Sheinbaum Pemex, CFE ve elektrik enerjisiyle ne yapacak? Bildiğimiz bu

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Metinde belirtilenin ötesinde Sheinbaum'un ilk eylemleri Pemex, CFE ve enerji piyasasının geri kalanının nereye gideceğine ışık tutmaya başladı. Bir finans uzmanı ve bir sonraki başkana en yakın kadınlardan biri olan Luz Elena González'in Enerji Bakanı olarak atanması, piyasa tarafından olumlu bir jest ve özellikle petrol şirketinin daha iyi mali yönetiminin bir sembolü olarak algılandı.

Sunumunun yapıldığı basın toplantısını terk ederken, “Enerji politikasının temel hedefi, ulusal egemenliği garanti altına almak, garanti altına almaya devam etmek olacaktır, buna inanıyoruz.” dedi. “Devlet şirketleri esastır ve biz onlarla ilgilenmeye devam edeceğiz.”

Ancak ikincisi analistlerin kafasını karıştırdı. Bir sonraki sekreter ayrıca ayrıntılara girmeden Pemex'in rafine etme planlarına devam etmekten bahsetti. Bu ilk ifadeler, yenilenebilir enerjilerin yaygınlığının en üst düzeye çıkarılması ve mümkün olduğu kadar elektriklendirilmesinden bahseden belgede belirtilenlerle bir bakıma çelişiyor.

“Şu anda bu konuşmanın görevden ayrılan yönetimle uyumlu olduğunu düşünüyorum, daha sonra ayrılacağını söylemiyorum ama bazı ifadelerin kullanıldığına ve yorumlanabileceğine inanıyorum, örneğin bize şunu söylerken. Enerji egemenliğini koruyacaklarını söylediler. Bu, mevcut liderin istediği kadar çok yüze bürünebilir,” diyor Meksika Rekabet Enstitüsü'nde (IMCO) araştırmacı olan Jesús Carrillo. “Devlete ait şirketlere yönelik bir destek stratejisini sürdürmek istediklerinden şüphem yok, ancak söylemin bize bunun bazı farklılıklara sahip olabileceğini zaten söylediğini düşünüyorum.”

Sheinbaum, hükümetinin yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapacağına dair inanılırlık sağlamaya yardımcı olabilecek bazı gerçeklerle destekleniyor ve analistlerin çoğunluğu güven oyu vermeye karar verdi. Görevi sırasında Mexico City'deki tedarik merkezinde bir fotovoltaik enerji projesini destekledi ve 2007'de Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin bir parçası oldu.

Şimdi bir strateji olarak şu kararı vermeye karar verdi: Petrol üretim hedefi 1,8 milyon varil -mevcut üretim rakamına yakın- ve talebin geri kalanını yenilenebilir enerjilerle karşılamak. Sheinbaum Pardo, iş adamlarıyla yaptığı toplantıda bu tür projelere 13 milyar doların üzerinde yatırım yapılacağından bahsetti.

Özel girişim bunu yatırıma açılma yönünde bir işaret olarak algıladı, ancak henüz hiçbir şey tam olarak söylenmedi ve mesajlar da aktarıldı. Konuşmalarında ve bazı belgelerinde, devlete ait CFE'nin toplam elektrik üretiminin %54'ünü üretmesi gerektiği ve geri kalanının “kesinlik yaratan ve iyi işleyen net kurallara sahip” özel şirketlerin elinde olacağı önermesini sürdürüyor. Bir sunuma göre, onların en büyük hedefi ve milletin menfaati olmak.

“100 adımlık plandan ve tarihte söylenenlerden her şey, temiz enerjiye hem özel hem de kamu yatırımını teşvik edeceğini gösteriyor. Ancak aynı zamanda devletin üretici şirketlerinin de ağırlıklı rol oynayacağı ileri sürüldü. Dolayısıyla benim bakış açıma göre, özel yatırımın teşvik edildiği mekanizmaların tanımlanması gerekiyor,” diyor González Calvillo firmasında sektörde uzmanlaşmış bir avukat olan Julia González Romero.

Özel yatırıma açıklık

Enerji planını tasarlayan grupta yer alan akademisyen Jorge Islas'ın birkaç ay önce söylediğine göre, Morenista'nın olası stratejisinde vurgulanması gereken nokta, elektrik iletim ve dağıtım projelerinde özel yatırıma açılmak. Bu, tekeli devletin elinde olan ve son altı yılda çok az yatırım yapılan bir kesim.

Sheinbaum Pardo yatırım yapmayı teklif etti Elektrik iletim ve dağıtım projelerinde 55.412 milyon peso. İş adamlarına yapılan sunuma göre, ilk segmentte 44, ikinci segmentte ise 41 proje hazırlanacak. Tamamı Ekim-Aralık 2025 arasında geliştirilecek.

Aynı sunumda fotovoltaik, hidrolik ve jeotermal santraller yoluyla enerji geçişini teşvik etmekten bahsediyor; yeşil hidrojen projeleri ve evlerin ve iş yerlerinin çatılarında güneş panelleri ve ısıtıcılar.

“Kesin olan şey şu ki evet Yasal kesinlik olacak Zaten kuralların karşılanmasını sağlamayı taahhüt ettiği için yatırımlarda kesinlik olacak ve uzun süredir desteklediği bir çizgi olan enerji dönüşümüne yönelik baskı olacak” diyor Fluvio Ruíz. Sheinbaum'un kampanyası sırasında enerji ekibi. “Bekleyebileceğimiz çok önemli bir şey, elektrik sektöründe iletim projeleri için finansal kaynaklara ihtiyaç duyulduğunun açıkça ortaya çıktığı bir açılımdır; petrol sektöründe de çok farklı bir tutum beklerdim.”

Ruíz, enerji turlarının veya çiftçilik yapmak, ancak özel girişimle yeni ortaklık figürlerinin görülebileceğini söylüyor. “Evet, sektörde yeniden canlanma olacak” yorumunu yapıyor.

Analistlerin geri kalanı için enerji politikasına ilişkin bilmece, devlete ait şirketler Pemex ve CFE'ye liderlik edeceklerin duyurularıyla tamamlanacak.