Adams’tan New York’un 3-K’sına: Evet, Hayır, Belki.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Günaydın. Bugün Pazartesi. Belediye Başkanı Eric Adams’ın şehrin 3-K for All okul öncesi programını genişletme planlarını neden geri çektiğine bakacağız. Ayrıca Yukarı Batı Yakası sinagogunda tarihi olan yeni bir vitray pencereye bakacağız.

Kredi… Hiroko Masuike/The New York Times

Belediye Başkanı Eric Adams, şehrin sözde 3-K for All okul öncesi programını genişletmekten geri adım atıyor. Adams’ın belediye başkanı olarak Bill de Blasio’nun yerine geçmesinden bu yana yaklaşık 10 ay içinde netleşen birkaç politika farklılıklarından biri. 3-K programında neler olduğunu anlamak için, biri devlet okulunda anaokuluna yeni başlayan ve diğeri 2 yaşında olan iki küçük çocuğu olan Emma G. Fitzsimmons’a döndüm. Kendisi aynı zamanda Belediye Büro şefimizdir.

Kentin anaokulu ve 3-K programları ulusal modeller olarak alkışlandı. Başkan Biden’ın geçen yıl önerdiği 200 milyar dolarlık ulusal plan için bir yol haritası sağladılar. Şehir hala isteyen ailelere 3-K sağlamak istiyor mu?

Belediye başkanı, 3-K’nin hala evrensel olmasını istediğini söylüyor, ancak Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun söz verdiği gibi, önümüzdeki öğretim yılına kadar hızla daha fazla koltuk eklemeyi taahhüt etmiyor.

Bu, programın başarılı olması için evrensel olması gerektiğine inanan insanları rahatsız ediyor. Pandemi döneminde doğmuş 2 yaşında bir oğlum var ve gelecek yıl 3-K’ya katılmasını umuyoruz ama mahallemizde ona yer olursa mühlet değiliz.

Adams, 3-K’nın daha geniş erken çocukluk eğitimi stratejisine nasıl uyduğunu yeniden değerlendirdiğini söylüyor. Bu strateji nedir ve erken çocukluk uzmanları bu konuda ne diyor?

Adams belediye başkanlığına aday olurken, 3 yaş altı çocuklar için “evrensel çocuk bakımı” sunmak istediğinden bahsetmişti. Şimdi belediye başkanı olduğu için evrensel olmayan, ancak çocuk deva’yı çocuklar için çok daha uygun maliyetli hale getirmek isteyen bir planı savunuyor. fakir aileler.

Eğitim ekibi şimdi 5 yaş altı her yaş grubu için talebin ne olduğunu ve hangi mahallelerin gerçekten daha fazla koltuğa ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmak için bir değerlendirme yapıyor.

Herkes erken çocukluk eğitiminin önemli olduğu konusunda hemfikirdir, ancak sınırlı kaynaklarla şehrin neye öncelik vereceğine karar vermesi gerekir.

Adams’ın okul rektörü size “temizlemeye çalışılacak çok fazla pislik oldu” dedi. Şaşırtıcı derecede açık sözlü bir ifade. O ne demek istedi?

Belediye Başkanı de Blasio’nun altındaki Eğitim Departmanını çok eleştirdi. İş gücünün çok büyük olduğunu, çocuk deva merkezlerine zamanında ödeme yapılmadığını ve bazı mahallelerde doldurulmayan çok fazla boş 3-K koltuk olduğunu söyledi.

Tüm çocuk deva endüstrisi pandemi tarafından istikrarsızlaştırıldı – aileler şehri terk etti ve işçiler istifa etti; bazı ebeveynler koronavirüs nedeniyle çocuklarını grup çocuk deva ortamlarına göndermekten korktular. Belediye Başkanı de Blasio’nun altındaki eğitim yetkililerinin zor koşullarda ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını ve K-öncesi ve 3-K programlarından gurur duyduklarını söyleyeceklerini düşünüyorum.

