrinden New York’a taşındı. 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünden kısa bir süre sonra batı Ukrayna’da. Geldiği yerde uzun süredir yasak olan kot pantolon giymeye ve kaçak albümler yerine gerçek Pink Floyd albümlerini dinlemeye başladı. Otuz küsur yıl sonra, biri 11 yaşında olmak üzere üç çocuğu, ayrıca bir karısı ve yakın olduğu eski bir eşi var. Hayat ona iyi geldi.

Yine de, New York’ta ve ülke genelinde, çoğu hiç silah ateşlememiş ve Başkan Volodymyr Zelensky’nin Rusya’ya karşı cephe hattına katılma çağrısına kulak veren, sayısı giderek artan Ukraynalılar arasında yer alıyor.

37 yaşındaki Ana Bogdanova, Manhattan’ın East Village bölgesindeki kafelerde ve butiklerde, memleketi Ternopil’de silah eğitimi için ticaret yapan bir veri bilimcisi var. New Yorkluların dayanışma merkezi haline gelen East Village’daki popüler Ukrayna restoranı Veselka’da garsonluk yapan Queens, Ridgewood’dan 18 yaşındaki Ivan Danyliuk var. Ve 20 yıldır Somerset, NJ’de yaşayan bir orman mühendisi olan 55 yaşındaki Yuriy Nikolaevich var.

Zaten ayrılanlar arasında Manhattan’ın Yukarı Doğu Yakası’nda yaşayan ve Polonya sınırında insani yardıma yardım eden 33 yaşındaki eşcinsel hakları aktivisti Bogdan Globa ve Harvard mezunu 37 yaşındaki Andrey Liscovich de var. Yakın zamanda Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin bulunduğu Zaporizhzhia’da savaşmak için Silikon Vadisi işini bırakan teknoloji girişimcisi.

“Çok korkuyorum ama bu hiçbir şeyi değiştirmiyor” dedi. Ukrayna, aldığı karardan haberdar değil.

“Şöyle ifade edeyim: Mutfağımda karınca gördüğümde onları topluyorum, dışarı atıyorum” dedi Bogdanova. “Canlı olan başka bir varlığa zarar vermeye dayanamam. Ama bu durumda, her gün yıkıyorlar, bombalıyorlar. Yapmam gerekeni yapacağım. Silaha sarılacağım – tereddüt etmeyeceğim.”

Görünen o ki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’e atıfta bulunarak müstehcenliklerle boyadığı arabasını kısa süre önce sürmeye başlayan Bay Blazhkevych, yavaş yavaş birçok Rus’a ev sahipliği yapan Brighton Plajı civarında.

Zoryana Blazhkevych ve kızı ve damadı Yan Bocharov, onun inatçı olduğunu biliyorlar. Hem kararını açıklıyor, hem de savaş bölgesindeki refahı için onları daha da endişelendiriyor.

“Asla çorap giymiyor. Kar yağarken bile parmak arası terlik giyiyor,” dedi Zoryana, Polonya’ya gitmeden bir gün önce babası ve 11 yaşındaki en küçük kızı Oksana ile oturma odasında otururken yarı istifa etti. Kocası ekledi, “Adam çoraplardan nefret ediyor – çizme giymesi gerektiğinde ne yapacak?” İkisi de bir an kıkırdadılar, sonra gözlerini kapatıp sessizce ağladılar. Oksana sessiz kaldı.

Bay. Blazhkevych’in iki kızı: Oksana, 11 ve Zoryana, kocası Yan Bocharov ile birlikte. Kredi… The New York Times için Sasha Maslov

“Oksanka,” dedi Bay Blazhkevych kıza nazikçe, bir sevgi ifadesi kullanarak. Kendini kanepenin arkasına doğru itti. İçini çekti, kalktı ve çıplak ayakla oturma odasını dolaştı.

“Çok kızgınım,” dedi Bay Blazhkevych, kararını savunarak. O kadar kızgınım ki tüm saçımı kaybettim, dedi beyzbol şapkasını çıkarıp kel kafasına vurarak.

