‘Korkuyorum’: New York Toplu Konutlarında Binlerce Kira Geride

Bilgin

Global Mod
Global Mod
New York’ta iki yıl önce karantina altına alındıktan sonra birçoğu işini kaybeden on binlerce New York toplu konut sakini kiralarının gerisinde kaldı ve bunun tahliyelerde bir artışa yol açacağı korkusunu artırdı.

Kamu konutu kiracıları şimdiye kadar tükenmiş bir pandemi kira yardım programından dışlandığı için sorun daha da arttı.

Ajans, ülkenin en büyük toplu konut sistemini işleten New York Şehri Konut İdaresi’nin veya NYCHA’nın 2021’de tahsil ettiği kiranın 364 milyon dolardan fazlasını borçlu olduğunu, şimdiye kadarki en büyük ödenmemiş kira seviyesini söyledi.

Ajansa göre, kamu konutlarında yaşayan tüm hanelerin yaklaşık yüzde 42’si olan 68.000’den fazla hanenin Kasım 2021 itibariyle vadesi geçmiş kiraları vardı.

Kasvetli tablo, pek çok sakini sonunda evlerini kaybedebilecekleri konusunda korkutarak şehrin konut krizini derinleştirdi.

Brooklyn’de NYCHA’nın Red Hook Houses geliştirme bölümünde yaşayan ve 3.000 dolardan fazla borcu olduğunu söyleyen Eileen Dominick, “Tahliye edilmekten korkuyorum” dedi. “Ne yapacağımı bilemezdim. gidecek hiçbir yerim olmazdı. Bugün piyasadan bir daire almaya gücüm yetmezdi.”

Korku, NYCHA’nın geçmiş uygulamaları tarafından da körükleniyor. Konut Verileri Koalisyonu ve Danışmanlık Hakkı Koalisyonu tarafından toplanan New York Eyaleti Mahkeme İdaresi Ofisi verilerine göre, 2016 ve 2018 yılları arasında NYCHA kiracılarına karşı yılda 40.000’den fazla tahliye davası açıldı. Davalar, eksik kira ödemelerinin yanı sıra mülk hasarı gibi sorunlardan kaynaklandı.

NYCHA, geçen ay sakinlere, devletin tahliye moratoryumunun Ocak ayı ortasında sona ermesinden sonra “ödeme yapılmayan tahliye işlemlerini yeniden başlatmayı” planladığını belirten bir e-posta gönderdi.

Ancak konut yetkilileri artık çok sayıda dava açmanın mahkeme salonlarını bunaltabileceğini ve kiracılara zarar verebileceğini kabul ediyor. Yetkililer, bunun yerine pandemi öncesinden büyük miktarda kira borcu olan daha küçük bir gruba odaklanacaklarını söylediler.

NYCHA’nın genel danışmanı Lisa Bova-Hiatt bir röportajda “Son çare olarak tahliyeleri takip ettiğimizden emin olmak istiyoruz” dedi.

Yine de, NYCHA pandemi sırasında biriken kira ile uğraşmak zorunda kalacak ve kiracılar ve konut savunucuları arasında nihayetinde daha sert bir çizgi izlemeye başlayabileceği endişelerini artıracak.

Legal Aid Society kadrolu avukat Lucy Newman, “Saha sakinlerinin gerçekten yapabileceği tek şey, NYCHA’nın hangi davaları getirecekleri konusunda dikkatli davranacağına güvenmek” dedi.

New York City’nin toplu konut sistemi ülkedeki en büyüğüdür. Yaklaşık 350.000 olan resmi nüfusu Pittsburgh, St. Louis ve Orlando şehirlerinden daha fazladır.

Ve en düşük gelirli New Yorkluların çoğuna ev sahipliği yapıyor. Ortalama NYCHA hane halkı, New York City genelinde 64.000 dolar olan medyana kıyasla yılda 16.956 dolar kazanıyor. NYCHA’nın genellikle bir kiracının gelirinin yüzde 30’u ile sınırlandırılan ortalama aylık kirası, şehir genelindeki medyanın yaklaşık yüzde 73 altında, 389 dolar.

Bir NYCHA evi için muazzam bir talep var: Ajansa göre 250.000’den fazla başvuru sahibi bekleme listesinde.

Ve pandeminin ekonomik acısı, daha az gelire sahip insanlara çok daha sert bir şekilde düştü.

NYCHA kiraları bir kiracının gelirine dayandığından, birçok kişi iş kaybı gibi finansal zorlukları bildirerek ve kira indirimi talep ederek geride kalmaktan kaçınmaya çalışır. 2019’da, pandemiden önce, NYCHA kiracılardan bu tür 17.000’den fazla talep aldı. Bu rakam 2020’de 37.000’in üzerine ve geçen yıl 23.000’in üzerine çıktı.

Yine de, kirayı geride bırakan hanelerin payı pandemi sırasında arttı ve Kasım 2019’daki yüzde 35’ten fazlasına kıyasla, Kasım 2021’de kabaca yüzde 42 gecikti.

Ödenmemiş kira dağı, aynı zamanda, toplu konut kurumunun zaten zorlu mali durumunu daha da kötüleştiriyor.

Yıllarca süren kötü yönetimin yanı sıra federal hükümetten gelen onlarca yıllık yatırımın azalmasından sonra NYCHA, yaşlanma gelişmelerinde yaşam koşullarını iyileştirmek için şaşırtıcı bir şekilde 40 milyar dolara ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor. Kiracılar sıklıkla su sızıntısı, küf, kurşun boya, kırık asansörler ve çalışmayan ısıtma sistemlerinden şikayet etmektedirler.

