Meksika'daki enerji geçişi yıllık olarak GSYİH'nın %3,5 ila %5'ini gerektirecek

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Tarihsel olarak petrol çıkarma ve üretimine odaklanan Pemex, önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Şirketin mevcut rezervleri yaklaşık 12,4 yıl içinde tükenecek ve bu da operasyonlarını jeotermal, yeşil hidrojen ve biyoyakıtlar gibi daha temiz enerjilere yönelik acil olarak çeşitlendirme ihtiyacının altını çiziyor.

CIEP'ten Ricardo Cantú Calderon, şirketin elde ettiği gelir üzerindeki potansiyel etki göz önüne alındığında, bu yeni girişimlerin ekonomik açıdan uygulanabilirliğini sağlamak için ayrıntılı planlamanın önemini vurguluyor.

“Pemex, yeşil hidrojen üretimini, biyoyakıtları ve karbon yakalamayı içeren enerji geçişi planlarından bahsediyor. Ancak son tarihler, özel stratejiler ve petrol gelirlerinin bu yeni enerji kaynaklarıyla değiştirilmesi konusunda hala ayrıntılı planlama eksikliği var ve iş fırsatları” yorumunu yaptı.

Öte yandan ülkede elektrik üretimi ve dağıtımından sorumlu olan CFE de kendi içinde zorluklarla karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl toplamın %24,3'ünü temsil eden temiz enerji üretiminde kaydedilen ilerlemeye rağmen şirket, 2023 yılına kadar %35 hedefine ulaşmaktan hâlâ uzak.

CIEP'ten César Rivera de Jesús, elektrik iletim altyapısının minimum büyüme gösterdiğini ve bunun da daha verimli yenilenebilir kaynaklara doğru genişleme kapasitesini sınırladığının altını çiziyor.

“İletim hatları, enerjiyi dağıtım merkezlerine ve nihayetinde evlere taşımak için gereklidir. Ancak bunların genişlemesi minimum düzeyde olmuştur. CFE'den 2023'e kadar elde edilen gelir öncekinden daha düşük olduğundan, bu durum vergi sistemi açısından önemlidir. giderleri, federal hükümetten alınan sübvansiyonlara rağmen esas olarak elektrik üretimiyle ilgili maliyetlerden kaynaklanıyor” dedi.

Öte yandan CFE'nin üretim giderlerinin %80'den fazlası fosil yakıtların kullanımına tahsis edilmiştir.

Bu geçişlerin finansal sürdürülebilirliği de tehlikededir. Her iki şirket de ciddi mali baskılarla ve GSYH'nin %5,6'sına varan oranda emeklilik yükümlülükleriyle karşı karşıya. CIEP direktörü Alejandra Macías, kaynakları optimize eden ve Pemex ile CFE'nin dönüşen enerji ekonomisinin taleplerine etkili bir şekilde uyum sağlamasına olanak tanıyan vergi ve emeklilik reformlarına olan acil ihtiyacın altını çiziyor.

“İnsanlar 30 yıllık kıdemleri varsa 55 yaşından itibaren emekli olabilirler, dolayısıyla bu hususların tartışılması, müzakere edilmesi ve emeklilik, vergilendirme ve enerji geçişini içeren kapsamlı bir reformun parçası olması gerekir.”