Enflasyon ve Bir Dilim Fiyatı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Bugün Çarşamba. Bugün, bir dilim pizzanın fiyatı olan New York merkezli bir enflasyon göstergesine bakacağız. Ayrıca, koronavirüs vaka sayıları tırmanırken Belediye Başkanı Bill de Blasio ve halefi Eric Adams’ın karşılaştığı zor kararlara da bakacağız.

Kredi. . . The New York Times için Tamam McCausland

Enflasyon bu yıl endişe kaynağı oldu. New Yorklular bunu biliyor ve Federal Rezerv öyle söylediği için değil. Hepsi birden daha pahalıya gelen kullanılmış arabalar, tüketici elektroniği veya mobilya alışverişi yaptıkları için değil. New Yorklular bunu, en azından beş ilçede, farklı bir ekonomik muğlak sayesinde biliyorlar: Dolarlık dilim pizza.

Bulmak zorlaşıyor.

Niye ya? Ekonominin hemen her kategorisine sızan enflasyon, özellikle pizzacı işletmecilerini tehdit ediyor. Kar marjları zaten klasik bir New York kabuğu kadar inceydi. Hacim ve maliyet yönetimi konusunda başarılıydılar.

Artık un, yağ, pepperoni, hatta karton kutular için harcamaları fırladı. Ve iş modelleri evden çalışma, evde oturma dünyasında bir kenara atıldı. Bir zamanlar onları geçindiren ofis çalışanlarına ve turistlere güvenemeyen bazılarının, kısmen kirayı ödeyemedikleri için kapalı yerleri var. Diğerleri düşünülemez olanı yaptı: Fiyatları yükselttiler.

[1$’lık Pizza Dilim Enflasyonun Son Kurbanı Oldu]

Bu, uzun süredir dilim başına 1 dolar alan bir zincir olan 99 Cents Hot Pizza için bariz bir sorun yarattı. Sahibi Abdul Batin, bir dilim peynirin fiyatını 1 dolara yükseltti. 50. Salgın sırasında dokuz mağazasından üçünü kapatmıştı. Toplamda en az 20 işten çıkarmayla üç kişiyi daha kapatmayı düşünüyor.

Bangladeş’ten göç ettikten sonra 2009’da ilk dolar dilim dükkanını açan Batin, “Artık kimse bir dilim dolar için yapamaz” dedi.

Bu, daha büyük ekonomik resme uyuyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, New York bölgesindeki restoran fiyatları geçen ay 1987’den bu yana en büyük yıllık artışını yaşadı.

Pizzacılar için tek parlak nokta? Peynir, tipik olarak en büyük yiyecek maliyeti. Blok peynir için ortalama fiyatlar, süt üreticilerine yardımcı olmayı amaçlayan hükümet programları tarafından desteklendikleri geçen yıla göre düştü. Ancak ABD Tarım Bakanlığı, blok peynir fiyatlarının 2022’de artacağını tahmin ediyor.

Bu olursa, dolar dilimini itmekle tanınan bir zincir olan 2 Bros. Pizza’nın sahibi Eli Halali, “dolar pizza işinde devenin sırtını kıran saman” olacak dedi. 2010’larda ana akım popülerliğe ve sayısız taklitçiye dönüştü.

New York’un Mükemmel Yemeği: Pizza Dilim

New Yorkluların dilim ekleminden daha geniş ve oybirliğiyle paylaştığı bir mutfak deneyimi yoktur.

• New York’un Gururu : Yeniden ısıtılan, katlanabilir, taşınabilir dilim şehrin en önemli yemeklerinden biridir. İşte bu statüyü nasıl kazandığı.
  • Enflasyonun Etkisi:Gıda fiyatları son yıllardaki en yüksek hızda yükselirken, dolar dilimindeki işletmeler varoluşsal bir krizle karşı karşıya.
  • Denenecek 10 Dilim : Restoran eleştirmenimiz Pete Wells, şehirdeki en sevdiği eski tarz pizzacıları seçti.
  • Daha Pahalı Bir Alternatif:Popüler bir pizza zincirinin sahipleri daha iyi bir dilim yapmak istedi. İşte nasıl yaptıkları.
  • Arşivlerden:New York diliminin tarihindeki kötü şöhretli bir anı tekrar ziyaret edin: “Pizza Rat” toplu bir “Ew!”
Meslektaşım Nicole Hong’un açıkladığı gibi, dolar pizzacıları inşaat işçilerinden öğrencilere ve gece geç saatlere kadar parti yapanlara – herkesin bildiği pahalı bir şehirde ucuza doldurması gereken herkese hitap ediyordu. Ancak pizzanın ekonomik bir gösterge olarak rolü değişti.

