Beklenmedik Özel Eğitim Fonu Hasidik Okullara Nasıl Yarar Sağladı?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
On yıldan daha kısa bir süre önce New York City, binlerce engelli çocuğa özel eğitim sağlama şeklini büyük ölçüde değiştirdi.

Eyalet yasası, hükümetin bunu yapması için dış şirketlere ıslık vermesi gerekse bile, şehirlerin bu hizmetleri özel okullardaki öğrencilere vermesini şart koşuyor. Ancak yıllarca, ebeveynler sorduğunda, New York City yetkilileri direndi ve taleplerin birçoğunu gereksiz olarak nitelendirdi.

2014’te Belediye Başkanı Bill de Blasio yön değiştirdi. Özellikle Ortodoks Yahudi kuruluşlarından gelen şikayetlere yanıt vererek, belediyeye onayları hızlandırmaya başlaması talimatını verdi.

Politika, bazı engelli çocukların özel eğitim, terapi ve danışmanlık almasını kolaylaştırdı. Ancak, The New York Times tarafından yapılan bir incelemeye göre, Ortodoks Yahudi dini okullarında, özellikle Hasidik topluluğunun bazı bölgelerinde, bu değişim bazen ihtiyaç duyulmayan, hatta sağlanmayan hizmetler için hükümetin parasının beklenmedik bir şekilde akmasına da yol açtı.

Kayıtlar ve röportajlar gösteriyor ki, Ortodoks cemaatindeki düzinelerce okul, ebeveynleri çocuklarına engelli teşhisi koymaya zorladı. En az iki okul, aileleri yardım için başvurmaya çağıran toplu e-postalar gönderdi. Üçüncü bir okul, velilere çocuklarının doktorlarına vermeleri için örnek bir reçete verdi ve teşhisin okula daha fazla kaynak sağlayacağını söyledi.

Times’ın hükümetin doğruladığı bir analizine göre, bugün, yeshiva adı verilen Hasidik ve Ortodoks okullarında, New York City’deki diğer devlet ve özel okullardan daha yüksek oranda özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler sınıflandırılıyor.

Yidiş dilinin baskın dil olduğu hararetli dindar Hasidik toplulukta, okullar genellikle İngilizce olarak çok az seküler eğitim sağlarken, Yahudi hukuku ve duasını öğretmeye odaklanır. Times, şehirdeki yaklaşık 160 Hasidik yeşivanın 25’inde öğrencilerin yarısından fazlasının özel eğitime ihtiyaç duyduğu şeklinde sınıflandırıldığını tespit etti. Kayıtlar, sınıflandırmaların rutin olarak öğrencilerin İngilizce ile mücadelelerine atıfta bulunarak gerekçelendirildiğini gösteriyor.

Tüm şehir okullarında, beş öğrenciden biri engelli olarak sınıflandırılmaktadır. Hasidik toplulukta engelliliğin diğerlerinden daha sık olup olmadığına dair çok az araştırma var.

Paranın daha kolay elde edilmesiyle, birkaç vasıflı girişimci, yeşivalarda hizmet vererek milyonlar kazandı. Kayıtlara göre, son sekiz yılda iki düzineden fazla farklı şirket açıldı. Bazıları şimdi, esasen özel ders vermek için öğrenci başına saatte 200 dolardan fazla – hükümetin standart ücretinin beş katı – fatura kesiyor.

The Times, bazı şirketlerin hafif düzeyde öğrenme güçlüğü çeken tek bir öğrenciye yarı zamanlı özel ders verme hizmetleri karşılığında yılda 100.000 dolardan fazla toplamalarına izin verildiğini ortaya çıkardı.

En az 17 şirket, hizmet sağlamak için şüpheli kimlik bilgilerine sahip kişileri istihdam etti ve onlara genellikle firmaların şehirden topladıkları saatlik ücretin bir kısmını ödedi. Bazı şirketler kaliteli hizmetler sunarken, diğerleri, bazıları daha 18 yaşında olan yüksek lisans mezunlarını hızla ortaya çıkaran programlara güveniyor.

“Ultra-Ortodoks toplumda engelli birçok çocuk var. Sorun şu ki, topluluk öğrencilere hizmet vermiyor,” dedi eski bir özel eğitim yetkilisi olan ve şimdi yeşivaları danışman olarak ziyaret eden Elana Sigall. “Muazzam miktarda şehir kaynağına erişiyorlar, ancak aslında özel eğitim sağlamıyorlar.”

Üst düzey bir New York yetkilisi olan Elana Sigall, engelli çocuklar için özel eğitim politikasını denetledi. Hasidik ve Ortodoks topluluklardaki pek çok durumda, “sağlayıcıların aslında bu çocuklarla çalışacak niteliklere sahip olmadığını” söyledi. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Bay de Blasio’nun kuralları değiştirmesinden kısa bir süre sonra açılan firmalardan biri olan Yes I Can Services, yetersiz eğitim deneyimine sahip bir karı koca tarafından kuruldu ve şimdi yılda on milyonlarca dolar topluyor.