Federal pandemi fonları tükenirken şehir potansiyel bütçe sorunlarına doğru ilerlerken, 3-K kesintiler için kolay bir hedef mi?

Evet, 3-K’nın genişlemesi federal pandemi yardımı ile finanse edildi ve uzun vadeli bir finansman kaynağına ihtiyaç duyuyor. Başkan Adams zor seçimler yapmak zorunda kalırsa 3-K için bütçeyi kesebilir. Devlet okulları için fonları zaten kesti. Bu birçok ebeveyni kızdırdı. Eleştirmenler onun yerine polis bütçesini kesmesi gerektiğini söylüyor. Ama o, polisi destekleyen ve suçu azaltma sözü veren eski bir polis yüzbaşısı.

Milyonlarca dolar borcu olan 3-K sağlayıcıları ne olacak? Şehir çekleri göndermekte yavaş mı kaldı? Bunun kimin hatası olabileceğini söylemenin bir yolu var mı?

Evet, şehrin hala son okul yılı için çocuk deva merkezlerine milyonlarca dolar borcu var. Merkezlerin çoğunu yöneten kar amacı gütmeyen gruplar gerçekten üzgün. Neden ödeme yapmadıkları tam olarak belli değil.

Katkıda bulunan bir faktör, bu yıl çok sayıda işçinin, bazılarının ödeme ve sözleşme sistemleriyle ilgili deneyimi olan belediye başkanının gündeminden memnun olmadıkları için Eğitim Departmanından ayrılması olabilir.

Hava

70’lerin ortalarında güneşli bir gün bekleyin, ancak sağanak yağışa hazır olun. Akşam, sıcaklıkların yüksek 50’lere düşmesiyle çoğunlukla açık.

ALTERNATİF-YAN PARK

Bugün ve yarın askıya alındı (Roş Aşana).

En iyi New York hikayeleri

Kredi… New York Times için Lila Barth

Sanat ve Kültür

• Boş bir merkez ve şehrin göz alıcı geçmişi : Bir İrlanda barı olan Jim Brady’s, pandeminin başlangıcında kapandı ve o zamandan beri boş oturuyor. Ama isli pencerelerden içeri bakın ve göz alıcı orta çağ New York’unun kalıntılarını göreceksiniz.

• Bir küresel sinema dizisi: İki İranlı göçmen tarafından yaratılan Cinema Tehran, dünyanın dört bir yanından filmler gösteren bağımsız tiyatrolarda pop-up’lar düzenliyor.

• Ron Blomberg: Her yıl Rosh Hashana yaklaşırken, uzun zamandır bir muhabir, zamanının tükendiği ve Yankees’in tek Yahudi oyuncusu Ron Blomberg’in geldiği 1971 yılını düşünür.
Daha fazla yerel haber

• Bir baskı sembolü : Buldozer Hindistan’da zulmün simgesi haline geldi. New Jersey’deki bir geçit töreninde ortaya çıkması, bölgedeki Hindu ve Müslüman toplulukları arasındaki fay hatlarını ortaya çıkardı.
Vitray pencerede, cemaatin kurucularının bildiği bir yazıt

Kredi… Paul Elkouss

Kelimelerin nerede olduğu, şimdi nerede olduklarıyla ilgilidir.

Şu anda bulundukları yer, Yukarı Batı Yakası’nda 1942’de Lüksemburg’dan gelen Yahudi mülteciler tarafından kurulan Cemaat Ramath Orah’ın tapınağında.

Sözlerin olduğu yer, Lüksemburg’da Naziler tarafından tahrip edilen bir sinagogdaydı.

İşaya 40:8’deki sözler, “ot kurur, çiçekler solar, fakat Tanrımızın sözü ebediyen durur” der. Bunlar, Lüksemburg hükümetinin katkısıyla tamamlanan ve geçen hafta bir törenle adanan dairesel bir vitray pencere olan bir oculus’a yazılmıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’ta bulunan Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel katıldı. Hükümeti, 2015 yılında Nazi işgali sırasında yaşanan yanlışlar için özür diledi.