Yirmi yıl önce, bir metro yolculuğunun maliyeti bir dilim pizzanın fiyatına bağlı görünüyordu. “Pepperoni Gibi Kaçınılmaz: Daha Yüksek Ücretler” 2002’de The New York Times’ta manşet oldu. 1995’ten 2011’e kadar The Times’ın NYC köşesini yazan Clyde Haberman, bana aylık alıcılar için indirimleri olan MetroCard’ın gelişine inandığını söyledi. , uzun süredir pizza fiyatlarını ve fiyatları birlikte yukarı doğru iten görünüşte manyetik gücü kırdı.

Belki Clyde’ın teorisi şu anda nerede olduğumuzu açıklamaya yardımcı olur. 1 dolarlık dilim enflasyonun kurbanı olurken, New York City’deki metroları ve otobüsleri işleten kurum, federal altyapı faturası sayesinde ücret artışının en az altı ay boyunca “masanın dışında” olduğunu söyledi.

<saat/>

Hava durumu

Çoğunlukla bulutlu bir gün güneşli bir güne dönerken, 40’lı yaşların ortalarında hava sıcaklıkları ile birlikte sabah erken saatlerde yağmur ihtimali var. Akşam, 30’larda sıcaklıklar ile çoğunlukla açık.

alternatif yan park

Cuma (Noel Arifesi) tarihine kadar geçerlidir.

<saat/>

New York Covid Brifingi

Bir virüs dalgası, iki belediye başkanı ve birçok zor karar

Kredi. . . The New York Times için Dave Sanders’ın fotoğrafları

Belediye Başkanı Bill de Blasio ve halefi Eric Adams, şehir en son rahatsız edici koronavirüs vakaları dalgasıyla karşı karşıya kalırken zor kararları tartıyor.

Bu dalga, Omicron varyantı tarafından yönlendiriliyor. Pazartesi günü yayınlanan bir C.D.C tahminine göre, New York ve New Jersey’i içeren bir bölgedeki yeni vakaların yüzde 92’sini oluşturuyor. Şehir yetkilileri, insanlar statülerini öğrenmek için çabalarken talebi karşılamayı ve beş ilçedeki toplamı 112’ye getirmeyi umarak hafta sonuna kadar 23 test alanı açacaklarını söyledi.

Ancak yerel test altyapısı zorlanmaktadır. Özel bir acil bakım klinikleri zinciri olan CityMD, web sitesinde, Çarşamba gününden itibaren New York ve New Jersey’deki 150 lokasyonunun 19’unu geçici olarak kapattığını söyledi. Şirket, ek bilgi taleplerine yanıt vermedi.

[New York’ta Koronavirüs Testi Nasıl Bulunur]

1 Ocak’ta göreve başlayan Adams, bir ev temizlikçisinin oğlu olarak köklerine bir övgü olarak Brooklyn’in Flatbush semtindeki Kings Theatre’da bir yemin töreni planlamıştı. Salı günü, insanları kapalı alanlarda tehlikeli bir ortama sokmak istemediğini söyleyerek etkinliği iptal etti.

Brooklyn ilçe başkanı olarak geçen yıl Borough Hall ofisinde ünlü bir şekilde yaşayan Adams, “Bir açılış törenine ihtiyacım yok – tek ihtiyacım olan bir şilte ve New York Şehri belediye başkanı olmak için bir zemin” dedi. pandemi.

Vakaların patlaması, belediye başkanı ve seçilen belediye başkanı için başka soruları da gündeme getirdi: Times Meydanı’ndaki Yılbaşı kutlaması planlandığı gibi devam edebilir mi? Ocak ayında okullar tamamen açılacak mı? Şehir, başka bir geniş çaplı kapanmayı veya hastane yataklarının kıtlığını nasıl önleyebilir?

