İran ve Çin, Amerika’daki Muhalifleri Gözetlemek İçin Özel Dedektifleri Kullanıyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Michael McKeever’in web sitesi aracılığıyla gelen iş, New York’ta özel dedektif olarak çalıştığı on yıllar boyunca sık sık aldığı türden bir talepti.

Uluslararası bir müşteri, Dubai’den kaçan ve Brooklyn’de olduğuna inanılan bir borçlunun izini sürmek için yardım istedi. Bay McKeever bir evi gözetleyecek ve gelen ve giden insanları fotoğraflayacaktı. “Onlar tetikte oldukları için lütfen dikkatli olun” denildi.

Bay McKeever ve bir arkadaşı, gözetimi sırayla yürütmeye başladılar, ancak aynı adresi izleyen başka bir ekibi fark edemediler. Onlar FBI ajanıydı ve kısa süre sonra bir uyarıyla temasa geçtiler.

Bay McKeever’e göre ajan, “Müşteriniz düşündüğünüz kişi değil,” dedi. “Bunlar kötü insanlar ve hiçbir işe yaramazlar.”

71 yaşındaki Bay McKeever, daha sonra İran istihbarat ajanları tarafından İran’ın insan hakları ihlalleri, kadınlara karşı ayrımcılık ve İran’ın insan hakları ihlallerine yönelik eleştirilerinde acımasız davranan tanınmış İranlı-Amerikalı gazeteci Masih Alinejad’ı kaçırmaya yönelik şüpheli bir komploda kullanıldığını öğrenecekti. siyasi muhaliflere hapis ve işkence.

FBI’ın New York’taki karşı istihbarat ve siber bölümünün eski başkanı ve şu anda büronun Newark’ını yöneten James E. Dennehy, “Onu yakalayıp yakalamaya çalışacaklarından, eve getireceklerinden ve muhtemelen öldüreceklerinden korktuk” dedi. ofis.

Kolluk kuvvetleri yetkilileri, Amerika genelinde, müfettişlerin giderek artan bir şekilde yeni bir müşteri türü tarafından işe alındığını – İran ve Çin gibi otoriter hükümetlerin ABD’de yasal olarak yaşayan muhalifleri gözetlemeye, taciz etmeye, tehdit etmeye ve hatta ülkelerine geri göndermeye çalıştığını söyledi.

Son iki yıldaki federal iddianameler ve şikayetler, New York, California ve Indiana’da özel dedektiflerin bu tür planlara dahil edildiği vakaları detaylandırıyor ve FBI yetkilileri, diğerlerinin de öyle olduğuna inandıklarını söylüyor. Çoğu, farkında olmadan kullanılmış ve daha sonra yetkililerle işbirliği yapmış gibi görünüyor; ancak birkaçı suçlandı.

Dış İlişkiler Konseyi’nde terör uzmanı Bruce Hoffman, bir hükümetin bir kişinin ikametgahı, cep telefonları, Sosyal Güvenlik numarası, iş adresi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve bu bilgiyi bir devlet güvenliğine iletmek için rutin bir işlemde bir müfettiş tutabileceğini söyledi. aparat.

Bay Hoffman, “Bana 21. yüzyılda düşük maliyetli, düşük riskli devlet destekli terörizm gibi geliyor” dedi.

Yetkililer, taktiğin, İngiltere’de ve başka yerlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in muhaliflerinin zehirlenmelerini de içeren geniş bir baskı dalgasının ortasında ortaya çıktığını söyledi; Suudi Arabistan’ın, önde gelen bir eleştirmen olan Jamal Khashoggi’yi 2018’de vahşice öldürüldüğü ve parçalara ayrıldığı İstanbul konsolosluğuna çekmeye dahil olması; ve Freedom House’un küresel olarak demokrasiyi teşvik eden 2021 raporuna göre, Türkiye’nin en az 31 ülkede algılanan düşman arayışı.

Bayan Alinejad’ın karıştığı davada Manhattan federal savcıları, Temmuz 2021’de hepsi İran’da bulunan bir İran istihbarat yetkilisi ve üç yardımcısına adam kaçırma komplosu suçlamasında bulundu. Orada kalırlarsa hiçbirinin yakalanması muhtemel değil, ancak yetkililer, hedefin potansiyel kurbanları korumanın ötesinde, yabancı bir hükümetin en üst düzeylerinde tasarlanmış entrikaları ortaya çıkarmak ve caydırmak olduğunu söyledi.

Çoğu özel kişi için günlük işler, hukuk büroları, sigorta şirketleri ve mağdur eşlerden kaynaklanan işler ile sinema ve edebiyattaki göz alıcı tasvirlerden uzaktır. Bugün, birçok ödev yüz yüze temas olmadan internet üzerinden geliyor.

Dallas merkezli özel dedektif ve World of the World yetkilisi Wes Bearden, “Eğer diğer tarafta biri varsa – yalan söyleyebilen ve duman ve aynalar yaratabilen bir istihbarat uzmanı – bazen bu müşterileri doğru bir şekilde incelemek zor” dedi. Yaklaşık 1000 üyesi olan Dedektifler Derneği.