Yasaya göre, devletin hizmet vermesi için özel bir şirketi kiralamasını isteyen aileler, davalarını tarafsız bir yargıç tarafından denetlenen bir kanuni davada belediye aleyhine açmalıdır. Ancak talepler arttıkça, yetkililer onları denetlemeyi bıraktıklarını söylüyor. Aileler geçen yıl yaklaşık 18.000 talepte bulundu – yarısından fazlası büyük Hasidik ve Ortodoks nüfusa sahip mahallelerden geliyordu – ancak yetkililer çoğunu el salladı.

The Times, toplamda yılda 350 milyon dolardan fazlasının Hasidik ve Ortodoks okullarında hizmet veren özel şirketlere gittiğini tespit etti.

Katı kurallara uyan ancak hayatlarını çağdaş toplumla bütünleştiren ve çocuklarına daha seküler eğitim sağlayan Ortodoks Yahudilerin aksine, Hasidik Yahudiler genellikle tecrit edilmiş yerleşim bölgelerinde yaşarlar ve kendilerini atalarının dini geleneklerini korumaya adarlar. New York Eyaletinde yaklaşık 200.000 Hasidim var.

Özel eğitimin dünyevi eğitimi desteklemesi gerekiyor. Ancak Hasidik toplulukta, öğrencilere dini araştırmalar, röportajlar ve kayıtlar konusunda yardımcı olmak için fon kullanıldı.

2014’ten sonra, büyük Ortodoks ve Hasidik Yahudilerin yaşadığı mahallelerden özel okulda özel eğitim talepleri yağdı. Midwood’daki Ocean Parkway’deki Tomchei Tmimim’de bir ebeveyn, oğlunun okula gidebilmesi için hizmet alması gerektiğinin söylendiğini söyledi. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

The Times, bazı okulların şirketlerle olan ilişkilerinden finansal olarak yararlandığını tespit etti. İki düzineden fazla Hasidik yeşiva, işi kısmen aynı okullardan öğrenci yönlendirmelerine dayanan, topluluğun en büyük özel eğitim sağlayıcısı Yeled v’Yalda Erken Çocukluk Merkezi’nden bağış kabul etti.

Hizmet talepleri seli, şehir okullarının bütçesini zorladı ve Hasidik ve Ortodoks aileler de dahil olmak üzere engelli çocuklara yardım ulaştırılmasının gecikmesine neden oldu. Ebeveynler baş döndürücü bir süreçle ve aylarca süren beklemelerle karşı karşıya kaldıklarını bildirdiler.

Binlerce talebe nezaret etmiş uzun süredir duruşma görevlisi olan John Farago, “Devlet dışı okulları ilgilendiren davalar o kadar çılgınca arttı ki tüm sistemi yuttu ve aksattı” dedi. “Herkesin adalete erişimini etkiledi ve devlet okullarına giden çocukların davalarını batırdı.”

Hasidik ve Ortodoks ebeveynler, çocukları için agresif bir şekilde özel eğitim arayışında yalnız değiller ve şehrin dört bir yanındaki sağlayıcılar, hükümetin parasını kötüye kullanmakla suçlanıyor. Ancak bu topluluklardaki aileler, New York’taki diğer ailelerden çok daha fazla talepte bulunuyor ve duruşma görevlileri, yeşivalarda hizmet veren şirketlerin aldıkları ücretler ve aldıkları para miktarıyla öne çıktığını söylüyor.

Okulların ve şirketlerin temsilcileri yaptığı açıklamalarda herhangi bir suçu inkar etti ve hükümetin özel eğitim sürecini denetleyerek, tarafsız bir değerlendirici tarafından ihtiyaç duyulduğuna karar verilmedikçe çocukların hizmet almamasını sağladığını söyledi.

Zaman Çizelgesi: New York’un Hasidik Okulları Gözetimi

8 karttan 1.

Eyalet yasası, tüm özel okulların devlet okullarındakine benzer bir eğitim sağlamasını gerektirir. 2015 yılında, New York şehrinin eğitim departmanı, Hasidik Yahudi cemaatindeki okullarda laik eğitimin kalitesiyle ilgili şikayetleri araştıracağını söyledi. İşte soruşturmanın zaman çizelgesi:

Temmuz 2015: Yeşivalar olarak bilinen Hasidik din okullarının mezunları, aldıkları zayıf laik eğitim hakkında şikayette bulundular. Dönemin Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun yönetimi okullarla ilgili bir soruşturma başlattı, ancak gecikmeler ve yeşivaların işbirliği eksikliği nedeniyle kısa sürede durdu.

Kasım 2018: Devlet, yeşivalar gibi devlete ait olmayan okulların neleri ve ne kadar süreyle öğretmesi gerektiğini ve buna uymayan okulların sonuçlarıyla birlikte güncellenmiş kuralları yayınladı. Hasidik liderler dava açtı ve kurallar 2019’da mahkemede reddedildi.

Aralık 2019: Şehir Soruşturma Departmanı, de Blasio yönetiminin okullarla ilgili bir raporu geciktirdiğini tespit etti. Birkaç gün sonra, şehir nihayet bulguları yayınladı: yetkililerin ziyaret ettiği 28 yeşivadan sadece ikisi temel laik eğitim veriyordu. Soruşturma sonuçlanmadı ve şehir takip etmek için çok az şey yaptı.

