Kürtaj Safe Haven New York Savunucuları Öngörü

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kürtaj hakları savunucularının uzun zamandır geleceğini gördüklerini söyledikleri Roe sonrası Amerika’da, birçok eyaletteki hamile kadınların para biriktirmesi, otel rezervasyonu yapması, çocuk devası ayarlaması ve güvenli kürtaj sağlayan yerlere giden otobüslere, trenlere ve uçaklara binmesi gerekecek. New York onlardan biri olacak.

Hem belirsiz geleceğin bir vizyonu hem de geçmişin çok gerçek bir portresi.

New York, uzun süredir, hamileliklerini sonlandırmak isteyen eyalet dışı hastalar için bir sığınak olarak görülüyor. Devlet, kürtajı 1970 yılında, Roe v. Wade’in prosedüre ilişkin anayasal bir hak tesis etmesinden üç yıl önce yasallaştırdı.

New York yasası, hamileliğin 24. haftasında ve kadının hayatı tehlikedeyse herhangi bir zamanda kürtaja izin verdi. Sağlık yetkililerinin tahminlerine göre, üzerinden iki yıl geçtikten sonra New York’ta gerçekleştirilen 400.000’den fazla kürtajın yaklaşık üçte ikisi başka yerlerden gelen kadınlar içindi.

Bu kadınlardan biri, şu anda 73 yaşında olan ve arkadaşları, yolculuk için birkaç yüz dolar topladıktan sonra 1971’de onu Massachusetts’ten New York’a götüren Teresa Meade’di.

1971’de toplu tecavüze uğrayan ve hamile kalan Teresa Meade, Roe v. Wade kararı verilmeden önce kürtaj için New York’a giden binlerce kadından biriydi. Kredi… The New York Times için Sara Naomi Lewkowicz

Bayan Meade bir röportajda, “New York sadece en yakın ve en erişilebilir olarak biliniyordu ve ayrıca New York çok verimli ve sempatik olduğu kliniklere sahip olmasıyla biliniyordu” dedi.

Şimdi, Yüksek Mahkeme görünüşte Roe’yu devirmeye hazırken, avukatlar, kürtaj sağlayıcıları ve kanun koyucular New York’taki mevcut korumaları güçlendirmek için çalışıyorlar ve eyalet dışından olası bir hasta artışı için önceden yeniden hazırlanıyorlar.

Finansal ve lojistik engellerle karşılaşan insanlara yardım eden kürtaj fonlarının yerel liderleri, fon toplama çabalarını hızlandırıyor. Sağlayıcılar, kürtajın yasa dışı olduğu ülkelerdeki hastaları tedavi ettikleri takdirde korunup korunmadıklarını anlamak için yasaları inceliyorlar. Topluluk grupları ilaçlı kürtajlarla ilgili haberleri yayıyor.

Ancak hazırlık bu ay başlamadı. Kürtaj fonu çalışanları, artan sayıda devletin erişimi kısıtladığı son birkaç yılın pratik gibi olduğunu söyledi. Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, 2019’da New York’ta gerçekleştirilen kürtajların yaklaşık yüzde 9’u, 2009’daki yüzde 4,1’e kıyasla eyalet dışında ikamet edenler içindi.

Zamanı sadece kürtaj klinikleriyle değil, aynı zamanda oteller ve araç kiralama şirketleriyle de para toplamak ve ilişkileri güçlendirmek için kullanıyorlar.

Gönüllülerin yönlendirdiği bir kürtaj fonu olan New York Kürtaj Erişim Fonu’nun yönetim kurulu üyesi Chelsea Williams-Diggs, “Hareket yıllardır alarm veriyor” dedi.