Sovyet işgali altında büyüdü. 20’li yaşlarının başındaydı ve sonunda, Ukrayna’nın Sovyetler Birliği tarafından yutulmadan önce yüzlerce yıldır kendi dillerine ve kültürüne sahip olduğunu “azar azar” keşfetti. Yüzyıllar boyunca Ukrayna tarihini ve kültürünü yok ettiler” dedi. Bugüne kadar Rusya’da yapılan votkayı içmeyi reddediyor.

Memleketi Lviv’e kaydolduktan sonra planları sorulduğunda “Benden ne isterlerse yapacağım” dedi. “Onlar için kamyon kullanabilirim,” dedi. “Ama ateş etmek isterdim.”

Bay. Blazhkevych, New Jersey’de ordu kıyafetleri, botlar, gece gözlükleri ve kask dahil askeri teçhizat satın almak için 3.000 dolardan fazla harcadı. Zoryana, çekmesi için aile fotoğraflarını lamine etti.

Varşova’ya indiğinde, onu sınırdan geçirecek kişilerle iletişim kurmak için WhatsApp’ı kullanacak.

Veselka’nın genç garsonu Ivan Danyliuk, işten biraz para dışında çok az bir parayla batı Ukrayna’daki Ternopil’deki memleketine gitmek için yakında ayrılmayı planlıyor.

New York’a geldiğinde 14 yaşında olan Bay Danyliuk, “Nasıl söyleyeceğimi gerçekten bilmiyorum ama savaş başlayana kadar Ukrayna’yı hiç özlemedim” dedi. Buradaki yaşamının çoğunlukla işi, futbol oynamak ve arkadaşlarla takılmak, gençlik şeylerinden ibaret olduğunu söyledi. “Arkadaşlarım kavga ederken burada ve güvende olduğum için biraz utanıyorum.”

Veselka’da garson olan Ivan Danyliuk, 14 yaşında New York’a geldiğinden beri ilk kez Ukrayna’ya dönecek. Kredi… The New York Times için Sasha Maslov

Savaş başladıktan sonra bir gece saat 3’te annesi yatak odasına geldi “Haberleri gördünüz mü?” ona sordu. “Ukrayna’ya mı gidiyorsun?” “Evet” dediğinde güldü; ona inanmadı. Bir gün sonra, onun ciddi olduğunu anladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler

Kart 1 / 4

Çernobil nükleer tesisi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, acil alarma gerek olmamasına rağmen, feshedilmiş elektrik santralinin elektrik bağlantısının kesildiğini söyledi. Bir güç kaybı, tesisin radyoaktif malzemeyi soğutan suyu dolaşımda tutma yeteneğini etkileyebilir ve güvenlik sorunlarına yol açabilir.

Tahliye çalışmaları. Rus ve Ukrayna kuvvetleri, altı şehirden tahliyeye izin vermek için geçici bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını söyledi. Mariupol’da ateşkes görüşmeleri, topçu ateşi ve bombalamalar arasında dağıldı.

Diplomatik cephede. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Polonya ve Romanya’ya üç günlük bir geziye başladı, çünkü ABD ve NATO müttefikleri, Rusya’ya karşı daha geniş bir savaşa çekilmeden Ukrayna’nın kendisini savunmasına acilen yardım etmenin bir yolunu bulmaya çalışıyor.

Rublenin inişi. Rusya’nın Batı’nın dayattığı yaptırımlar sonucunda değer kaybetmekte olan para birimini desteklemek için, Rusya Merkez Bankası, görünüşe göre insanların rubleyi dönüştürme kabiliyetini kısıtlamayı amaçlayan Rusya’daki döviz hesapları için yeni kurallar açıkladı. diğer para birimlerine dönüştürülür.

“Kızdı. Babam sinirlendi. Bunun hakkında konuşmayı bıraktık” dedi. “Anne babamın kızmasını istemiyorum. Bu yüzden Polonya’dayken onlara WhatsApp göndereceğim.”

Orman mühendisi Yuriy Nikolaevich, görüşülenler arasında nadir görülen bir kişidir: Askeri eğitimi var. Sovyetler Birliği’nde genç bir adam olarak, Rusya’nın St. Petersburg kentinde denizaltı karşıtı füzelerin nasıl çalıştırılacağını öğrendi. Silahlara yeniden alışmak için “Kalaşnikoflarla, otomatiklerle başa çıkabilirim – sadece birkaç güne ihtiyacım var” dedi.

