Enerji Bakanlığı'nın başındaki Luz Elena González'den ne beklenebilir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Meksika Rekabet Enstitüsü'nden (IMCO) Oscar Ocampo, “(Atama) pragmatizmin ideolojiye galip geldiği mesajını veriyor ve bunun enerji sektörü için çok olumlu olduğunu düşünüyorum” diyor. “Elbette bu, Pemex'te ve CFE'de kimin atandığına bağlı olacaktır, ancak en başından itibaren bu iyi bir mesajdır ve aynı zamanda enerji politikasında bir yön değişikliği öngören bir mesajdır ve bu memnuniyetle karşılanacaktır.”

Sektör analistleri, son altı yıllık dönemde özeleştiri olmaksızın devlet şirketleri CFE ve Pemex'e verilen desteğe öncelik veren, enerji sektörünü yönlendiren kuruma, Rocío Nahle gibi, teknik olmaktan çok politik bir profilin atanmasından korkuyorlardı. . Şimdi şüphe, González Escobar'ın pazarda sahip olduğu çok az deneyim ve petrol ve elektrik gibi iki karmaşık endüstrideki teknik bilgisinde yatmaktadır.

México Evalúa'dan araştırmacı Viviana Patiño, “Sürdürülebilirliğe bir onay görüyorum, oradayken (pozisyonda) ne yapacağını göreceğiz, ancak bu alarmları tetiklemiyor” diyor.

Sheinbaum, Gonzalez Escobar'ın Mexico City İdari ve Maliye Sekreterliği'ndeki deneyimine atıfta bulunarak ekonomistin profilini savundu ve onu, yeni sekreterin bir devlet petrol şirketi önündeki yeni pozisyonunda gösterebileceği becerilerin bir örneği olarak örnek olarak verdi. Borcunu marjinal olarak azaltan ve iş planında finans sektörü ve piyasadan büyük şüphelerle karşı karşıya olan bir şirket.

Bu sabah gelecek sanal başkan tarafından okunan özgeçmişe göre Gonzalez Escobar, College of Mexico'nun “Çevre ve Kalkınma için Liderlik” programından mezun olmayı, Universidad Iberoamericana'dan sürdürülebilir kalkınma diplomasına sahip olmayı ve Ulusal Ekoloji Enstitüsü'nün danışmanlığını yaptı. Ayrıca Sheinbaum, Mexico City tedarik merkezindeki fotovoltaik panel projesini koordine eden cephenin bir parçası olduğunu söyledi.

“Finansal profil bize tüm mali konularda çok dikkatli olmamız konusunda çok şey anlatıyor ve bu bana çok ihtiyatlı bir karar gibi görünüyor. Ayrıca, enerji geçişini teşvik etmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için kampanya boyunca söylenenlerle tutarlı olan çevre sorunları konusunda bir geçmişi var. Ayrıca müsteşarların atanmasının da çok önemli olacağını düşünüyorum” diyor González Calvillo firmasında enerji konularında uzman avukat olan Julia González.

González Escobar'ın mali sorunu Mexico City'de karşılaştığından çok daha büyük olacak. Claudia Sheinbaum hükümeti, Petróleos Mexicanos'un “kurtarılması” açısından Obradorismo'nun mirasını sürdürmeyi taahhüt etti; bu, petrol şirketinin yükümlülüklerini ve amortismanlarını ödemek ve Dos Bocas rafinerisini ayağa kaldırmak için Hazine'den gelen kaynakları yönetmeye devam etmeyi de içeriyor ve koşuyorum.

“Finansal profil, performansla ilgili güçlü endişelerin olduğunun bir işareti. Luz Elena González ayrıca Ulusal Hidrokarbonlar Komisyonu ve Enerji Düzenleme Komisyonu'nun (eğer bunlar ortadan kalkarsa) görevlerini de üstlenmek zorunda kalacak ve devletin üretken şirketlerine yönelik özel rejimin ortadan kaldırılması gerekecek. Pemex ve CFE'nin atanmasında bir gecikme olacağından ve bunun alarm veren atamalar olarak algılanmaya başlanacağından endişe duyuyorum ve bana öyle geliyor ki, bu anlamda damla damla bilgi vermek, México Evalúa Rekabet ve Düzenleme Programı koordinatörü Ana Lilia Moreno, “Enerji politikasında vizyondaki uyum veya kararlılık eksikliği devam ediyor” diyor.

“Enerji Bakanlığı'nda Luz Elena González gibi ılımlı bir profil ortaya koyarlarsa ancak devletin üretken şirketleri başka bir yola giderse, Pemex ve CFE'nin merkezi kararlarının enerji operatörleri olduğuna dair işaretler devam edecektir”, diye tamamlıyor Patiño, yine México Evalúa'dan. “Pemex ve CFE'nin başkanları Claudia Sheinbaum'un enerjide izleyeceği yöne çok daha fazla ışık tutacak.”