Hakları sağlamlaştırmak için yasal bir baskı

2019’da, New York yetkilileri, Roe’nun her zaman etrafta olmayabileceğini algılayarak, kürtaj hakkını kodlayan ve fetüsün uygun olmadığı veya fetüsün sağlığının olmadığı durumlarda 24 haftalık hamilelikten sonra prosedüre izin veren Üreme Sağlığı Yasası’nı çıkardı. anne risk altındaydı.

Vali Kathy Hochul ve diğer eyalet yetkilileri, hem kürtaj için New York’a seyahat eden kadınlar hem de onları tedavi eden sağlayıcılar için korumaları güçlendirmek için harekete geçti. Kredi… The New York Times için Cindy Schultz

On üç eyalette, Roe devrilirse kürtajı yasaklayacak tetikleyici yasalar var ve birkaç eyalette yetkililer, başka yerlerde deva arayan hastaları ve bunu sağlayan doktorları cezalandırmaya çalışıyor.

Görüşten: Roe v. Wade’e Meydan Okuma

Times Opinion yazarları ve köşe yazarları tarafından Yüksek Mahkeme’nin Dobbs v. Jackson Kadın Sağlığı Örgütü’ndeki yaklaşan kararına ilişkin yorumları.

• Gail Collins: Kadınların üreme haklarını kısıtlamaya yönelik baskı, zevk için seks yapmak isteyen kadınları cezalandırmakla ilgilidir.
  • Jamelle Bouie: Karar taslağının mantığı, sadece kürtaj haklarından fazlasını anayasal koruma çemberinin dışına çıkarabilecek bir argüman.
  • Matthew Walther, Katolik Edebiyat Dergisi editörü: Kürtaja karşı olanlar, yasaklanmasının bazı üzücü sonuçlara yol açma olasılığını göz ardı etmemelidir. Öyle olsa bile, buna değecek.
  • Michigan Valisi Gretchen Whitmer: Roe düşerse, kürtaj Michigan’da suç haline gelecek. Temsil ettiğim devletin kadınlarının haklarını savunmak için ahlaki bir yükümlülüğüm var.
Milletvekilleri, sağlayıcıları belirli yasal sorumluluktan koruyacak ve kolluk kuvvetlerinin kürtaj davalarıyla ilgili devlet dışı soruşturmalarda işbirliği yapmasını yasaklayacak önlemler de dahil olmak üzere, sağlayıcıları desteklemeyi amaçlayan bir dizi yasa tasarısı sundular.

Ayrıca, Eyalet Senatörü Liz Krueger’in sponsorluğunda, eyalet Anayasasında kürtaj hakkını güvence altına alacak bir değişiklik var; bu, masadaki kürtaj haklarını güçlendirecek ve genişletecek birçok önlemden biri.

Planlı Ebeveynlik için stratejik ortaklıklar ulusal direktörü Sasha Neha Ahuja, bu korumaları kanun haline getirmeden New York’un güvenli bir kürtaj deva merkezi olarak kalacağını garanti edemez, dedi.

Bayan Ahuja, “New York’un korunduğunu düşünmekten hoşlanıyoruz” dedi. “Şimdi gerçekten adım atmanın ve deva arayan insanlar için bunu mümkün kılmanın zamanı geldi.”

Salı günü, Vali Kathy Hochul üreme sağlığı klinikleri için eyalet dışından gelen bir hasta akınını tedavi ettiğini söylediği 35 milyon dolarlık bir fon açıkladı. İncelenen yasama seçeneklerinin aksine, Vali Hochul’un eylemi hemen yürürlüğe girdi.

Paranın çoğu, 25 milyon dolar, eyalet sağlık departmanı aracılığıyla sağlayıcılara akıtılırken, kalan 10 milyon dolar, Bayan Hochul’un kürtaj sağlayıcılarına veya kliniklerine yönelik şiddetli saldırılar nedeniyle kritik olarak çerçevelediği güvenlik için bağışlanacak.