11 Eylül 2022: Bir New York Times araştırması, çok sayıda okulun çocukları sistematik olarak temel eğitimden mahrum bıraktığını ortaya çıkardı; bu, nesiller boyu öğrencileri bir işsizlik ve yoksulluk döngüsüne hapseden eyalet yasalarını ihlal ediyor. Buna rağmen The Times, bu kurumların yalnızca son dört yılda şehir, eyalet ve federal kaynaklardan 1 milyar dolardan fazla para topladığını tespit etti.

13 Eylül 2022: Eyalet Mütevelli Heyeti, Hasidik yeşivaları ve diğer özel okulları temel laik eğitim verdiklerini kanıtlamaya zorlayacak kuralları oybirliğiyle onayladı. Oylama, hükümetin okulları nasıl düzenlemesi gerektiği konusunda dört yıl süren çalkantılı tartışmalardan sonra geldi.

6 Ekim 2022: New York eğitim komiseri, Brooklyn, Williamsburg’daki büyük bir erkek yeşivasının temel laik bir eğitim sağlamayarak eyalet yasalarını ihlal ettiğine karar verdi. Bu, devletin bir Hasidik erkek okuluna karşı ilk kez harekete geçmesi. New York City daha önce okulun yasalara uygun bulunmasını tavsiye etmişti.

24 Ekim 2022: New York Eyaletindeki en büyük özel Hasidik okulunun işletmecileri, yaygın bir dolandırıcılık planıyla hükümet programlarından milyonlarca doları saptırdıklarını, öğretmenlere defterlerini ödediklerini ve gerçekte asla sağlamadıkları öğrenci yemekleri için geri ödeme aldıklarını itiraf ettiler.

Okul yetkilileri, bir çocuğa hastalık teşhisi konması için hiçbir ebeveyne baskı yapmadıklarını ve sağlayıcılar öğrencilerle çalıştıklarında maddi olarak fayda sağlamadıklarını söylediler.

Borough Park ve diğer okullardaki Krasna’dan Yeshiva Beth Hillel’in temsilcileri, asla ihtiyaç duymadıkları hizmetleri almak için teşhis konulan çocuklara sahip olmak istemediklerini söylediler. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Şirket yetkilileri, tüm çalışanlarının uygun niteliklere sahip olduğunu ve çoğu ebeveynin yaptıkları işten memnun olduğunu söyledi. Hükümetin standart oranının 20 yıldan fazla bir süredir artmadığını ve tüm oranların bir duruşma memuru tarafından onaylanması gerektiğini belirterek, ne kadar ücret aldıklarını savundular.

J. Erik Connolly, endüstri genelinde çalışanlara saat başına fatura edilen tutarın tamamını almamanın yaygın bir uygulama olduğunu ve firmaların aradaki farkı “çok çeşitli yüksek kaliteli hizmetler” sağlamanın genel giderlerini karşılamak için kullandıklarını söylediler. , bazı okulları ve şirketleri temsil eden bir Chicago avukatı.

Bay Connolly, “Sağlayıcılara ödenmeyen kısmın yalnızca cüzdanları şişirmek için kullanıldığını ima etmek haksız, yanıltıcı ve karalayıcıdır” dedi. “Bu oranlar, tüm milletlerden, dinsel bağlardan ve etnik kökenden öğrencilere sunulur ve bunlar tarafından kullanılır.”

Şehir Eğitim Departmanı sözcüsü Nathaniel Styer, belirli soruları yanıtlamayı reddetti ve yalnızca şehrin yasal olarak özel okul öğrencileri için özel eğitime fon sağlamak zorunda olduğunu belirten kısa bir açıklama yaptı.

“Son birkaç yılda dava dosyalamalarındaki çarpıcı artış, yargı süreci sistemini zorladı” dedi ve Eğitim Departmanının “tüm çocukların yasalar uyarınca hak ettiklerini almalarını sağlamak için çok yönlü bir strateji üzerinde çalıştığını” sözlerine ekledi. ”

Bir röportajda Bay de Blasio, 2014 değişikliklerinin yanında olduğunu ancak bunların öngörülemeyen sonuçlara yol açmış olabileceğini kabul ettiğini söyledi.

“Reform yapılması gerekiyordu” dedi. “Bu reformlardan herhangi biri, bazı kişilerin sistemden faydalanmasına kapı açtıysa, bu talihsiz bir durumdur ve kuralları sıkılaştırmamız gerekir.”

‘İstediğimiz her şeyi aldık’

Bir röportajda, eski Belediye Başkanı Bill de Blasio, 2014 yılında şehrin özel eğitim sisteminde yaptığı değişikliklerin arkasında durdu, ancak şunları ekledi: “Bu reformlardan herhangi biri, bazı kişilerin sistemden faydalanmasına kapı açtıysa, bu talihsizliktir ve kuralları sıkılaştırmalıyız.” Kredi… Chester Higgins Jr./The New York Times

New York’ta alışılmadık derecede cömert bir eyalet yasası sayesinde, özel eğitime ihtiyacı olan özel okul öğrencileri bir devlet okulunda veya bir devlet yüklenicisinden hizmet alabilirler. Ancak herhangi bir okuldaki – devlet veya özel – bir çocuğun ebeveyni memnun kalmazsa, kendi sağlayıcısını bulabilir ve faturayı hükümetten ödemesini istemek için bir duruşma sürecinden geçebilir.

