‘Nerelisin?’
Sevgili günlük:
1988 yılıydı. Üç yıllık evlilikten sonra kocamdan yeni ayrılmış, Woodside dairemizden taşınmış ve karşılayabildiğim ilk yeri bulmuştum. Bensonhurst’taydı.
Genç ve yeni bekar, daireyi raflar ve diğer ev gibi dokunuşlarla dekore etmekten heyecan duydum ve mahalle kereste deposuna yaptığım bir gezi verimli oldu.
A kaç genç adam raflar için ahşap ve hırdavat bulmama yardım etti ve sonra ihtiyacım olabilecek başka bir şey için koridorları tararken benimle yürümeye devam etti.
“Yani, uh, sen nerelisin?” O sordu.
Etnik köken mi yoksa coğrafya hakkında mı soru sorduğuna karar vermeye çalışarak bir saniye durakladım. İkincisi demek istediğine karar verdim.
“Queens’ten buraya yeni taşındım,” dedim.
“Evet, ben de öyle düşündüm,” dedi hayatımda duyduğum en Brooklyn sesiyle. “Bir aksanın var.”
— Amy Salonu
Yeşilleri Kesmek
Sevgili günlük:
Sebze çantamı Broadway’de bir otobüs durağında, çiftçi pazarının karşısındaki banka koydum ve orada oturan bir kadına merhaba dedim.
Arabasından bir plastik poşet ve çantasından bir makas çıkardı ve büyük bir poşetteki yeşillikleri kesmeye başladı.
“Nasıl olur?” diye sordum makası göstererek.
“Bana zaman kazandırıyor,” dedi.
Otobüs durdu ve kaldırıma doğru yürüdüm. Kadın hala kesiyordu.
“Gelen?” Aradım.
“Hayır,” dedi gülümseyerek. “Eve yürüyorum.”
— Jane Seskin
Chrystie Caddesi
Sevgili günlük:
Chrystie Sokağı’ndan Manhattan Köprüsü’ne doğru gidiyordum ki, seyahat çantalarının ağırlığı altında olan bir bisikletle benim yaşlarımda bir adamın yanından geçtim.
Bisikletim elektrikli olduğundan, görgü kuralları onu geçmemin uygun olduğunu söylüyordu. Yine de her ışıkta yanıma yanaşıyor ve sonra tam önümde hareket ediyor, gözlerini doğrudan önüne çevirmeden önce yan bakışlar atıyordu.
Bir an onu kaybettiğimi sandım. Ama ben köprünün girişine vardığımda o yine oradaydı ve benden önce zarif bir şekilde durmuştu.
Hafifçe gülümsedim, bariz gururuna hayran olup olmadığıma karar vermeye çalıştım. Benden önce köprüye çıktı, yolun dik virajını tırmanırken gözle görülür bir şekilde zorlandı.
Kiraladığım bisiklet beni kolaylıkla yukarı taşırken, köprünün manzarasını hayranlıkla izleyerek birkaç adım arkasında sakince sürdüm. Omzunun üstünden bir iki defa geçmişe baktı, ama ben onun önüne geçmeye çalışmadım.
Köprünün diğer tarafına doğru yokuş aşağı süzülürken gülümsedim. Downtown Brooklyn’in dolambaçlı sokaklarında bir süre birlikte dolandık, her bakışında birbirimize baktık.
Atlantic Avenue’de hiçbir veda sözü ya da jest yapmadan yollarımızı ayırdık, sadece yakınlık yoluyla hassas kentsel flört geleneğini sürdürmekle yetindik.
— Camille Jetta
Morningside Heights’ta saçımı kestirmek
(Frank O’Hara sayesinde)
Sevgili günlük:
Neredeyse her şeyin olduğu Broadway Au Lait’te öğle yemeğinden sonra
Orta Doğu yemekleri ve Tony Arapça konuşuyor
sahibiyle ve pencereden dışarı bakıyoruz
Ellie’nin köpeği Dante’nin hâlâ
tasmasına bağlı ve sabırla bekliyor,
Yan taraftaki berberde duruyorum,
çünkü okuma haftaları boyunca
ve sonra finaller, saçlarım tüylendi.
