Bir Astrofizikçi Pazar Günlerini Nasıl Geçirir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Jackie Faherty, süper ünlü astronom Carl Sagan’ın romanından uyarlanan 1997 yapımı “Contact” filmini gördükten sonra astronom olmak istediğini anladı. “Notre Dame’deki birinci sınıf yılımda bir kişiyle tiyatroya girdim ve farklı bir kişiyle çıktım” dedi.

Bugünlerde Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde kıdemli bir bilim adamı olarak, “tanıma meydan okuyan ve yıldızlar ve gezegenler arasında var olan” kahverengi cüceler konusunda uzman olduğunu ve yıldız oluşumunu incelemeye yardımcı olabileceğini açıkladı. “Çok soluklar,” dedi, “onlara öncelikle kızılötesi dalga boylarında bakmanız gerekiyor.”

İş yeri için derin bir hayranlığı var. Merkezi “büyülü” camla çevrili planetaryumu olan müze hakkında, “Her kesimden herkesin bilim sevgisine eşit zemin bulabileceği bir yer” dedi. “Bir roketle havalanıp yıldızların arasında uçabilirsin” dedi. “Üç boyutta seyahat ediyorsunuz.”

44 yaşındaki Bayan Faherty, Harlem’in merkezinde “muazzam bir terasa ve muazzam gökyüzü manzarasına sahip” yaşıyor. “Evinizde kentsel yıldız gözlemi.”

KAZANÇ İÇİN DOĞAL ELEMENTLER Sabah 6 ya da 06:30 gibi doğal çalar saatim olan güneşle uyanıyorum. Sonra günü karşılamanın bir kaç yolu olan ve beni doğaya daha yakın hissettiren terasımda güneşin doğuşunu izliyorum. Her yükseliş farklıdır. Ben büyük bir su içicisiyim; Ben kahve içmem. Birçok insan bunun garip olduğunu düşünüyor. Bir şeylere bağımlı olmaktan biraz korkuyorum ve kahve bağımlılık yapabilir. Bu yüzden uzak durdum. Ve tadı hoşuma gitmedi, bu da yardımcı oldu. NPR hemen devam ediyor. “The Splendid Table” ve “Fresh Air Weekend”e yarı yarıya dikkat ediyorum ama bu çok fazla arka plan gürültüsü.

GİRİŞ Laptopu alıp biraz iş yapacağım. Bir gecede çok şey olabilir. Birinin hakkında konuşmak istediği iyi bir bilim konusu olabilir veya bir proje hakkında bir ortak çalışana veya öğrenciye yanıt vereceğim.

Bayan Faherty, terasında güneşin doğuşunu izledikten sonra sabahları sık sık ev ofisinde çalışıyor. Kredi… The New York Times için Adam DelGiudice

KOŞ, ÇALIŞ Saat 8’de Riverbank Eyalet Parkı’na giriyorum ve George Washington Köprüsü ve Küçük Kırmızı Deniz Feneri’nin etrafında bir saat tur atıyorum. Bazen binalar arasında peekaboo oynarken ayın batışını yakalayabilirim. Evde esneme, duş alma ve biraz çalışma yapıyorum, genellikle genç araştırmacılara fırsatlar sunan, kurucularından olduğum bir program olan 2030STEM ile.

Bayan Faherty’nin sık sık koştuğu Riverbank Eyalet Parkı’nda bir yürüyüş. Kredi… The New York Times için Adam DelGiudice

FOTOĞRAFLAR, KOMİK İNSANLAR Çekirdek bir insan grubum var; Ben onlara nükleer olmayan ailem diyorum. Genellikle onlardan biriyle bir şeyler yaparım. Brian benimle müzede çalışıyor ve ikimiz de fotoğrafçılığı seviyoruz. Şehrin sevdiğimiz bir bölümünü seçip bir iki saat fotoğraf çekeceğiz. Üniversiteden en iyi arkadaşım Tina ile edebi bir şeyler yapabilirim. Komediyi seviyoruz. David Sedaris, Vanessa Bayer’i gördük. Geçenlerde The New Yorker Şenlik’te komedi yazarı Sharon Horgan’ı gördük.

GRUP ÖĞLE YEMEĞİ Sonra Tina ve ben 105. Cadde’deki Café du Soleil’de arkadaşlarla buluşuyoruz. Bütün hafta sağlıklı besleniyorum. Pazar günleri pencereden dışarı çıkar. Paylaşmak için yiyecek alıyoruz: Patates kızartması, salyangoz, kalamar, somon burger. Yandaki bir fıçıya dokunun, içecekler ve bilardo masaları var. İki yer arasında bir akışkan ileri geri olur. Saat 4’te zor bir duraklama var çünkü ailemden nerede olduğumu soran ve ne zaman geleceklerini söyleyen mesajlar alıyorum. Riverside’da bir Citi Bike’ı eve götürüyorum.