Bazı ebeveynler, çocuklarını uzmanlaşmış özel okullara göndermek için eğitim ücreti talep ediyor. Diğerleri, mesleki, fiziksel veya konuşma terapisi veya danışmanlık gibi hizmetler için yetkililerden fon talep ediyor.

Finansman alabilmek için aileler, duruşma görevlisini hükümetin yeterli hizmetleri sağlamadığına ve verebilecek bir dış sağlayıcı bulduklarına ikna etmelidir.

2014 yılında yaptığı değişikliklerde, Bay de Blasio yetkililere çoğu taleple mücadele etmeyi bırakmalarını ve davaları 15 gün içinde çözmeye çalışmalarını emretti.

Yıllardır sürecin çok hantal olduğundan şikayet eden ve değişiklikler için baskı yapan büyük bir Ortodoks savunuculuk grubu olan Agudath Israel of America, övgüyü hak etti. O sırada bir lider “İstediğimiz her şeye ve daha fazlasına sahibiz” dedi.

Talepler, 2014’te yaklaşık 4.700’den geçen yıl yılda yaklaşık 17.900’e yükseldi.

Belediye düzenli olarak kimin talepte bulunduğunu, hangi hizmetleri aradıklarını veya her bir talebin ne kadara mal olduğunu incelemiyor. Times, devlet verilerini analiz ederek, duruşmalardan binlerce kaydı inceleyerek ve 11 duruşma görevlisinin yanı sıra düzinelerce ebeveyn, öğretmen ve düzenleyiciyle görüşerek bu bilgileri bir araya getirdi.

İnceleme, geçen yıl taleplerin yarısından fazlasının, tümü Hasidik Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Williamsburg, Borough Park ve Crown Heights gibi Brooklyn mahalleleri ile birçok Ortodoks Yahudinin yaşadığı Flatbush ve Midwood gibi bölgelerden geldiğini ortaya çıkardı.

Bay de Blasio’nun politika değişiklikleri, başlangıçta eğitim fonu arayan ebeveynlerin yolunu kolaylaştırmayı amaçlasa da, The Times, şu anda açık ara en yaygın talebin, yalnızca New York City’de sunulan kötü tanımlanmış bir yardım olduğunu tespit etti: “özel eğitim sağlayıcıların ders vermeye benzettiği öğretmen destek hizmetleri ”.

Geçmişte, şehir, kısmen bazı sağlayıcıların sistemi fazla faturalandırmak için kullanabileceği endişeleri nedeniyle, bu hizmetten günde yalnızca bir saat tıslardı. Ancak 2014’te şehir, sınırı üç saate çıkardı.

Kayıtlara göre, geçen yıl özel eğitim öğretmeni destek hizmetlerine yönelik taleplerin yaklaşık yüzde 80’i ağırlıklı olarak Hasidik ve Ortodoks bölgelerden geldi. Şehrin bu tür bir hizmet için standart ücreti saatte 42 dolar olsa da, birçok talep Yidişçe konuşan bir sağlayıcıya ihtiyaç duyduklarını söyledikleri için sözde artırılmış bir ücret istedi.

Hizmet taleplerinin doğrudan ailelerden gelmesi gerekiyor. Ancak Hasidik bölgelerde, bir düzineden fazla ebeveyn The Times’a, duruşmalarda ebeveynleri temsil eden avukatlara ödeme yapmak da dahil olmak üzere, dini okulların artışa yön verdiğini söyledi. Bazı yeşivalar, onların bilgisi dışında ebeveynlerinin adlarına başvuruda bulundu. Çoğu ebeveyn, isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu çünkü Hasidik liderleri açıkça eleştirmek, aile ve arkadaşlar tarafından dışlanmaya yol açabilir.

Beş duruşma memuru The Times’a, Hasidik çocukların dahil olduğu davalarda bazı ebeveynlerin neyi veya neden talep ettiklerini bilmiyor gibi göründüğünü söyledi. Kayıtlara göre, bir vakada anne oğlunun engelini açıklayamadı.

Crown Heights’ta Hasidik bir yeşiva olan Chabad Girls Academy, 2020’de bir anneye kızının otizm tedavisine hak kazanacağını söyleyen bir e-posta gönderdi ve mesajın bir kopyasına göre, ona çocuğun doktoru için örnek bir reçete verdi. Kere. E-postada “Lütfen doktoruna F84.0 teşhisini belirten bir reçete yazmasını sağlayabilir misiniz?” yazıyordu. “İhtiyacımız olan budur.”

Anne The Times’a çocuğunun otizmli olmadığını söyledi.

Brooklyn, Crown Heights’ta bir Hasidik okulu olan Chabad Girls Academy, bir ebeveyni, bir e-postanın gösterdiği gibi, hizmet alabilmesi için çocuğuna otistik bozukluk teşhisi koyması için bir ebeveyni teşvik etti. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Okulun avukatı Jules Halpern, okulun hiçbir çocuğa otistik bozukluk teşhisi konması için baskı yapmadığını söyledi. “Bu ebeveynle veya başka herhangi biriyle e-posta alışverişi, öğrencinin çıkarları için özenle ve tamamen çalışan özel bir eğitimciyi açıkça gösterecektir” dedi.

