Fener Sineği Savaşında Bazıları Böceğin Tarafını Tutar

Bilgin

Global Mod
Global Mod
31 yaşındaki Lee Weiss, benekli bir fener sineği gördüğünde – o kadar doymak bilmez istilacı bir haşere ki, resmi olarak onaylanan birkaç gözde parçalama kampanyasının hedefi oluyor – hemen harekete geçiyor.

Her kıpkırmızı yaratığı toplar. Ardından, olası suikastçılardan dikkatlice gizler.

Bay Weiss, böcekle ilgili açık sezona karşı çıkan bir grup vicdani retçi arasında yer alıyor. Sebepleri farklıdır: Bazıları, haşereleri öldürmeyi bile yanlış bulan veganlardır. Diğerleri, fener sineklerinin oluşturduğu tehdidin veya fener sineklerinin yok edilmesini çevreleyen neşe tarafından püskürtüldüklerinden şüphe ediyor. Bazı insanlar, yıllarca azimli bir şekilde ezilmelerine rağmen, bir fener sineği telaşı ile karşı karşıya kalırlar ve hemen pes ederler.

Yine birkaç kişi, fener sineklerinin öldürülemeyecek kadar sevimli olduğunu düşünüyor.

Çin’den gelen gri-kırmızı kanatlı bitki bitkisi ilk olarak 2014’te Pennsylvania’da ortaya çıktı. O zamandan beri New York dahil en az 11 eyalette akın etti ve United’a göre özellikle üzüm hasadı ve meyve ağaçları için tarımsal bir tehdit olarak büyüdü. Devletler Tarım Bakanlığı. Tecavüz istilası üzerine yapılan birkaç çalışma, fener sineklerinin yüz milyonlarca dolardan fazla zarar verebileceğini öngördü.

Doğu Sahili’nde istila şiddetlenirken, bilimsel modeller böceklerin ülke çapında yayılabileceğini ve önümüzdeki on yıl içinde Kaliforniya’nın şarap ülkesine ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Savaşmak için, istila altındaki bölgelerdeki eyalet ve yerel yetkililer, bileşenlerini bir fener sineği karşıtı milis kuvvetlerine dahil etti. New York, New Jersey ve özellikle de böceklerin sıfır noktası olan Pennsylvania gibi savaş alanlarındaki yetkililer, yaratığa karşı kampanyayı bir vatandaşlık görevi olarak çerçevelediler.

İstilacıları ortadan kaldırmaları için sivillere yönelik harekete geçme çağrıları – kelimenin tam anlamıyla – coşkuyla karşılandı; New York, Brooklyn’de yaz kampçıları fener sineği avına çıkıyor ve Staten Island’daki eyalet parkı, 2021’de bir squishathon’a ev sahipliği yaptı. Geçen yıl, New Jersey’li bir kadın, fener sineği ezen bir pub taraması yaptı; Pennsylvania’lı bir adam, Squishr adlı kullanıcıların öldürmelerini izleyen bir uygulama geliştirdi.

Philadelphia’da yaşayan eski bir Budist felsefe öğretmeni olan Bay Weiss, tek bir fener sineği bile ezmedi. Bay Weiss, fener sineklerine karşı hizalanmış güçleri toplayan toplanma çığlıkları hakkında “Neredeyse ahlaki terimlerle ifade ediliyor” dedi. Pennsylvania Tarım Bakanlığı, hataları 1-888-4BADFLY numaralı telefondan bildirmek için bir yardım hattı çalıştırıyor ve insanlardan “Öldür onu! Ez, parçala… sadece ondan kurtul”, web sitesinde.

New York Eyalet Senatörü Chuck Schumer, bu ayın başlarında Central Park yakınlarındaki bir basın toplantısında, benekli bir fener sineğinin resmini aranıyor posteri gibi tutarak, belayla savaşmak için daha fazla federal fon kullanılması çağrısında bulundu.

New York’ta, yetkililer fener sineğini ilk olarak 2020’de Staten Island’da gördüler. O zamandan beri çoğaldığını söyleyen Bay Schumer, Central Park’tan Long Island’ın şarap imalathanelerine ve Upstate çiftliklerine kadar yapraklı noktaların risk altında olduğu konusunda uyardı. New York Eyaleti Tarım ve Piyasalar Departmanı bir hit çıkardı ve halktan herhangi bir hata görüldüğünü bildirmelerini veya onları göndermelerini istedi.

33 yaşındaki Jody Smith, 17 Ağustos 2022’de Manhattan’daki Union Square’de poz veriyor. Yazılım geliştiricisi, fener sineklerine karşı yürütülen devlet yaptırım kampanyasından rahatsız oluyor. Kredi… Hiroko Masuike/The New York Times

Bir yazılım geliştiricisi olan 33 yaşındaki Jody Smith, şu ana kadar düşüş yaşadı. Bay Smith vegan, ancak mutlakiyetçi değil: Manhattan’ın Union Meydanı’ndaki dairesinde hamamböceklerini yok edecek, dedi. Ancak iş fener sineklerine gelince devletin onayladığı kana susamışlık ve onların tek kullanımlık olduğu duygusu onu rahatsız ediyor.

Bay Smith, “Birisi ‘Oh, tüm Pomeranyalıları öldürmeliyiz, insanlar bu konuda çok farklı hissedebilir’ gibi bir şey olsaydı, dedi.