Konut idaresi, günlük operasyonlarını yürütmek için kullandığı paranın yaklaşık dörtte biri için kiraya güveniyor. 2019’da 1 milyar dolardan fazla kira toplayan ajans, 2020’de 964 milyon dolar ve 2021’de sadece 898 milyon dolar topladı.

NYCHA’nın başkanı ve CEO’su Greg Russ, konut otoritesinin kira düşüşünü nasıl telafi edeceğini bilmediğini, ancak açığı “kapatmanın” bir yolunu bulabileceği konusunda ısrar etti.

Daha kalıcı bir çözüm, seçilmiş yetkilileri NYCHA’nın eskiyen altyapısına daha büyük yatırımlar yapmaya zorlamak olduğunu söyledi.

Başkan Biden’ın Build Back Better olarak bilinen 2,2 trilyon dolarlık harcama faturası, Kongre’de durmadan önce NYCHA’ya milyarlarca dolar aktarabilirdi. Ve Vali Kathy Hochul ve Belediye Başkanı Eric Adams, konut idaresi için herhangi bir özel yeni harcama planı ortaya koymadı.

Bu, kiracıları belirsiz bir gelecekle karşı karşıya bıraktı.

25 yıl önce Red Hook Evlerine taşınmadan önce, Bayan Dominick evsiz olduğunu söyledi. New York’ta karşılayabileceği tek evin toplu konut olduğunu ekledi – aylık kirası 900 dolardan az.

Eileen Dominick’in Brooklyn’deki Red Hook Houses Development’taki dairesi için 3.000$ kira borcu var ve tahliyeyle karşı karşıya kalabileceğinden endişe ediyor. “Bugün piyasadan bir daire almaya gücüm yetmez” dedi. Kredi… The New York Times için Juan Arredondo

Ancak bir koruyucu aile kurumunda yönetici asistanı olan Bayan Dominick, pandeminin onu temizlik ürünlerine ve kızları için gıdaya daha fazla harcamaya zorladığı 2020’de kaçırılan yaklaşık 3.000 doları geri ödemek için mücadele ediyor. okuldan evde kal.

NYCHA sakinlerinin devletin 2.1 milyar dolarlık kira yardım programından yararlanmaya çalışırken karşılaştığı ve sübvansiyonlu konutlarda yaşayan insanları yardım için son sıraya sokan barikat, endişesini artırıyor. Tüm yardım fonları harcanmış veya konuşulmuştu, toplu konut kiracıları için para kalıp kalmadığı belli değil.

Konut idaresine göre, Bayan Dominick, NYCHA sakinleri adına yaklaşık 105 milyon dolarlık yardım isteyen yaklaşık 28.000 başvurudan biri olan yaz aylarında kira yardımı için başvurdu. Bu başvuruların hepsi beklemede.

Bayan Dominick, “Böyle havada olmanın adil olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Geçmişte, NYCHA kira borcu olan kiracılara karşı tahliye davaları açmaktan çekinmeden genel olarak agresif bir yaklaşım sergiledi.

NYCHA’ya göre, insanların yalnızca küçük bir kısmı gerçekten tahliye edildi – NYCHA’ya göre 2016 ve 2018 arasında her yıl 700’den az kişi – ancak bir davanın açılması bile iş veya başka bir konut için başvuran kişilerin işini çok daha zorlaştırabilir.

NYCHA pandemi sırasında tahliyeleri durdurmak için harekete geçtiği ve New York Eyaleti tahliye moratoryumu uyguladığı için, mahkeme verilerine göre başvuru sayısı 2021’de sadece 14’e düştü.

Bayan Bova-Hiatt, NYCHA’nın pandemi sırasında kira borcu olan birine karşı asla tahliye davası açmayacağını söyleyemeyeceğini söyledi. Ancak odak noktasının, daha önce borcu olan ve toplamda yaklaşık 50 milyon dolar borcu olan yaklaşık 2.600 haneden oluşan bir grup üzerinde olacağını söyledi.

Kira yardımı için başvuran kişiler, davaları devam ederken tahliye edilmekten korunur.

NYCHA kiracılarını temsil eden Legal Services NYC’de kıdemli personel avukatı Robert Sanderman, yine de birçok kiracının endişeli olduğunu söyledi.

“Bazı insanlar kelimenin tam anlamıyla ev sahiplerinin onları yarın kovabileceğini düşünüyor” dedi.

Queens’deki Ocean Bay Apartmanı’nda yaşayan 30 yaşındaki Raquel Thomas, 2019’da zaten kiranın gerisinde kalmıştı. Maluliyet ödeneğini almakta sorun yaşadığını söyledi. Bayan Thomas o sırada hamileydi ve bir işi yoktu.

Ocean Bay, ajansın onarım ve yenileme için para toplama planının bir parçası olarak özel yönetime devrettiği birkaç NYCHA gelişmesinden biridir. Mülk yöneticisi Wavecrest Management, Mart 2020’de konut mahkemesinde Bayan Thomas’a dava açtı.

Bayan Thomas, pandemi sırasında iş bulmakta zorlandı ve kaçırılan kira ödemelerinde 7.000 dolar biriktirdi. Geçen yıl kira yardımı için başvurdu, ancak talebi ve aleyhindeki dava derdest.

Wavecrest’in finans direktörü Susan Camerata, Bayan Thomas’ın davasına doğrudan değinmedi, ancak bir açıklamada Wavecrest’in tahliyeleri önlemek için sakinleri yardım programları veya sosyal hizmetler ile vaka bazında birleştirdiğini söyledi.

Ms. Ancak Thomas, evini kaybedebileceğinden korkuyor ve borcunu ödemek için birikimlerini boşaltmayı düşündü.

“Bu noktada ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.