Hasidik bir yeshiva olan Ocean Parkway’den Tomchei Tmimim, bir kadına oğlunun, şehri onu her zaman izleyecek bir yardımcı için tıslamaya ikna etmedikçe katılamayacağını söyledi. Anne The Times’a oğlunun yoğun bir gözetime ihtiyacı olduğuna inanmadığını söyledi. Bir okul sözcüsü yaptığı açıklamada, çocukların ihtiyaçlarına ilişkin tüm tespitlerin bağımsız uzmanlar tarafından yapıldığını ve hükümet yetkilileri tarafından onaylandığını söyledi.

Bazı Ortodoks Yahudilere hizmet veren Luria Akademisi, bu yıl engelli öğrencilerin ailelerine, özel eğitim bölümünün bütçe açığı olduğunu belirten bir e-posta gönderdi. Okul, ebeveynlerin okulun kendi personelini özel hizmet sağlayıcı olarak işe almasını ve belediyeden onlara yüksek oranlar vermesini istediğini söyledi. İsteklerin düzenlenmesine yardımcı olmak için tıslardı. E-postada “Maliyet, beklenen toplam gelirin küçük bir yüzdesidir” yazıyordu.

Okulun lideri Amanda Pogany, Luria’nın nihayetinde plana uymadığını söyledi. Bayan Pogany, “Bunu yapan, dava açan birçok okul var, bu yüzden bunu bir seçenek olarak değerlendiriyorduk ve sonra bunu yapmayacağımıza karar verdik,” dedi. “Yapılacak doğru şeyin yüzde 100 olduğu hissine kapılmadım.”

Dokuz yıl boyunca bir Hasidik anaokulu programının yönetilmesine yardımcı olan ve 10 okulla yakın işbirliği içinde çalışan Etty Singer, birçoğunun agresif bir şekilde çocukları özel eğitim için değerlendirilmek üzere yönlendirdiğini gördüğünü söyledi.

“Sadece ‘hizmetlere ihtiyacı var’, ‘hizmete ihtiyacı var’, ‘hizmete ihtiyacı var’ yazdılar” dedi. “Herkesin hizmete ihtiyacı olduğunu söylediler.”

Bayan Singer, kendi oğlunun Krasna’daki Yeshiva Beth Hillel’deki Borough Park’taki bir Hasidik okuluna gittiğinde, ona haber vermeden ayinler ayarladığını söyledi. “Sonra öğrendik” dedi. Bayan Singer, oğlunun hafif bir engeli olduğunu, ancak okul hizmetlerinin onun ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi. O zamandan beri topluluğu terk etti ve oğlunun velayetini kaybetti.

Bay de Blasio politika değişikliklerini yaptığında, Krasna’daki Yeshiva Beth Hillel’deki öğrencilerin yaklaşık yüzde 12’si özel eğitime ihtiyaç duyanlar olarak sınıflandırıldı. Şehir kayıtlarına göre o zamandan beri oran yüzde 59’a yükseldi. Hem bir sözcü hem de okulu temsil eden avukat Bay Connolly bu rakama itiraz etti. Bay Connolly ayrıca, okuldaki hiçbir öğrencinin ebeveyninin bilgisi olmadan engelli olarak sınıflandırılmadığını söyledi.

saatte 200 dolar

Özel okullara özel eğitim hizmetleri sağlamak için iki düzineden fazla yeni şirket açıldı. Çoğu evlerin dışında çalışıyor ve bazıları dışarıya derme çatma tabelalar asıyor. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Bay de Blasio değişikliklerini duyurmadan önce, yaklaşık bir düzine kuruluş yeşivalarda özel eğitim sağladı. O zamandan beri en az 25 yeni şirket açıldı.

Simcha Feller gibi bazı kurucuların özel eğitim konusunda resmi bir referansları yoktu. Bay Feller, belediye başkanının açıklamasından iki ay sonra, 2014 yılında Brooklyn’deki evinde Yes I Can Services’i açtığında 21 yaşındaydı.

Bay Feller ve 19 yaşındaki ve geçici özel eğitim lisansına sahip olan eşi Ita Feller tarafından yönetilen şirket, kayıtlara göre yalnızca yüksek oranlar istedi.

Şehir kayıtlarına göre, girişim ilk yılında yaklaşık 22.000 $ topladı. Ancak 2019’da yılda 10 milyon dolar kazanıyordu. Bu yıl şimdiye kadar 38 milyon dolardan fazla para aldı.

Fellers başarılı olmuş görünüyor. Kayıtlara göre, 2021’den bu yana çift ve onlarla bağlantılı şirketler, Arizona’daki aileler için kâr amacı gütmeyen birkaç geçici ev de dahil olmak üzere 13 mülk satın almak için 15 milyon dolardan fazla harcadı.

Yes I Can’ı temsil eden avukat Bay Connolly, firmanın açılışının Bay de Blasio’nun duyurusu ile hiçbir ilgisi olmadığını ve şirketin başından beri yeşivalar dışındaki okullara hizmet verdiğini söyledi. Bayan Feller’in artık tam bir öğretmenlik sertifikasına sahip olduğunu kaydetti.