Bazıları kolluk kuvvetleri geçmişine sahip birçok özel dedektif kesinlikle eski kafalı. Bay McKeever’in web sitesi “Gerçeği … dürüstlük ve kanıtla sunmak” sloganını taşıyor ve istihdam geçmişi kontrolleri ve “Sadakatsizlik ve Evlilik Soruşturması” gibi teklifleri listeliyor.

Bu tür sokak düzeyindeki ayak işleri, yabancı hükümetlerin güvenli bir şekilde ucuza yürütebileceği bir istihbarat operasyonunun temelini de sağlayabilir.

FBI’dan Bay Dennehy, “Bu, onların kirli işlerini çok doğal bir şekilde yapmak için burada yerde kullandıkları vekilleri” dedi.

İran’da bir gazeteci olarak Masih Alinejad, görevi kötüye kullanma ve yolsuzluğu sık sık ifşa etti ve tutuklanma veya daha kötüsüyle tehdit edildi. Kredi… The New York Times için Cole Wilson

Bayan Alinejad’ın durumunda, İranlıların onun duygularını, ruh halini, hatta beden dilini bilmek istediklerini söyledi. Omzunun üzerinden çılgınca mı bakıyordu yoksa kaygısız mı görünüyordu?

Bay McKeever, İran’ın rolü kendisine söylendikten sonra, büroyla gizlice işbirliği yaparak e-posta hesabına erişim sağladığını söyledi. FBI yetkilileri işbirliğini doğruladı. Bay McKeever herhangi bir görevi kötüye kullanmakla suçlanmadı ve firmasını yönetmeye devam ediyor.

Özel dedektifler genellikle ortaya çıkardıkları planların kurbanı olduklarından, FBI onları uyarmak için profesyonel gruplarla temasa geçtiğini söylüyor.

New York’ta bir FBI karşı istihbarat yetkilisi olan Roman Rozhavsky, “Buna ne kadar dikkat çekebilirsek, özel dedektiflerin ve diğerlerinin bu kırmızı bayrakları tespit etmeyi öğrenmesini o kadar çok umuyoruz” dedi.

Her özel göz meşru beladan kaçınmamıştır. Özel dedektif olarak ikinci bir kariyer inşa eden 55 yaşındaki emekli New York Polis Departmanı çavuşu Michael McMahon, 2020’de tutuklandı. Çin hükümeti için yasa dışı ajan olarak hareket etmek, takip ve iki komplo suçlamasıyla karşı karşıya. . Savcılar, John Doe-1 olarak tanımlanan New Jersey’de yaşayan bir Çin vatandaşını o ülkeye geri dönmeye zorlama çabasının bir parçası olduğunu söylüyorlar.

Bay McMahon hayrete düştüğünü ve Çin için çalıştığına dair hiçbir bilgisinin olmadığını söyledi.

Bir e-postada, “Hakkımdaki şikayeti okuduğumda, midem bulandı. Geçmişimden de anlaşılacağı gibi, hayatımı yasayı korumaya adadım ve asla bir suç işlemedim ve asla işlemeyecektim.”

Çin için çalışmakla suçlanan özel dedektif Michael McMahon, asla suç işlemeyeceğini ve işvereninin düşman bir yabancı hükümet olduğunu bilmediğini söyledi. Kredi… Todd Heisler/The New York Times

Bay McMahon bir röportajında, 2016 yılında, kendisini web sitesi aracılığıyla bulan bir kadından iş aldığını söyledi. New Jersey’de Çinli bir inşaat şirketinden para çalan bir kişiyi arayan Çin’den bir müşteri aradığına inandırıldığını söyledi.

“O kişiyi bulmamız gerekiyor – bu senin yaptığın bir şey mi?” sorduğunu hatırladı.

“’Evet, yaptığım şey bu’ dedim.”

Bay McMahon, kadının bir çeviri şirketine sahip olduğunu iddia ettiğini ve kendisine firma adına bir çekle ödeme yaptığını söyledi. 2016 ve 2017 yıllarında New Jersey’de beş kez gözetim gerçekleştirdiğini ve her seferinde yerel polis departmanlarına bir konutun dışına park edildiğini bildirdiğini söyledi. Bay McMahon, bunun saklayacak hiçbir şeyi olmadığının kanıtı olduğunu söyledi. Her ikisi de emekli New York polis dedektifi olan iki müfettişi yardım etmesi için tuttuğunu söyledi.

Bay McMahon, Ekim 2020’de bir sabah erkenden köpeğinin havlaması ve birinin Bergen County, NJ’deki evinin kapısına vurmasıyla uyandığını söyledi. Yaklaşık bir düzine FBI ajanı ve polis memuru onu tutuklamaya gelmişti.