Senatör Schumer’in sözcüsü Angelo Roefaro, New Yorkluları ezmeye devam etmeye teşvik etti; Bay Smith’inki gibi şüpheler beslemezdi. “Bu şekilde hisseden bireyler, onları New York Eyaletine bildirebilir – ya da başka yere bakabilirler.”

Tarımı korumakla görevli olanlar, fener sineğine sempati duymanın yanlış olduğunu söylüyor. New York Eyaleti Tarım ve Piyasalar Departmanı’nın bitki endüstrisi direktörü Chris Logue bir e-postada, “Renkli ve zararsız görünen benekli fener sineğini öldürmekteki tereddütü anlayabiliriz” dedi. “Ancak, bu istilacı türün önemli ürünlere zarar vererek ve gıda sistemimizi etkileyerek yapabileceği zarar gerçek.”

O ekledi: “Sadece şansımızı kullanamayız.”

Hayvanlara Etik Muameleden Sorumlu Kişiler, fener sineğine karşı tam bir savunmadan daha azını sundular. Ancak savunuculuk grubu, bir PETA sözcüsü Catie Cryar, “ne kadar küçük veya tanıdık olursa olsun, herhangi bir canlıyı öldürmeyi” içeriyorsa, insanlara eylemlerini dikkatlice düşünmelerini tavsiye etti.

Bayan Cryar bir e-postada, “Hayvanları ve doğayı içeren herhangi bir konu, en az zararlı olduğundan ve sonuçta yarardan çok zarara neden olmayacağından, alınan herhangi bir sert önlemin seçildiğinden emin olmak için dikkatle incelenmelidir” dedi.

31 yaşındaki Karen Charles, fener sineğine karşı tiksinmesine rağmen onlara zarar vermemek için elinden geleni yaptı. Central New Jersey’deki Parlin’den bir YouTube içerik oluşturucusu olan Bayan Charles, iki fener sineği tarafından engellenen merdivenden aşağı inerken iki yaşındaki kızıyla bir oyun alanı kaydırağının üzerinde oynuyordu. “Bu slayttan aşağı inmek ya da bu böcekleri öldürmekti ve onları ezmek istemiyorum” dedi.

Onu durdurmanın korku ve acıma karışımı olduğunu söyledi. Bayan Charles, “Ürperticiler, onlardan nefret ediyorum ama onlar için ve benim için biraz kötü hissediyorum” dedi. Sonunda kızının yanında kaydırağı sıkıştırdı.

Fikirlerinin popüler olmadığının farkında olan fener sineklerini savunanlar bunu genellikle gizlice yaparlar. Philadelphia’da bir Temple Üniversitesi öğrencisi olan 22 yaşındaki Catherine Bonner, yüzlerindeki kırmızı noktaların nasıl allık sürmüş gibi göründüğünü fener sineğine yakın arkadaşlarıyla paylaşıyor.

22 yaşındaki Catherine Bonner, 17 Ağustos 2022’de Pennsylvania, Media’daki evinin önünde. Temple Üniversitesi öğrencisi, fener sineklerine karşı sıcak duygularını çoğunlukla kendine saklıyor. Kredi… The New York Times için Rachel Wisniewski

Bayan Bonner, böceklerin “istilacı olmayı istemediler, sadece kendi hayatlarını yaşıyorlar” dedi. “Var olmamam gereken bir yerde birdenbire var olmaya başlarsam ve herkes bunun için beni öldürmeye başlarsa, serseme dönerdim.”

Yine de ateşli bir hayran bile (Bayan Bonner onları tutup avucuna almayı sever) onun savunuculuğu konusunda ikirciklidir. “Bunu söylerken kendimi kötü hissediyorum çünkü çevre için çok kötü olduklarını biliyorum” diye ekledi.

Lanternfly savunucuları, böceklerin sözde yetenekli olduğu yaygın ve maliyetli yıkımın tam olarak gerçekleşmediğini savunuyorlar. Örneğin, fener sinekleri, başlangıçta korkulduğu gibi, olgun sert ağaçları öldürebilecek gibi görünmüyor. Ancak Pennsylvania Tarım Bakanlığı sözcüsü Shannon Powers, bunların hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Güneydoğu Pennsylvania’daki bazı üzüm bağları, mahsullerinin yüzde 90’ından fazlasını böceklere kaptırdığını söyledi.

Bayan Powers, “Üzüm bağları yanmış gibi görünüyordu” dedi.

Ve tüm parçalamanın ne kadar etkili olduğu bir soru olarak kalıyor. Çok yıllı squash yanlısı kampanyalara rağmen, hatalar neredeyse kontrolsüz görünüyor ve sayıları arttı. Easton Penn.’deki Lafayette Koleji’ndeki araştırmacılar tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırma, böceğin üreme yeteneğine odaklanan eradikasyon çabalarının, en olası göçükler arasında olduğunu belirtti.

Anne Johnson, Ph.D. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi entomoloji bölümünde fener sinekleri üzerine çalışan, tuzaklar öneren ya da bulabildikleri her yüzeyde bıraktıkları grimsi yumurta yığınlarını kazıyan bir öğrenci.

“Böcekleri öldürmeyi sevmiyorum, onları seviyorum” dedi. “Ama benekli fenerin burada olması bizim sorumluluğumuzda. Bunu düzeltmek bizim elimizde” dedi.