Yes I Can da dahil olmak üzere neredeyse tüm yeni şirketler, son dört yılda yapılan yüzlerce duruşmadan elde edilen kayıtlara ve görüşmelere göre, şehre olağanüstü yüksek oranlarda fatura kesiyor, ancak hizmetleri sağlayan çalışanları çok daha az tıslıyor. Kayıtlara göre, firmalar öğretmen destek hizmetleri için düzenli olarak saatte en az 200 dolar alıyor, ancak çalışanlarına saatte 75 ila 100 dolar arasında ısmarlıyor.

Bay Connolly, Yes I Can’ın “üç eyaletli bölgede ve ötesinde binlerce çocuğa hizmet sağlayan ödüllü bir özel eğitim kurumu olduğunu” belirterek, “herhangi bir uygunsuz, hileli veya yasa dışı davranışta bulunduğuna itiraz ediyor” dedi. ”

2014 yılında Brooklyn’de karı koca bir ekip tarafından açılan Yes I Can Services, beş yıl sonra özel eğitim hizmetleri vererek yılda 10 milyon dolar kazanıyordu. Bu yıl 38 milyon dolardan fazla para topladı. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Duruşma memurları, Ortodoks cemaati dışında, sağlayıcıların genellikle daha az ücret aldığını ve çalışanlarından kazançtan daha büyük bir pay aldığını söyledi.

Duruşmalarda oranlarını gerekçelendirmeleri istendiğinde yöneticiler, şehir genelinde yaygın bir sorun olan ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle aldıkları kredilere faiz ödemek zorunda kaldıklarını söylediler. Biri, firmasının kendi yönetim kurulu üyelerinden birinden borç aldığını ve duruşma görevlisinin bunu potansiyel bir çıkar çatışması olarak değerlendirdiğini söyledi.

Görüşmeler ve kayıtlar, en az altı şirketin hiç vermedikleri hizmetler için belediyeden ücret almaya çalıştığını gösteriyor. Bir örnekte, AIM Education Support adlı bir firma, Cuma öğleden sonraları da dahil olmak üzere bir yeşivada ders vermek için saatte 185 dolar toplamaya çalıştı, ancak duruşma görevlisi okulun o sırada açık olmadığını tespit etti. Başka bir vakada, Special Edge adlı bir şirket, sağladığını söylediği özel ders için saatte 150 dolar arıyordu. Ancak sorgulama sırasında bir şirket lideri, hizmetleri tam olarak ne zaman sağladığını söyleyemedi ve bu da bir duruşma görevlisinin “öğrencinin ajansın ödeme istediği şeyi aldığına dair hiçbir kanıt olmadığı” sonucuna varmasına neden oldu.

Her iki şirketin temsilcileri, duruşma görevlilerinin bulgularına itiraz ettiler ve esnek planlama kullandıklarını ve yalnızca sağlanan hizmetler için fatura kestiklerini eklediler.

Son on yılda, eyalet denetçileri, yeshivalara hizmet veren yedi şirket de dahil olmak üzere, New York okul öncesi özel eğitim sağlayıcılarının fonları yanlış tahsis ettiğini keşfetti. Bunların arasında, 2015 yılında yanlış tahsisatla suçlandıktan sonra 2,9 milyon doları geri ödemesi söylenen Yeled v’Yalda da vardı. Denetçiler, bir topluluk spor salonu işletmek için bir miktar fon kullanıldığını buldu.

On yıllardır kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yeled v’Yalda, vergi beyannamelerine göre 2014’ten bu yana 27 yeşivaya 2,5 milyon dolardan fazla bağışta bulundu. Ebeveynler ve öğretmenler The Times’a verdiği demeçte, bu okullardan en azından bazılarının ailelere firmadan hizmet talep etmeleri için baskı yaptığını söyledi.

Yeled v’Yalda’yı da temsil eden Bay Connolly, organizasyonun “40 yılı aşkın bir süredir binlerce engelli öğrenciye ve ailelerine büyük bir başarıyla hizmet ettiğini” söyledi.

2015 denetiminin bazı bölümlerine itiraz etti ve şirketin hizmetlerin büyük çoğunluğu için standart devlet ücretini uyguladığını ekledi. Öğrencilerini Yeled v’Yalda’ya yönlendiren herhangi bir okulun bunu bağışladığı paradan değil, itibarından dolayı yaptığını söyledi. Örgüt, “itibarsız veya karşılıksız bağışlarda bulunmaz” dedi.

Diğer şirketlerin yeşivalara bağışta bulunup bulunmadıkları net değildi – firmaların çoğu kar amacı gütmektedir ve vergi beyannameleri kamuya açık değildir.

New York’taki özel okulların aileleri yalnızca bir veya iki sağlayıcıya yönlendirmesi alışılmadık bir durum olmasa da, özel eğitim şirketlerinde çalışan bir düzine kişi, Hasidik yeşivaların şirketlerle düzenli olarak anlaşmalar yaptığını söyledi. Yönlendirme karşılığında, bazı şirketler din eğitimi de dahil olmak üzere istendiğinde yardım etmeleri için okullara çalışanları yerleştiriyor.