Arkadaşı Tina Romer ile Café du Soleil’de. “Bütün hafta sağlıklı besleniyorum. Pazar günleri pencereden dışarı çıkıyor.” Kredi… The New York Times için Adam DelGiudice

YAKALAMAK Ailem New Jersey’de yaşıyor. Bir partinin partisi olduğum için, en büyük oyu alamıyorum, bu yüzden neden içeri girmeleri gerektiğine dair bir fikrim olmadıkça genellikle oraya giderim. Terasım için yeni bir kanepem var. Görmelerini ve oturmalarını istiyorum, bu yüzden onu yem olarak kullandım. Zamanın yüzde 25’ini kazanırım. Babam, iki ablam, abim, enişte ve üç yeğenim ve 7 ile 12 yaşları arasındaki bir yeğenim 5 gibi geliyor. İşte o zaman parti başlıyor. Bu büyük bir ara ve herkes bütün hafta ne yaptığını konuşuyor.

Bayan Faherty, arkadaşlarıyla buluştuktan sonra genellikle bir Citi Bike’ı eve götürür. Kredi… The New York Times için Adam DelGiudice

AİLE AKTİVİTELERİ Sonos’a bağlı bir telefonu olan geçici DJ’dir Her zaman mevsimsel temalı farklı bir kokteylimiz var. Kayınbiraderim Paul, barmen. Şu anda alkollü elma şarabı kokteyli. Sevdiğimiz harika bir hindistancevizi margarita yaptı. Geçenlerde sepetli meyve suyu denedi ve bu bir hataydı. Çocuklarla yaptığım tek şey fen deneyleri yapmak. Sirke ve kabartma tozu kullanarak onları bir volkanla eğlendirmek daha kolaydı. Şimdi oyunumu hızlandırmalıyım. Öneriler için internette arama yapıyorum. Terasta biraz balkabağı patlatmaya çalışıyorum. Pio Pio’dan sipariş veriyoruz; üstün nefis aile tarzı Peru yemekleri.

Genç nesil ile bir bilim deneyi. “Sirke ve kabartma tozu kullanarak onları bir volkanla eğlendirmek daha kolaydı. Şimdi oyunumu geliştirmem gerekiyor.” Kredi… The New York Times için Adam DelGiudice

EKRAN ZAMANI Evvel çocuklar ve anne babaları gitti, babam ve kalan ablam televizyon izliyor. Benim tercihim bilim kurgu. 2004’ten “Battlestar Galactica” ve “Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri” izliyoruz. Dizüstü bilgisayarımda çalışıyorum ve akıl almaz olan teleskop verisini okuyorum, bu yüzden ikisini de aynı anda yapıyorum.

SEVDİKLERİNİZE Annem 2002’de vefat etti. Çocuklarının ne yaptığını görememesi gerçekten çok üzücü. Babamın bu kadar değerli olmasının bir nedeni bu. Harika tavsiyeler veriyor ve hayatımızın her saniyesinde hepimizi tanıyor ve önemsiyor. Genelde annemden bahsederiz, o yüzden gitmiş olsa bile o oradadır. Astronomi hakkında sevdiğim şey bu. Anlamlı bir şey oluyor ve biz de bunun bir parçasıyız. Evrenin evrimleştiğini görebiliyoruz ve bu bana ölümü düşündüğümde huzur veriyor.

UZUN MESAFE Babam ve kız kardeşim 9:30’da ayrılırlar. Genellikle gökyüzüne bakmak için terasa çıkarım. Tanıdık ve güvenli bir arkadaş. Orada ne olduğuna güveniyorum. Chicago’da yaşayan arkadaşım pazar günleri arar ve bir saatliğine yetişiriz.

GECE HABERLER 11 civarında yatmaya gidiyorum. Tüm hafta haberleri takip edip etmediğimi görmek için The New York Times News Quiz’e giriyorum. Bu rekabetçi bir şey. Ben asla hile yapmam. Soruları nereden aldıklarını biliyorum, bu yüzden geri dönüp haber bültenine bakıyorum. Ve sonra sınava giriyorum. Ben büyük bir Twitter hayranıyım ve o gün için neyin trend olabileceğine veya neleri kaçırmış olabileceğime bakın. Sonra keşfet özelliğinden dolayı Twitter’ın tavşan deliğinden aşağı iniyorum. Benim için bunlar çoğunlukla bilim hikayeleri. Gece yarısına doğru yatağa giderim.

Pazar Rutini okuyucuları Jackie Faherty’yi Twitter @jfaherty veya Instagram @jfaherty17 üzerinden takip edebilir.