İki ay önce saçımı kesen kadın,
beni hatırlıyor ve sonra ben
İskender bu arada kesmiş olmalı
çünkü işini biliyor.
Aksanı hala güçlü olsa da
bana ülkede olduğunu söyledi
40 yıldır. Rus pop müzik televizyonu
duvardaki ekranda oynuyor,
ve ona Rus olup olmadığını soruyorum. “Numara,
Kolombiyalı,” diyor ama sonra başını sallıyor.
diğer berbere doğru. “O bir Rus,
ben hariç hepsi burada
ve diğer salonda.” O iltifat ediyor
ben gri saçlarımda. “Covid,” diyorum ona, “durdum
Covid sırasında renklendirdi, ama şimdi ben de seviyorum.”
Başını sallıyor.
Torunlardan bahsediyoruz. Bir ambulans sirenleri,
ve etrafa iskele kuran adamlar
bina daha fazla uzunlukta mavi merdiven taşıyor
boruların ve platformların ağlarından çatıya kadar.
Onu tıslıyorum ve onu sonbaharda göreceğimi söylüyorum.
ve ayrılırken, Olive Tree Meczup’tan Alex’i görüyorum,
Sandviç yemeye gelip gelmeyeceğimi sormak için bana sesleniyor.
“Yarın,” diyorum ona, “yarın.”
— Jane E. Wohl
‘Macy’s’e git’
Sevgili günlük:
1987 yılıydı ve karanlık bir kış geçiriyordum. Derin bir korku içindeydim ve annemle telefondaydım.
“Biraz ruj sür ve Macy’s’e git,” diye ısrar etti beni.
“Macy’s’e gidersem bir Valium’a ihtiyacım olacak,” diye yanıtladım.
“O zaman biraz ruj sür,” diye yanıtladı, “bir Valium al ve Macy’s’e git.”
— Ellen Skehan
Okumak tüm son girişler ve bizim gönderim yönergeleri . Bize e-posta yoluyla ulaşın günlü[email protected] veya takip et @NYTMetro Twitter’dan.
Agnes Lee’nin çizimleri
Sevgili günlük:
1988 yılıydı. Üç yıllık evlilikten sonra kocamdan yeni ayrılmış, Woodside dairemizden taşınmış ve karşılayabildiğim ilk yeri bulmuştum. Bensonhurst’taydı.
Genç ve yeni bekar, daireyi raflar ve diğer ev gibi dokunuşlarla dekore etmekten heyecan duydum ve mahalle kereste deposuna yaptığım bir gezi verimli oldu.
A kaç genç adam raflar için ahşap ve hırdavat bulmama yardım etti ve sonra ihtiyacım olabilecek başka bir şey için koridorları tararken benimle yürümeye devam etti.
“Yani, uh, sen nerelisin?” O sordu.
Etnik köken mi yoksa coğrafya hakkında mı soru sorduğuna karar vermeye çalışarak bir saniye durakladım. İkincisi demek istediğine karar verdim.
“Queens’ten buraya yeni taşındım,” dedim.
“Evet, ben de öyle düşündüm,” dedi hayatımda duyduğum en Brooklyn sesiyle. “Bir aksanın var.”
— Amy Salonu
Yeşilleri Kesmek
Sevgili günlük:
Sebze çantamı Broadway’de bir otobüs durağında, çiftçi pazarının karşısındaki banka koydum ve orada oturan bir kadına merhaba dedim.
Arabasından bir plastik poşet ve çantasından bir makas çıkardı ve büyük bir poşetteki yeşillikleri kesmeye başladı.
“Nasıl olur?” diye sordum makası göstererek.
“Bana zaman kazandırıyor,” dedi.
Otobüs durdu ve kaldırıma doğru yürüdüm. Kadın hala kesiyordu.
“Gelen?” Aradım.
“Hayır,” dedi gülümseyerek. “Eve yürüyorum.”
— Jane Seskin
Chrystie Caddesi
Sevgili günlük:
Chrystie Sokağı’ndan Manhattan Köprüsü’ne doğru gidiyordum ki, seyahat çantalarının ağırlığı altında olan bir bisikletle benim yaşlarımda bir adamın yanından geçtim.
