Polis Memurları Artık İnsanları Varantları Kontrol Etmek İçin Tutamayacak

Bilgin

Global Mod
Global Mod
New York Şehri polis memurları, Cuma günü Manhattan federal mahkemesinde açılan bir anlaşmaya göre insanları artık yalnızca tutuklanma emri olup olmadığını belirlemek için, bir suçun işlendiğine veya yakın olduğuna inanmadıkları takdirde insanları gözaltına alamayacak.

Polis genellikle insanları, onların yasa dışı silahlara sahip olduklarına veya başka bir suç işlediklerine inandıkları için durdurur. Ancak şimdi, yeni düzenlemeye göre, bu duraklar sırasında memurların yalnızca durakla ilgili sorular sormasına izin verilecek. Durdurma sebebinin ortadan kalkması durumunda kişi gitmekte serbest olacaktır.

Daha önce, Yasal Yardım Derneği, Handley Farah & Anderson ve Stroock & tarafından açılan bir davaya göre, memurlar bir suç kanıtı bulamasalar bile, gözetim sistemlerine dayanan dijital veritabanlarını kullanarak arama emri kontrolleri yapmak için insanları genellikle daha uzun süre tutuyorlardı. Stroock & Lavan, bu izin kontrollerine konu olan yedi kişi adına.

Dava, polislerin silah ve uyuşturucu ararken durdur ve ara taktiklerinin genellikle beyaz olmayan insanları hedef aldığı 2000’li yıllardaki polis teşkilatını anımsatan uygulamalara meydan okudu. Bu uygulamalar daha sonra anayasaya aykırı kabul edildi.

Eski bir polis memuru olan Belediye Başkanı Eric Adams, suça karşı mücadelesinde dur ve ara uygulamasını övdü. Departmanın geçmişte sakinleri taciz ettiğini kabul etse de, uygulamanın hala sokaklardaki polisler için gerekli bir araç olduğunu söyledi.

Şehrin hiçbir sorumluluk kabul etmediği Cuma günkü anlaşma, yaklaşık 454.000 $’lık tazminat ödemesini gerektiriyor. Ocak ayı sonuna kadar tüm memurların yeni politika değişiklikleri konusunda da eğitilmesi gerekiyor.

Şehrin Hukuk Departmanı yaptığı açıklamada, “bu 2019 davasının çözümünün tüm tarafların çıkarına olduğunu” söyledi.

Yorum için Polis Departmanına ulaşma çabaları Cuma günü erken saatlerde hemen başarılı olmadı.

Kanunî Yardım Derneği’ndeki Polis Hesap Verebilirlik Projesi’nde görevli avukat Molly Griffard, ödenmemiş izinleri aramak için insanları gözaltına almanın “bu durakların her birini alakasız bir balık avlama gezisine” dönüştürdüğünü söyledi.

Anlaşma, “NYPD’yi New Yorkluların haklarını ihlal etmekten sorumlu tutuyor” dedi.

Şikayete göre, davanın baş davacısı 29 yaşındaki Terron Belle, 2017’de dört sivil polis Manhattan’daki West 150th Street ve Bradhurst Avenue’da kendisine yaklaşıp onu aradığında metrodan eve yürüyordu.

Bay Belle, memurların yasadışı silah taşıdığına inandıkları için onu durdurduklarını söyledi. Hiçbir şey bulamasalar bile, memurlar yine de onun kimliğini görmek istediler. Daha sonra, veritabanlarını açık arama emirleri için tararken Bay Belle’i tutukladılar.

Hiçbiri yoktu.

Bay Belle, uzlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, “Bir suçlu gibi muamele gördüm ve yanlış bir şey yapmadığım halde hakkımda arama emri kontrolü yapabilmeleri için isteğim dışında alıkonuldum” dedi.