“Hiç kimse sağlık devasına, kürtaj devasına erişirken kendini güvensiz hissetmemeli ve hiç kimse bu sağlık devasını sağlayarak kendini güvensiz hissetmemeli” dedi ve taahhüdün ulus için “örnek oluşturacağını” umduğunu da sözlerine ekledi.

Yasama Meclisindeki birçok Cumhuriyetçi, bu tür eylemlere karşı çıkıyor ve onları hükümet kaynaklarının israfı olarak nitelendiriyor. “Yüksek Mahkemenin nihai kararı ne olursa olsun, kürtaj hakları New York’ta korunmaktadır. Azınlık lideri Meclis Üyesi Will Barclay, New York Demokratları bunun tamamen farkında” dedi ve milyonlar harcama planının “talihsiz ve gereksiz” olduğunu da sözlerine ekledi.

Kürtaj fonları ‘dramatik bir artış’ için hazırlanıyor

Yardım arayan biri bir kürtaj fonuyla iletişime geçtiğinde, bir temsilci uçuş veya kiralık araba rezervasyonu yapmaya, bir kliniğe seyahat ve bir otelde bir gece (veya daha fazla) ayarlamaya başlar. Potansiyel engelleri öngören fonlar, bir otopark için nakit paradan, fondan kart ödünç almak zorunda olan müşteriler için birden fazla günlük çocuk devasına ve kredi kartı yetkilendirme formlarına kadar her şeyi sağlıyor.

Grubun yönetici direktörü Odile Schalit, lojistik maliyetlere yardımcı olan New York merkezli bir grup olan Brigid Alliance ile temasa geçen hastaların genellikle deva almak için yaklaşık 1.000 mil seyahat ettiğini ve ihtiyaçlarının genellikle yaklaşık 1.000 dolar olduğunu söyledi.

Mayıs ayı başlarında, New York Kürtaj Erişim Fonu, kürtaj isteyenlere bu yıl yaklaşık 350.000 dolar, geçen yıl bu noktada vaat ettiği 150.000 doların iki katından fazlasını taahhüt etmişti.

Fonun yönetim kurulu üyelerinden ikisi olan Bayan Williams-Diggs ve Karla Salguero için, geçen haftaki Yüksek Mahkeme’nin Roe’yu deviren karar taslağının sızdırılmasının doğrudan devlet dışı bir ilgi artışına dönüşüp dönüşmediğini söylemek için çok erken.

Ancak son aylarda New York dışından, özellikle de Güney’den gelen aramalarda sürekli bir artış gördüler.

Geçen Eylül ayında, Teksas eyalette kürtajı etkin bir şekilde yasaklayan bir yasa çıkardı ve ülke çapındaki en son kısıtlama dalgasını başlattı. O zamandan bu yana sekiz ay içinde, fon, önceki sekiz aylık dönemde sadece beş arayanla karşılaştırıldığında, Teksas’tan 28 arayan kişiye yardım etti.

Bayan Schalit, Brigid Alliance 2018’de başladığında, organizasyonun ayda yaklaşık 20 hastaya yardım ettiğini söyledi. Şimdi, Teksas ve Mississippi gibi eyaletlerde artan kısıtlamalarla doğrudan bağlantılı olduğunu söylediği bir sayının aylık 125’e kadarını destekliyor.

Bayan Schalit, “New York’a veya New York gibi eyaletlere seyahat etmesi gereken insan sayısının artmasını bekliyoruz” dedi. “Hiç şüphe yok ki dramatik bir artış bekliyoruz.”

‘Neler olabileceğini düşündükçe titriyorum’

Temsilci Gwen Moore, Roe v. Wade’in devrilmesi durumunda, düşük gelirli kadınların, özellikle de beyaz olmayan kadınların, kürtaja erişmek için muhtemelen en çok mücadele edecekleri alarmını verenler arasında yer alıyor. Kredi… Anna Para Kazandıran/Getty Images

Milwaukee’yi temsil eden bir Wisconsin Demokratı olan Temsilci Gwen Moore için 1972’de New York’ta güvenli bir kürtaj sağlamak, Wisconsin merkezli bir kürtaj fonunun yardımı olmadan asla mümkün olmazdı.