Kayıtlara göre, Yeled v’Yalda’dan bağış kabul eden okullardan biri olan Oholei Torah’ta kayıtlı yaklaşık 1.500 öğrencinin yaklaşık yarısı engelli çocuklar olarak sınıflandırılıyor. Ancak yeshiva herhangi bir laik konu öğretmez; ebeveynler ve okuldaki eski bir yardımcı, din eğitimine katılmak için özel eğitim sağlayıcıları gönderdiğini söyledi.

Oholei Torah’ı da temsil eden Bay Connolly, okulun özel ihtiyaçları olan öğrencileri barındırmak için özenle çalıştığını söyledi. “Bu konaklamalar aslında bir maliyet merkezi – fayda değil” dedi.

Bir çocuk psikoloğu olan Michael Fox, Hasidik okullarının din eğitimini desteklemek için özel eğitim sağlayıcıları kullandığını gördüğünü söyledi. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

50 yıllık deneyime sahip bir çocuk psikoloğu olan Michael Fox, öğrencilerin hizmet almaya hak kazanıp kazanmadıklarını değerlendirmek için yeşivalarla birlikte çalışır. Hasidic topluluğunu güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi. Ancak, diğer birkaç kişi gibi, okullarının din eğitimi için özel eğitim sağlayıcıları kullandığını gördüğünü söyledi.

“Bir çocuğun hizmete ihtiyacı olduğunu yazmak benim için zorlaşıyor, çünkü bundan sonra ne olacak?” dedi. “Bilmiyorum.”

‘Duman ve aynalar’

Birçok özel eğitim şirketi, Ortodoks kadınlar için özel eğitim yüksek lisans programı yürüten Daemen Üniversitesi mezunlarını işe alıyor. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Çocuklarının ekstra yardıma ihtiyacı olduğuna inanan birçok ebeveyn, Hasidik yeşivalarda sağlanan hizmetleri övdü. Ancak diğerleri yetersiz niteliklere sahip eğitmenler ve yetersiz hizmetlerle karşılaştıklarını anlattı.

New York’ta, çoğu özel eğitim türünün sağlayıcılarının sertifikalı olması veya geçici bir lisansa sahip olması gerekir. Ancak Ortodoks cemaatinde, sertifika programları bu kimlik bilgilerinin elde edilmesini kolaylaştırabilir.

Kayıtlara göre, 20 yaşındaki bir öğretmen 2019’daki bir duruşmada özel eğitim alanında yüksek lisans derecesi olduğunu söylemesine rağmen, memur “lisans derecesi” teriminin anlamını anlamadığını belirledi. Öğretmen ayrıca, firması saatte 150 dolar isterken kendisinin saatte 21 dolar kazandığını söyledi. Ayrı bir duruşmada başka bir öğretmen, lisans derecesini nereden aldığını hatırlamadığını söyledi.

Kayıtlar, bu öğretmenlerin her ikisinin de, dil engelleri veya dini gelenekler nedeniyle laik kolejlere gitmekte zorlanan Ortodoks Yahudilere yardım etmek için oluşturulmuş bir çevrimiçi firma olan Testing and Training International aracılığıyla sertifika aldıklarını gösteriyor.

Bir el kitabına göre program, yeşivalardan kredi aktararak ve dini konularda testler uygulayarak öğrencilerin üç ay gibi kısa bir sürede lisans derecesi almalarına yardımcı oluyor. Bazı yüksek lisans programları, Testing and Training International aracılığıyla verilen dereceleri tanımaz. Ancak 2003’ten beri, özel eğitim sertifikaları sağlamak için taşradaki bir kolej olan Daemen Üniversitesi ile birlikte çalışmaktadır. Kayıtlara göre, öğrenciler haftalık çevrimiçi dersler alıyor ve birkaç ay içinde geçici lisans alabiliyor. Diğer okullarda, öğrencilerin bu süre içinde lisans alabilmeleri için haftada birkaç derse katılmaları gerekir.

2019 yılında Daemen’de eğitim departmanı başkanı olan Elizabeth Heilman, özel eğitim öğretmeni olmaya hak kazanamayan öğrencilere yüksek lisans derecesi veren programı keşfettiğini söyledi.

“Bir okul var. ödevler var Ancak bunun 18 yaşındaki birinin öğretmen yardımcısı olmasına benzer olduğunu söyleyebilirim” dedi. Bir muhbir davası açtı, ancak federal hükümet katılmayı reddettikten sonra davayı bıraktı.

“Program duman ve aynalar” dedi.

Elizabeth Heilman, 2019’da Daemen’de eğitim departmanı başkanıydı. Üniversiteyi niteliksiz öğrencilerin öğretmenlik sertifikası almalarına yardım etmekle suçladı. Kredi… The New York Times için Maddie McGarvey

Testing and Training International’ın avukatı Jacob Laufer, Bayan Heilman’ın iddialarının “gerçeklere dayalı olarak yanlış ve yanıltıcı” olduğunu söyledi ve programın “kendi topluluklarındaki öğrencilere geniş bir destek hizmetleri yelpazesi sunduğunu” söyledi.

Daemen Üniversitesi sözcüsü yaptığı açıklamada, sınavlara giren öğrencilerin eyalet ortalaması kadar veya daha iyi puan aldıklarını söyledi. “Daemen’in özel eğitim sağlayıcılar olarak nitelikli öğrenciler yetiştirmediği iması, açıkça ve kanıtlanabilir şekilde yanlıştır” dedi.