De Blasio ve Adams, Demokratlar ve siyasi müttefikler ve Adams, de Blasio’nun pandemiye yaklaşımını kabul ettiğini söyledi. Gelecek yıl valiliğe aday olmayı düşünen De Blasio, Salı günü şehri kapatmak istemediğini yineledi. Yılbaşı kutlaması hakkında yakında bir karar vereceğini söyledi.

Takviye atışları alanlar için 100 dolarlık yeni bir teşvik açıklayan belediye başkanı, takviyeleri bir öncelik haline getirmek için “ne gerekiyorsa harcayacağını” söyledi. Şehir yetkilileri, New York City’de 5.47 milyondan fazla yetişkinin tamamen aşılandığını – yüzde 82’sinin – ancak sadece yaklaşık 1,7 milyonunun destek aldığını söyledi.

Adams son günlerde bir dizi randevu aldı, ancak hala kentin pandemi stratejisine liderlik eden kilit bir rol olan sağlık komiseri olarak kimi atayacağını kamuoyuna açıklamadı.

Politico, şu anki komisyon üyesi Dr. Dave A. Chokshi’yi sevdiğini söylese de Salı günü geç saatlerde, bir akıl sağlığı ve halk sağlığı yardım kuruluşu olan Fountain House’un başkanı Dr. Ashwin Vasan’ın bu işi baharda devralacağını bildirdi.

<saat/>

En son New York haberleri

• Seçilmiş belediye başkanı Eric Adams, yönetiminde altı kilit görevi doldurdu, beş kadını belediye başkan yardımcısı olarak atadı ve ayrılan bir Kent Konseyi üyesini bir sonraki ulaşım komisyoncusu olarak atadı.

• Kaliforniyalı bir adam, eski Başkan Donald Trump’ın 2020 seçimlerini kaybettiğini söyleyen gazetecileri ve politikacıları tehdit etmekten üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Brooklyn Demokrat Temsilcisi Hakeem Jeffries’in ofisi Ocak ayında kendisinin ve erkek kardeşinin hedef alındığını söyledi.
<saat/>

Okuduklarımız

• Bu yıl New York’ta en çok hangi kütüphane kitapları kontrol edildi? Gothamist raporlarına göre işte bir liste.

• Grub Street, SoHo’daki bir restoran olan Balthazar’daki işçilerin, Covid-19 vakaları arttıkça restoran tarafından onları korumak için yeterince şey yapılmadığını söylediğine dair raporlar.

• Shaun Eli Breidbart 19 yıldır Wall Street bankacısıydı ama bir stand-up komedyeni olmak için işinden ayrıldı.
<saat/>

Büyükşehir günlüğü

Yeni bulunan ikilem

Sevgili Günlük:

Tipik bir Çarşamba günüydü. Sabah ortası seçmeleri için Central Jersey’den şehre Raritan hattını aldım. Daha sonra, cep telefonum çaldığında matine bileti almak umuduyla TKTS’ye doğru kıvrıldım.

Bir dakika sonra, kaldırımda derin düşüncelere dalmış bir halde, hemen çözülmesi gereken yeni bir ikilem üzerinde kafa yoruyordum: kumaş mağazası mı? hırdavatçı mı?

Bir kuru temizlemeci gördüm. İçeri girdim, sıramı bekledim ve geldiğinde tezgahın başına geçtim.

“Kafamı ölçebilir misin?” Oradaki adama dedim.

Bir şey demeden tezgahın altına uzandı, bir mezura çıkardı ve kafama sardı.

“Yirmi iki inç,” dedi. “Yeni bir şapka için pazarda mısın?”

“Bir çeşit” dedim. “Önümüzdeki ay mezun oluyorum ve kolejin ne büyüklükte harç tahtasına ihtiyacım olduğunu bilmesi gerekiyordu. ”

— Janice Craft

Agnes Lee tarafından resimlendirilmiştir.
Gönderimleri buraya gönderin ve Metropolitan Günlüğünü buradan okuyun .

<saat/>

Burada bir araya gelebildiğimize sevindim. Yarın görüşürüz. – J.B.

P. S. İşte bugünün Mini Bulmaca ve Yazım Arısı . Tüm bulmacalarımızı burada bulabilirsiniz .

Melissa Guerrero ve Olivia Parker, New York Today’e katkıda bulundu. ekibe adresinden ulaşabilirsiniz.
nytoday@nytimes. com .

.