Bu hafta batı Ukrayna’da büyüdüğü şehir olan Ivano-Frankivsk’e gidiyor ve ardından Kiev’de veya daha doğuda ağır saldırı altındaki başka bir yerde cephe hattına katılmayı planlıyor.

Ukrayna’nın New York’taki konsolosluğu, gönüllülere ne paketleyecekleri konusunda tavsiyelerde bulundu, dedi. “Bizden çok az kişisel eşya getirmemizi istiyorlar, kişi başına sadece bir çanta ve bize askeri teçhizat ve teçhizatın bir listesini verdiler.” Malzemeler tükendiği için, diğer askerler için termal çorap gibi eşyaların yanı sıra ilaçlarla dolu bir düzineden fazla çanta da alıyor.

Başkonsolos Oleksii Holubov, ofisinin “işe alım ajansı” olmadığını hemen vurguladı, ancak gönüllü olmak isteyen Amerikan pasaportlu kişiler için önerilen bir paketleme listesi olduğunu doğruladı. “İyi çizme, göz ve kulak koruması, ayak pudrası” ve AK47’lerle uyumlu kemer ve tutucuları içerir.

Bay Nikolaevich’in iki kızı var, bunlardan daha küçük olanı, 21 yaşındaki Sofia’nın tıbbi gönüllü olarak kendisine katılması bekleniyor. Karısı ve büyük kızı da gönüllü olmayı düşünüyor. “Her Ukraynalı aile, bağış toplayarak veya savaşarak yardım ediyor” dedi.

Teknoloji girişimcisi Bay Liscovich, birkaç gün önce memleketi Zaporizhzhia için San Francisco’dan ayrıldı, elinde iki yedek kıyafet, telefonlarını ve dizüstü bilgisayarını şarj etmek için bir güneş paneli, bir su filtreleme sistemi, bir ilk yardım set, nakit olarak 4.000 dolar ve sarf malzemeleri için kredi kartları. Polonya’ya uçtu, ardından Ukrayna’ya giden iki trene bindi. Oradan bazı itfaiyecilerden bir asansör aldı ve ardından yabancılardan bir tane daha.

Asker arkadaşlarının “Amerikalı” lakabını taktığı Bay Liscovich, “Belki bir su tabancası dışında hiç silah tutmadım” dedi. Teknolojideki geçmişi nedeniyle, yerel askeri birliğin lojistik ve tedarik başkanı olarak hızlı bir şekilde atandı. Venmo’da kendisine gönderilen bağışları kullanarak malzeme için şimdiden 20.000 dolar harcadı.

Şehrin ana idari binasının karşısında, Rusların Harkov’da bombaladığına benzer bir otelde kalıyor ve açığa çıkmasından endişe ediyor. “Şimdilik penceremden Ukrayna bayrağını görebiliyorum, ancak devralırlarsa indirecekleri ilk şey bu” dedi.

Gece boyunca yapılan hava saldırıları onu uykudan mahrum etti, zihinsel ve fiziksel olarak yorgun bıraktı. Her gece sekiz kat aşağı koşuyor ve 1970’lerde Sovyetler tarafından inşa edilen ve şimdi Ukraynalılar için koruma sağlayan eski bir sığınak olan otelinin bodrum katına sığınıyor. “Tam olarak o HBO dizisi Chernobyl’de gördüğünüz gibi” dedi. “Geceleri ışık yok. Karanlık ve hayalet gibi, çok ürkütücü. Memleketimi hiç böyle görmemiştim.”

Hevesli bir piyanist, en sevdiği müzik parçalarından birinin Bach’ın Sekizinci Senfonisi olduğunu söylüyor. Şimdi, yakın zamanda Avrupa’ya uçarken dizüstü bilgisayarına yazdığı bir vasiyetnamede yer alıyor.

“Cehennem gibi” dedi. “Ama bitirdikten sonra çalınan parça bu, değil mi?”