Bu Veritabanı 31.000 New Yorklunun DNA’sını Saklar. Yasadışı mı?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Üç yıl önce, Shakira Leslie, Bronx’ta bir kuzeninin doğum günü partisinden eve dönüyordu ve memurlar, trafik ihlali için arkadaşının arabasını durdurdu. Arka koltuktan kalktıktan sonra, polis onu aradı ve yasadışı bir şey bulamadı.

Ancak başka bir yolcunun çantasında silah bulunduğunda, arabadaki herkes tutuklandı, silah bulundurmakla suçlandı ve karakola götürüldü. Orada, Bayan Leslie, hiçbir şey yemeden veya içmeden 12 saatten fazla bekledi, dedi – memurlar onu bir sorgu odasına getirip ona bir bardak su verene kadar.

Sonunda serbest bırakıldı ve aleyhindeki suçlama düşürüldü.

Ancak haftalar sonra, Bayan Leslie, tutuklandığı gece hakkında kendisini sarsan yeni ayrıntıları öğrendi: Polis, bardağı almış ve sormadan onun DNA’sını almıştı. Yetkililer daha sonra test etti ve silahı kullanmadığını belirlemek için kullandı. “Şok oldum, üzüldüm. 26 yaşındaki bir kuaför olan Bayan Leslie, “İhlal edildiğimi hissettim” dedi. “NYPD’ye olan güvenimi tamamen kaybettim”

DNA’sı, on binlerce profil içeren bir şehir veri tabanına girildi ve avukatları, üç yıl önceki o gece, onun tek ziyareti olmasına rağmen, DNA’sının orada kaldığını söylüyor. şimdiye kadar tutuklandı.

Ms. Leslie, Hukuki Yardım Derneği tarafından Pazartesi günü geç saatlerde açılan ve şehri eyalet yasalarını ve mantıksız aramalara karşı anayasal korumaları ihlal ederek yasa dışı ve düzenlenmemiş bir DNA veritabanı işletmekle suçlayan federal bir toplu davada davacıdır.

Dava, avukatların hukuka aykırı olarak toplandığını iddia ettiği DNA profillerinin silinmesini ve veri tabanının tamamen kapatılmasını talep ediyor.

“Çoğu siyahi ve esmer olan ve çoğu hiçbir zaman herhangi bir suçtan hüküm giymemiş binlerce New Yorklu, yasadışı olarak şehrin haydut DNA veri tabanında bulunuyor”, Phil Desgranges, Özel Adli Yardım’daki Dava Birimi, yaptığı açıklamada.

“NYPD’nin kendi polisliğini yapacağına güvenemeyiz ve müvekkillerimize hak ettikleri adaleti sağlamak için bu yıkıcı uygulamaların yargısal incelemesini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Çavuş. New York Polis Departmanı sözcüsü Edward Riley yaptığı açıklamada, yetkililerin davayı inceleyeceklerini ve DNA kullanımının adaleti sağlamaya hizmet ettiğine inandıklarını söyledi.

“NYPD’nin DNA toplamasına yönelik itici motivasyon, yasal olarak doğru faili belirlemek, müfettişler ve çeşitli savcılardaki ortaklarımız için mümkün olan en güçlü davayı oluşturmaktır. ‘ ofisleri ve mağdurlara ve ailelerine kapatma getirin” dedi.

Veritabanını tutan şehir tıbbi muayenehanesi, bunun geçerli yasalara uygun olduğunu ve bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından belirlenen “en yüksek bilimsel standartlarla” işletildiğini söyledi.

Anlaşmazlık, polis teşkilatında teknoloji ve gözetleme taktiklerinin kullanımını artırma çabaları nedeniyle ülke genelinde şehirlerde patlak veren gerilimlerin altını çiziyor ve artan silah şiddeti konusunda oldukça hararetli yerel bir tartışmanın ortasında ortaya çıkıyor. New York’ta Belediye Başkanı Eric Adams, suçla mücadelede yardımcı olabileceğini savunduğu silah taşıyıcılarını tanımlamak için yüz tanıma ve yazılım kullanımının genişletilmesi çağrısında bulundu.

Ancak sivil özgürlükler savunucuları ve mahremiyet grupları, ilerlemelerin renkli toplulukların pahasına geldiğini, suçlardan hüküm giymemiş kişilerin haklarını ihlal ettiğini ve hata yapmaları durumunda onları haksız yere mahkum etme riskine soktuğunu iddia etti. yapıldı.

“Kimlik hırsızlığı mağduru iseniz Sosyal Güvenlik numaranızı değiştirebilirsiniz. Gözetim Teknolojisi Gözetim Projesi’nin yönetici direktörü Albert Fox Cahn, DNA’nızı değiştiremezsiniz” dedi. “Aylarca değil, yıllarca değil, hayatınızın geri kalanında bu bilgi tarafından hedef alınabilmeniz için bu sürekli tehdidi yaratıyorsunuz.”

Genetik veri tabanı, polisin genellikle bir kişinin rızası olmadan DNA örnekleri toplamak için kullandığı taktikler nedeniyle son yıllarda ateş altına alındı. Bölümün Dedektif Rehberi, dedektiflere, DNA’sı aranan bir suçla bağlantılı olarak sorgulanan birine bir su şişesi, soda, sigara, sakız veya yiyecek vermeleri ve ayrıldıktan sonra öğeyi almaları talimatını verir.