Bayan Moore, “Param yoktu” dedi. “Neler olabileceğini düşünmek için titriyorum.”

Yaklaşık 20 yaşında olduğunu ve Marquette Üniversitesi’nde okuduğunu söyledi. Ailesinin yetiştirmesine yardım ettiği bir çocuğu zaten vardı.

Roe Eyaleti – Wade

Kart 1 / 4

Roe – Wade nedir? Roe v. Wade, Amerika Birleşik Devletleri’nde kürtajı yasallaştıran önemli bir Yüksek Mahkeme kararıdır. 7-2 kararı 22 Ocak 1973’te açıklandı. Mütevazı bir Ortabatı Cumhuriyetçisi ve kürtaj hakkının savunucusu olan Yargıç Harry A. Blackmun, çoğunluk görüşünü yazdı.

Dava ne hakkındaydı? Karar, kürtajı yasaklayan birçok eyalette yasaları çiğnedi ve bir fetüsün rahim dışında hayatta kalabileceği noktadan önce prosedürü yasaklayamayacaklarını ilan etti. Fetal canlılık olarak bilinen bu nokta, Roe’nun kararlaştırıldığı yaklaşık 28 haftaydı. Bugün, çoğu uzman bunun yaklaşık 23 veya 24 hafta olduğunu tahmin ediyor.

Dava başka ne yaptı? Roe v. Wade, hamileliğin üç aylık dönemlerine dayalı olarak kürtaj düzenlemesini yönetmek için bir çerçeve oluşturdu. İlk üç aylık dönemde, neredeyse hiçbir düzenlemeye izin vermedi. İkincisi, kadın sağlığını korumaya yönelik düzenlemelere izin verdi. Üçüncüsü, annenin hayatını ve sağlığını korumak için istisnalar yapıldığı sürece devletlerin kürtajı yasaklamasına izin verdi. 1992’de mahkeme, Roe’nun esas kararını onaylarken bu çerçeveyi attı.

Roe devrilseydi ne olurdu? Bireysel devletler, kürtajın yasal olup olmayacağına ve ne zaman başlayacağına karar verebilecektir. Uygulama muhtemelen yaklaşık yarısında yasaklanacak veya kısıtlanacak, ancak çoğu buna izin vermeye devam edecek. On üç eyalette, Karaca’nın devrilmesi halinde hemen kürtaj yasa dışı hale getirecek sözde tetik yasaları vardır.

İkinci bir çocuk onu okulu bırakmaya zorlayabilir ve ailesinin kaynaklarını sonuna kadar zorlayabilirdi. Ama bırakın kürtaj için tıslamak şöyle dursun, New York’a seyahat etmeyi bile göze alamazdı.

Bayan Moore, “İnsanların ne söylediğini duyuyorsunuz,” dedi, “Siyah ve esmer kadınlar kürtajı erişilebilir kılmamanın yükünü taşıyacak – o kişi bendim.”

Siyah olan Temsilci Moore, beyaz ve orta sınıftan birkaç kadınla arkadaş oldu ve Madison’da bir kürtaj fonu için bir telefon numarasına sahipti.

Birkaç gün içinde ilk kez New York’a giden bir uçağa binmişti. Kürtaj fonu, birinin onu havaalanından alıp bir kliniğe götürmesini ayarlamıştı.

Saatler sonra eve gidiyordu. Tüm masraflar karşılanmıştı.

“O hamileliği sonlandırdığım için hiçbir pişmanlık duymadım, bir gün bile pişmanlık duymadım” dedi. “Benim, küçük kızım ve müstakbel ailem için iki oğlum vardı. Onlar için yaptım.”