İşgal, Ramath Orah Cemaati’nin ilk üyelerini – aralarında Lüksemburg’un baş hahamı olan ve yeni cemaatin hahamı olan Haham Robert Serebrenik’in de bulunduğu – sürgüne göndermişti.

Lüksemburg’dan birkaç bin Yahudiyi taşıyan gizli ve resmi konvoylar düzenlemişti. 1941 baharında, Naziler işgal ettiğinde Lüksemburg’da bulunan Yahudilerin çoğu kaçmayı başarmıştı.

Cemaat Ramath Orah’ın tarihi, Haham Serebrenik’in Alman yetkililere aracılık etmeye çalıştığını ve Mart 1941’de Berlin’e çağrıldığını ve burada Nazi yetkilisi Adolf Eichmann’ı görmeye götürüldüğünü söylüyor. Haham Serebrenik, Eichmann’ın masasına doğru yürürken Eichmann, “Bedenimden üç adım ötede, Yahudi!” diye havladı.

Daha sonra, Lüksemburg’a dönen Haham Serebrenik, bir Şabat ayininin ardından eve yürürken Gestapo tarafından dövüldü.

Cemaat Ramath Orah birkaç yıl önce bir sermaye kampanyası başlattı ve Buhran sırasında onu boşaltan Üniteryen bir kilise için inşa edilen binasını yenilemek için yaklaşık 1 milyon dolar topladı.

Onlarca yıldır oculus için olan alan, düz renkli cam karelerden biri tarafından işgal edilmişti. Cemaatin eski başkanı Jane Blumenstein, geçen hafta adanmış olanın Lüksemburg hükümetinden 60.000 dolar ile ödendiğini söyledi. Vitray sanatçısı Suzie Klein’ın eseriydi ve Lüksemburg bayrağının renklerinde bir Davut Yıldızı var. Ortadaki kelimeler – Yeşaya’dan ayet – Lüksemburg’daki sinagogdaki Tevrat sandığının üzerinde sergilenmişti.

Ramath Orah Cemaati’nden Haham Aviad Bodner daha sonra “Başbakan ‘özür dilerim’ diyerek başladı” dedi. “Hükümetin oynadığı rolü ve Holokost’ta olanları kabul etti. Sahiplenme ve sorumluluk alma duygusu vardı. Bu çok anlamlıydı.”

BÜYÜKŞEHİR günlüğü

Her ne ise

Sevgili günlük:

1’i Bronx’a sürüyordum. Son derece üzgündüm ve etrafımdaki dünyaya sessizce küfrediyordum.

Kapıya yakın bir sıranın sonunda oturuyordum ve sebepsiz yere acımı muhtemelen gözlerimde yaşlarla karşımdaki adama odaklamaya başladım.

Ona gerçekten bakmadığımı hatırlıyorum ve düşüncelerimi kafamda çığlık attığımı, sadece kendime hava verdiğimi hatırlıyorum.

Tren bir sonraki istasyona girdiğinde, ben hala düşüncelerimde kaybolmuş ve dünyaya bağırırken adam ayağa kalktı. Kapıda beklemek için arabanın karşısına geçti.

Yüksek sesle tek bir kelime bile söylemeden eğildi, elini omzuma koydu ve bana baktı.

“Her ne ise, o kadar da kötü olamaz,” dedi ve sonra trenden indi.

O anda hayatım değişti ve o zamandan beri neden üzgün olduğumu hiç hatırlamadım.

-John Orth

Agnes Lee tarafından çizildi.
Gönderimleri buraya gönderin ve Metropolitan Günlüğü’nün devamını buradan okuyun .

Burada bir araya gelebildiğimize sevindim. Yarın görüşürüz. -JB

PS İşte bugünün Mini Bulmaca ve Heceleme yarışması . Tüm bulmacalarımızı burada bulabilirsiniz .

Melissa Guerrero, Andrew Hinderaker ve Ed Shanahan New York Today’e katkıda bulundu. Ekibe [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

.