Bu uygulamalar, 2018’de dedektiflerin ağır suçla karşı karşıya kalan 12 yaşındaki bir çocuğa McDonald’s sodası teklif etmesi, pipeti alıp DNA için test etmesi gibi yüksek profilli vakalarda incelemeye davet etti. Çocuğun profili olay yeri kanıtlarıyla eşleşmedi ama bir yıldan fazla bir süre sistemde kaldı.

New York Eyalet yasası, birinin DNA’sının devlet tarafından işletilen veri bankasında saklanabilmesi için mahkumiyet veya mahkeme kararı gerektirir. Ancak şehrin 31.800’den fazla profili içeren ve Yerel DNA İndeks Sistemi olarak bilinen veri tabanı, Bayan Leslie gibi tutuklanmış veya sorgulanmış ancak hüküm giymemiş kişilerin DNA’sını içeriyor.

Veritabanındaki kişilerin belirli demografik özellikleri belirsizdir, ancak büyük olasılıkla, son on yılda tutuklanan kişilerin yaklaşık yüzde 75’inin Siyah veya Latin kökenli olduğu şehirdeki tutuklama modellerini yansıtmaktadır.

New York’taki dava, geçen yıl California, Orange County’de açılan ve avukatların bölge savcılığı tarafından tutulan DNA örneklerinin bir veritabanının eyalet yasalarına aykırı olduğunu ve bölge sakinlerinin haklarını ihlal ettiğini iddia ettiği davayı yansıtıyor. nedeniyle süreç. (200.000 DNA profili içeren bu ilçenin veri tabanı, nüfusu çok daha küçük olmasına rağmen, New York City’ninkinden önemli ölçüde daha büyüktür.)

Eyalet ve federal DNA veritabanları yasama denetimine tabi olsa da, New York City’nin eksikleri sivil özgürlük gruplarının tartıştığı bağımsız denetim, genellikle yasallık, mahremiyet, etkinlik ve veri güvenliği ile ilgili soruların ele alınmamasına yol açar.

Eleştirilerle karşılaşan Emniyet Müdürlüğü, 2020’de veri tabanı kurallarını elden geçirdi. Bir ilk denetim gerçekleştirdi ve iki yıldan eski ve devam eden bir soruşturmayla bağlantılı olmayan numunelerin kaldırılması için işaretlendi. Yetkililer, süreci yeni profiller için rutin olarak tekrarlama sözü verdi ve o zamandan beri yaklaşık 4.000 kişi kaldırıldı.

Eyalet yasa koyucuları ayrıca New York City ve diğer yerel yönetimlerin kendi DNA veritabanlarını işletmesini yasaklayacak bir yasa tasarısını tarttı.

Sistemin kurulmasına yardımcı olan, şehir adli tabip ofisinde eski bir müdür yardımcısı olan Howard Baum, sistemin amaçlanan amacının, boyutunun ve kapsamının çok ötesine geçtiğini söyledi.

“NYPD’nin politikalarını reforme etmek için çok çalıştığını biliyorum, ancak daha önce de söylediğim gibi, yeni politika yarım kalmış” 2020’deki bir Kent Konseyi duruşması için ifadesinde yazdı. “Tutuklama yok, mahkumiyet yok, ancak hükümet DNA’nızı saklıyor. Bunun için ne gibi bir gerekçe olabilir?”

Polis ve savcılar, veri tabanının çok önemli bir araç olduğunu ve kaldırılmasının zarar vereceğini söylüyorlar.

Polis Departmanı’nın eski bölüm şefi Rodney Harrison, iki yıl önce veritabanının 2015’ten bu yana 5.000 eşleşmeye yol açtığını söyledi. Veritabanında yapılacak kapsamlı değişikliklerin soruşturmalardaki olası müşteri sayısını azaltabileceğini ve “ masumlar için istenmeyen sonuçlar.”

“Bu değerli bilimi bırakmak, New Yorkluları güvende tutmaya devam ederken vatandaşların haklarını daha iyi sağlayarak ceza adalet sistemimizi dönüştürmeye yatırım yapan herkes için büyük bir hata olur” diye yazdı. Suffolk County’deki polis komiseri.

Veritabanı, Polis Departmanının 2020’de kabahatlerle bağlantılı olarak artık DNA toplamayacağını söylediği reşit olmayanları dahil etmek için özellikle yoğun bir incelemeye tabi tutulmuştur. Kent Konseyi üyelerinin bu yıl, bir ebeveynin rızası olmadan her durumda küçüklerden DNA toplanmasını yasaklayacak bir yasa tasarısını yeniden gündeme getirmeleri bekleniyor.

Ancak Polis Departmanı’nın üst düzey avukatlarından Oleg Chernyavsky, Cuma günkü bir Konsey oturumunda tasarının polisin işini zorlaştıracağını savundu ve 18 yaşın altındaki kişilerin mevcut veri tabanının yüzde 2’sinden daha azını oluşturduğunu söyledi. .

DNA kanıtları üzerine pek çok uzman, yalnızca küçük suçlamalarla sorgulanan veya tutuklanan çok sayıda insanı içeren geniş veri tabanlarının, bir olay yeri örneğinin kısmi bir eşleşme oluşturma olasılığının artması nedeniyle daha az etkili olabileceğini söylüyor. masum bir insanla

“Veritabanı ne kadar büyükse, kamu güvenliği için o kadar iyi olduğuna dair bir algı var ve bu doğrulanmadı” dedi Brandon L. Garrett, DNA kanıtlarının kullanımını kapsamlı bir şekilde inceleyen Duke Üniversitesi’nde bir hukuk profesörü. “Bu veritabanlarında ne kadar masum insanlara ait şeyler varsa, suçla mücadele yeteneği o kadar zarar görür.”