Bir Matematikçi Pazar Günlerini Nasıl Geçirir?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
New York, Ithaca’daki Cornell Üniversitesi’nde matematik profesörü olan Steven Strogatz, MoMath olarak bilinen Ulusal Matematik Müzesi’nde bir tür matematik elçisi olarak hizmet etmek üzere geçici olarak şehre taşındı.

Rakam adamı olarak şehre kendi bakış açısıyla bakıyor. Örneğin binaların geometrisi var. “Bir açıyla yükselen bazı kıvrımlı gökdelenler var” dedi. “Bu çok ilginç. Müzenin matematiği eğlenceli hale getirmekle görevlendirdiği Dr. Strogatz, şu ana kadar bir film dizisi başlatarak, Matematik Taşları adlı bir ders başlatarak, “mücevher” olarak kabul ettiği kanıtları ve hesaplamaları sunduğu ve katılımcıları ilgili problemleri çözmeye davet ettiği bir ders verdi. onlara (bir sonraki Matematik Mücevherleri oturumu Salı günü gerçekleşecek).

62 yaşındaki Dr. Strogatz, Manhattan’ın NoMad semtinde, görsel bir sanatçı olan 60 yaşındaki eşi Carole Schiffman ile müze tarafından sağlanan bir dairede yaşıyor. 75 kiloluk labradoodleları Murray, Ağustos ayında sona erecek olan şehir konaklaması için de birlikte.

DAHİLİ SAAT Her gün 6:30’da uyanırım. Carole bunu biraz, “Neden geç yatmıyorsun?” gibi buluyor. Ama doktoramı uyku konusunda yaptım ve her gün aynı saatte kalkmak aslında uyku araştırmaları alanında söylendiği gibi iyi bir uyku hijyeni. İnsanları uyutan matematikçilerle ilgili olağan kötü şakaların ötesinde, bazen matematikle ilgilenen biri olarak neden uyku çalıştığımı açıklamakta zorlanıyorum. Ancak uykunun bir tür matematik gibi görünmesini sağlayabilecek, uykuyla ilgili bütün bir dahili saat ve ritim sistemi vardır.

KEPEK ADAM Şimdi kalktığıma göre biraz All-Bran yiyeceğim. Bunu her gün birkaç nedenden dolayı yiyorum. 1 numara ben yemek yapmam ve omlet yapmak aklıma gelmezdi. 2 numara, sıkılmıyorum. Her gün aynı şeyleri yaşamayı seviyorum. iPhone’umla gün doğumunun bazı fotoğraflarını çekeceğim.

MATEMATİK MESAJLAMA Bunu gerçekten kabul etmemeliyim ama sonra Twitter’da biraz zaman kaybedeceğim. Gün doğumu yayınlamaya değer olsaydı, tweet atabilir ve hakkında yorum yapabilirdim. Şehir benim için bir mucize, güneş ışığının binalara çarpması, tüm renkler. Bazen bazı matematiksel düşüncelerle uyanırım ve bunu tweetleyebilirim. Twitter matematik öğretmek için daha büyük bir yer gibi geliyor, sanki tüm dünyaya ulaşabiliyormuşum gibi. Altıncı His filmini hatırlıyor musunuz? O çocuk ölü insanlar gördü. Nereye baksam matematik görüyorum. Bunu paylaşmayı seviyorum.

GİZEMLİ EĞRİLER Binamızdaki asansörde güzel bir matematik var, kahvaltıdan sonra Murray’i Madison Square Park’ta yürüyüşe çıkarmak için biniyorum. Yukarıya bakarsanız, tavanda küçük ışıklar var. Kapıda parlamaları ilginç bir yansıma yaratıyor. Bir parabol yapması gerektiğinde, neden yaptığı eğriyi yaptığını anlamıyorum. Fotoğrafını çektim ve “Bu eğrileri anlayan var mı?” diye tweet attım. Kimse çözmedi.

STRES YÜRÜYÜŞÜ Lobiye vardığımızda stresim başlıyor. Murray şehirde biraz endişeli. Diğer köpekleri gördüğünde, onlara saldıracak veya derin, bariton havlamalarını havlayacak. Diğer köpekler ona sen deli bir adamsın der gibi bakıyorlar. Mimariye bakmayı tercih ederdim ama ellerimi sanki bir at üzerindeki körlermiş gibi gözlerinin üzerine koymam gerekiyor.

OTOGRAFLAR Müze pazar günleri açıktır, o yüzden uğrayabilirim. Bazen, hediyelik eşya dükkânında satılan, yazdığım kitapları imzalatıyorlar. Orada da bir sürü tişört, takvim ve başka şeyler var. İnsanlar onları hayatlarındaki matematik-insanlarına vermeyi severler.

Rakam hayranlarıyla sohbet etmek için Doğu 26. Cadde’deki Ulusal Matematik Müzesi’ne uğramak. Kredi. . . The New York Times için Janice Chung

MÜKEMMEL TARİH Kalustyan’s diye bir yer var öğlen saatlerinde gideceğim. Baharat dükkânı olarak tanımlayabilirim. Renkleri ve ne kadar yoğun paketlenmiş olduğu açısından görsel olarak muhteşem ve şimdiye kadar sahip olduğum en lezzetli hurmalara sahipler. Onlarla bir anlaşmam yok ama oradan bir randevunuz yoksa bir deneyin derim.

Baharat pazarında Kalustyan’s: “Renkler ve ne kadar yoğun olduğu açısından görsel olarak muhteşem. ” Kredi. . . The New York Times için Janice Chung

SATRANÇ Pazar öğleden sonraları bilgisayar başında oturarak biraz iş yaparım. Murray ile yapılacak daha çok yürüyüş var, ancak bu, çevrimiçi satranç oynamak için çok zaman bırakıyor. Üniversitede oynardım ve bu konuda çok ciddiydim. Ben master seviyesinde bir oyuncuyum. Kazanmayı önemsiyorum. Eğer ona çok sarılırsam, duracağım.

KÖFTE, ERİŞTE, PİZZA Akşam yemeği için FreshDirect’ten biraz yiyecek alabiliriz veya azalıyorsak Excellent Dumpling House’dan paket servisimiz olabilir. Bu harika bir isim değil mi? Gerçekten iyi soğuk susamlı erişteleri var. Ya da yine yakınımızdaki Vezzo’dan ince hamurlu pizza alabiliriz.

Union Square’deki bir Malezya restoranı olan Laut’ta arkadaşlarla öğle yemeği. Kredi. . . The New York Times için Janice Chung

BEYİNLİK The New York Times Spelling Bee sürekli bir eğlence kaynağıdır. Üniversiteye giden iki kızımızla telefonlaşacağız ve ailece yapacağız. Genelde hemen “dahi” oluyorum, bu yüzden tüm kolay kelimeleri siliyorlar ve ben en son geliyorum, böylece herkes için mahvetmeyeyim. Saat 11 civarında Murray ile biraz sevişme var, sonra yatma zamanı. Ve belki bir matematik fikri aklıma gelirse gece geç saatlerde bir tweet.

Pazar Rutini okuyucuları Steven Strogatz’ı Twitter’da @stevenstrogatz adresinde takip edebilir.