Ancak, kendisinden daha fazla kaynağa sahip bağlantılar kurduğu için şanslı kişilerden biri olduğunu vurguladı ve Roe tarafından sağlanan daha geniş korumalar devreye girdiğinde rahatladı.

Daha az imkâna sahip Siyah insanların artık New York’a kendi yollarını bulmak zorunda kalabilecekleri fikri onu çileden çıkarıyor, dedi.

“71 yaşındayım,” dedi Bayan Moore. “Bu dövüşü zaten kazandığımızı sanıyordum. Ben zaten yürüdüm. Burada neler oluyor?”

Ama Bayan Meade şaşırmadığını söyledi.

Harlem’de yaşayan emekli bir tarih profesörü olan Bayan Meade, karar taslağı hakkında “Bunu bekliyorduk” dedi ve onu okumanın hala “enayi yumruk gibi” hissettirdiğini de sözlerine ekledi.

“Bunun saflığı çok şaşırtıcıydı” dedi. “Mantıksız bir dünyada yaşıyorlar.”

Bayan Meade, 1971 yılında, Boston’da arkadaşlarını ziyaret etmek için bir otobüsü beklerken Connecticut’ta dört adam tarafından silah zoruyla tecavüze uğradığında 22 yaşındaydı.

Saldırının, adamlar onu bir arabaya çektikten sonra başladığını söyledi. Sonra onu bir motele götürdüler, orada devam etti. “Uzun bir süre devam etti” dedi.

Adamlardan biri onu hamile bıraktı. New York’un güvenli ve yasal bir kürtaj için gidilecek yer olduğu o zamanlar iyi bilindiğini, bu yüzden arkadaşlarının para toplamasına yardım ettiğini ve onu sürdüklerini söyledi.

Bayan Meade, “Travmatik bir olaydan geçtiğinizde, dünyada ihtiyacınız olan son şey başka bir duruma gitmek zorunda kalmaktır” dedi.

Ülkedeki ilk kürtaj kliniklerinden biri olan Queens’teki Choices Kadın Tıp Merkezi’ni kuran 76 yaşındaki Merle Hoffman, Roe’nun karar verilmesinden önceki yoğun yılları hatırlattı.

Kürtaj sağlayıcıları, kürtaj için New York’a seyahat eden kadınların çoğunun hamileliklerinin daha da ilerleyeceğini ve onları bitirmek için daha da umutsuz olacağını tahmin ediyor. Kredi… Merle Hoffman aracılığıyla

Manhattan kliniklerinden temsilciler, havaalanlarında veya otobüs duraklarında kürtaj yaptırmak isteyen ve kendilerini tanıtmaları için yaka iğnesi takan kadınlarla buluşacaktı. Kliniğinin ilk hastası, 1971’de, kürtajın hâlâ yasa dışı olduğu New Jersey’dendi.

Bayan Hoffman, son altı veya yedi yılda, daha fazla eyalet prosedürü kısıtlamak için hareket ettikçe, kliniğin şehir dışındaki hastalara yardım etmek için programını yeniden canlandırdığını söyledi. Bermuda ve Jamaika’nın yanı sıra bir dizi eyaletten geliyorlar.

Yüksek Mahkeme Roe’yu görevden alırsa, talebin artmasını bekliyor. “Çok sayıda fakir ve azınlık kadın olacak” dedi. “Bu kadar çok kadının kürtaj olmasının temel nedeni ekonomik stres ve baskıdır.”

Yılda yaklaşık yarısı kürtaja ihtiyaç duyan 40.000 hastayı gören kliniğinin hazır olacağını söylüyor. Prosedürler, seyahat ve konaklama için kürtaj fonlarıyla yakın işbirliği içinde çalışır.

“Ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi, “Ne kadar çok yasak koyduklarını bilmiyorum. Burada duruyoruz.”

Sharon Otterman, Grace Ashford ve Karen Zraick raporlamaya katkıda bulundu.