Son zamanlarda, kayıtlar ve röportajlar gösteriyor ki, en az 17 özel eğitim şirketi Uluslararası Test ve Eğitim’e ve başka bir hızlandırılmış sertifika programı olan Sara Schenirer Enstitüsü’ne yöneldi.

Sara Schenirer’i temsil eden Bay Connolly, özel eğitim sertifikasyonunda taviz vermediğini ve Testing and Training International veya Daemen ile hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi.

The Times, Ortodoks cemaatindeki özel eğitim şirketlerinde çalışmış 100’den fazla kişinin yayınladığı çevrimiçi özgeçmişleri inceledi ve bunların üçte ikisinin Daemen veya Sara Schenirer aracılığıyla bir derece aldığını tespit etti.

Ezilmiş

Özel okullarda özel eğitim hizmetlerine yönelik taleplerdeki artış, şehrin sistemini alt üst etti. Kasım ayında bir grup hahamın toplandığı Crown Heights gibi Hasidik ve Ortodoks mahalleleri de dahil olmak üzere şehrin dört bir yanındaki ebeveynler için hizmetleri erteledi. Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Şehrin çocuklara yardım ettiğinden emin olmak için özel eğitim fonlarını izlemesi gerekiyor. Ancak, bir düzineden fazla mevcut ve eski şehir çalışanı, yoğun talepler arasında, yetkililerin gözetimden vazgeçtiğini söyledi.

Bay de Blasio’nun açıklamasından sonra işçiler, özellikle sistemin kötüye kullanıldığını düşündükleri hizmet taleplerini incelemeye devam edebileceklerini düşündüklerini söylediler. Ancak Belediye gerekli kaynakları sağlamayı reddettiklerini söylediler.

Şehir, taleplerle mücadele ettiğinde, Bay de Blasio’nun selefi Michael R. Bloomberg tarafından kullanılan avukatlar yerine rutin olarak duruşmalarda tartışmaları için okul psikologları gönderdi. Bazı çalışanlar, psikologların bazen günde 25 duruşma arasında yarıştığını söyledi. Daha sonra yetkililer, personel kayıtlarına göre görüntü konferansı ile yapılan duruşmalara katılmak için diğer eyaletlerde bulunan müteahhitlere başvurdu. Dava başına binlerce dolar talep eden avukatlarla karşı karşıya kaldılar, çoğu zaman olduğu gibi, şehir kaybettiğinde tıslamak zorunda kaldı.

Kayıtlara göre bugün, şehir özel okullarda özel eğitim talebini engellemeyi nadiren başarıyor.

Yetkililer ayrıca sağlanan hizmetleri denetlemede giderek daha fazla başarısız oldular. Şimdi, bir evvel bir talep onaylanırsa, şirketler, ailelerin uzun süredir külfetli ama kanunen gerekli olduğundan şikayet ettikleri yıllık incelemeler olmaksızın yıllarca hizmet ücreti almaya devam edebilir.

2007’den 2018’e kadar şehrin Eğitim Departmanında çalışan Nick Chavarria, “Onlara biraz güveniyoruz” dedi.

Şehir harcamalarını izleyen partizan olmayan bir kurum olan Bağımsız Bütçe Ofisi, uzmanlaşmış okullardaki eğitim ödemeleri de dahil olmak üzere yılda 1 milyar dolara yaklaşan özel özel eğitim harcamalarındaki artış hakkında tekrar tekrar uyarılar yayınladı. Raporlar yeşivaları ayırmadı.

New York City okulları rektörü David C. Banks, yaz boyunca insanların özel eğitim sistemini oynadığını düşündüğünü söyledi. Kredi… The New York Times için Dave Sanders

Eyalet denetçisi Thomas DiNapoli, özel eğitim için genel finansmanın gözetimindeki boşluklara da işaret etti.

Yaz boyunca, New York Şehri okulları rektörü David C. Banks, özel eğitim finansmanındaki sorunları kabul etti. “Millet bu sistemi nasıl oynayacağını anladı” dedi. Ancak eleştiriden sonra, bu yorumları geri çekti. Harcamaları dizginleme yetkisine sahip olan Belediye Başkanı Eric Adams herhangi bir adım atmadı.

Yetkililer beklerken, talepler gelmeye devam etti.

Ekim ayında duruşma memurlarına yönelik bir eğitimde eyalet yetkilileri, son yıllarda New York City’de özel eğitim taleplerinde ani bir artışı gösteren çizelgeler gösterdiler ve bir an için bunların geçen yıl yaklaşık 18.000’e tırmandıkları gerçeği üzerinde durdular.

Ardından şaşırtıcı bir bilgi paylaştılar: Bu akademik yılın başındaki verilere dayanarak, oranların tekrar yükseleceğini tahmin ediyorlardı.

Bu okul yılında 28.000 vaka beklediklerini söylediler.

Kredi… The New York Times için Jonah Markowitz

Raporlamaya Alex Lemonides, Marcela Rodrigues, Eliza Shapiro ve Jay Root katkıda bulunmuştur. Susan C. Beachy ve Julie Tate araştırmaya katkıda bulundu.