Bisikletim elektrikli olduğundan, görgü kuralları onu geçmemin uygun olduğunu söylüyordu. Yine de her ışıkta yanıma yanaşıyor ve sonra tam önümde hareket ediyor, gözlerini doğrudan önüne çevirmeden önce yan bakışlar atıyordu.
Bir an onu kaybettiğimi sandım. Ama ben köprünün girişine vardığımda o yine oradaydı ve benden önce zarif bir şekilde durmuştu.
Hafifçe gülümsedim, bariz gururuna hayran olup olmadığıma karar vermeye çalıştım. Benden önce köprüye çıktı, yolun dik virajını tırmanırken gözle görülür bir şekilde zorlandı.
Kiraladığım bisiklet beni kolaylıkla yukarı taşırken, köprünün manzarasını hayranlıkla izleyerek birkaç adım arkasında sakince sürdüm. Omzunun üstünden bir iki defa geçmişe baktı, ama ben onun önüne geçmeye çalışmadım.
Köprünün diğer tarafına doğru yokuş aşağı süzülürken gülümsedim. Downtown Brooklyn’in dolambaçlı sokaklarında bir süre birlikte dolandık, her bakışında birbirimize baktık.
Atlantic Avenue’de hiçbir veda sözü ya da jest yapmadan yollarımızı ayırdık, sadece yakınlık yoluyla hassas kentsel flört geleneğini sürdürmekle yetindik.
— Camille Jetta
Morningside Heights’ta saçımı kestirmek
(Frank O’Hara sayesinde)
Sevgili günlük:
Neredeyse her şeyin olduğu Broadway Au Lait’te öğle yemeğinden sonra
Orta Doğu yemekleri ve Tony Arapça konuşuyor
sahibiyle ve pencereden dışarı bakıyoruz
Ellie’nin köpeği Dante’nin hâlâ
tasmasına bağlı ve sabırla bekliyor,
Yan taraftaki berberde duruyorum,
çünkü okuma haftaları boyunca
ve sonra finaller, saçlarım tüylendi.
İki ay önce saçımı kesen kadın,
beni hatırlıyor ve sonra ben
İskender bu arada kesmiş olmalı
çünkü işini biliyor.
Aksanı hala güçlü olsa da
bana ülkede olduğunu söyledi
40 yıldır. Rus pop müzik televizyonu
duvardaki ekranda oynuyor,
ve ona Rus olup olmadığını soruyorum. “Numara,
Kolombiyalı,” diyor ama sonra başını sallıyor.
diğer berbere doğru. “O bir Rus,
ben hariç hepsi burada
ve diğer salonda.” O iltifat ediyor
ben gri saçlarımda. “Covid,” diyorum ona, “durdum
Covid sırasında renklendirdi, ama şimdi ben de seviyorum.”
Başını sallıyor.
Torunlardan bahsediyoruz. Bir ambulans sirenleri,
ve etrafa iskele kuran adamlar
bina daha fazla uzunlukta mavi merdiven taşıyor
boruların ve platformların ağlarından çatıya kadar.
Onu tıslıyorum ve onu sonbaharda göreceğimi söylüyorum.
ve ayrılırken, Olive Tree Meczup’tan Alex’i görüyorum,
Sandviç yemeye gelip gelmeyeceğimi sormak için bana sesleniyor.
“Yarın,” diyorum ona, “yarın.”
— Jane E. Wohl
‘Macy’s’e git’
Sevgili günlük:
1987 yılıydı ve karanlık bir kış geçiriyordum. Derin bir korku içindeydim ve annemle telefondaydım.
“Biraz ruj sür ve Macy’s’e git,” diye ısrar etti beni.
“Macy’s’e gidersem bir Valium’a ihtiyacım olacak,” diye yanıtladım.
“O zaman biraz ruj sür,” diye yanıtladı, “bir Valium al ve Macy’s’e git.”
— Ellen Skehan
Okumak tüm son girişler ve bizim gönderim yönergeleri . Bize e-posta yoluyla ulaşın günlü[email protected] veya takip et @NYTMetro Twitter’dan.
Agnes Lee’nin çizimleri