Adalet Bakanlığı yetkilileri, Bay McMahon ve bazıları Çin’de bulunan bir grup diğer sanık, Fox Hunt Operasyonu adlı saldırgan bir Çin hükümeti kampanyasının parçası olduklarını söyledi. Brooklyn federal savcıları, Bay McMahon’un planın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

İddianamede, “Davalı Michael McMahon tarafından aylarca süren soruşturma çalışmasından sonra,” deniyor, “ortak komplocular, John Doe-1’i psikolojik baskı yoluyla takip etmek ve ülkesine geri göndermek için özel bir yorumlama operasyonu planladılar.”

Savcılar, Bay McMahon’un John Doe-1’in Çin hükümeti tarafından arandığını bildiğini söylediler: Gözetleme yaparken, kendisine e-postayla, bir yolsuzluk karşıtı kampanyada aranan 100 kaçak arasında adamı listeleyen İngilizce bir Çince gazete sayfasının bağlantısını gönderdi.

Ayrıca Bay McMahon’un, Queens’te yaşayan bir Çin vatandaşı olan bir davalı ile yaptığı konuşmada, John Doe-1’i evinin önüne park ederek “orada olduğumuzu bildirmek” için taciz etmeyi önerdiğini söylediler.

Bay McMahon’un avukatı Lawrence S. Lustberg, müfettişlerin genellikle yetkililer tarafından aynı anda aranan kişileri bulmak için özel firmalar tarafından tutulduğunu ve müvekkilinin taciz yorumunun sadece daha açık bir gözetimle meşgul olduklarına dair bir öneri olduğunu söyledi – ki kendisi bunu yaptı. hiç yaşanmadığını söyledi.

Bay Lustberg, “Mike’ın herhangi bir şekilde Çin hükümeti için çalıştığına dair herhangi bir fikri olduğuna dair tek bir kanıt bile görmedim” dedi.

ABD avukatının Brooklyn’deki ofisi yorum yapmaktan kaçındı.

Bay Lustberg, müvekkiline de müfettişlerle işbirliği yapma fırsatı verilmediğini kaydetti.

Bay Lustberg, “Tutuklanmasından önce asla bir zaman gelmez” dedi, “federal hükümetin ona gittiği ve ‘Hey, burada neler olduğunun farkında mısınız? Çin hükümeti tarafından oynanıyorsunuz.’”

Ülkede tepe noktasına ulaşan bir protesto dalgasıyla karşı karşıya olan bir teokrasi olan İran da yıllardır yurtdışındaki eleştirmenlerini izliyor ve Amerikalı dedektiflerden faydalanıyor. Temmuz 2020’de Bay McKeever, Brooklyn’deki Bayan Alinejad’ın evi olduğu ortaya çıkan evini izlemesini isteyen bir e-posta aldı.

Gönderen Kiya Sadeghi, iddianameye göre, “Borç geri ödememek için kaçan Dubai, BAE’den kayıp bir kişiyi arayan bir müşteri adına sizinle iletişime geçiyorum” diye yazdı.

İran’da bir gazeteci olarak Bayan Alinejad, görevi kötüye kullanma ve yolsuzluğu sık sık ifşa etti ve eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı eleştiren yazılar yazdığı için tutuklanmakla veya daha kötüsüyle tehdit edildi. Basın kartı iptal edildi ve 2009’da kaçmak zorunda kaldı. Brooklyn’den, haber medyasında yüksek profilli bir varlık olarak kaldı. Temmuz ayında, evinin önünde AK-47 tarzı dolu bir saldırı tüfeğiyle bir adam tutuklandı.

Bay McKeever, Bayan Alinejad hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi. Bay Sadeghi’nin e-postası, iddianameye göre kayıp kişinin “potansiyel adresinin” izlenmesi için hizmetlerinin gerekli olduğunu söyledi.

Bir e-posta, “Adreslerde yaşayan kişilerin ve kullandıkları arabaların yüksek kaliteli resimlerine/videolarına ihtiyaç duyacak” dedi. Müşteri, “yüzlerin ve arabaların fotoğraflarını” ve plaka numaralarını ve “mümkünse posta kutusundaki zarfların resmini” istedi. Bay Sadeghi başka bir mesajda yazdı.

Bay McKeever için bu görev basit görünüyordu: “Bunun bir günlük bir iş olabileceğini düşündüm.”

İddianamede, Sadeghi’nin ABD, Kanada ve İngiltere’de araştırma yapan ve İran istihbaratı için gözetleme hizmetleri tedarik etmesi için araştırmacıları işe alan bir İran istihbarat ajanı olduğu belirtildi.

22 Temmuz 2020’de Bay McKeever, gözetimin başladığını bildirmek için Bay Sadeghi’ye e-posta gönderdi ve evin bir fotoğrafını ekledi.

Ağustos ve Eylül aylarında, resim ve görüntü dahil olmak üzere ek çalışma günleri istendi. Bir e-postada müşteri ayrıca “pazarlamacı ve satış elemanı olsalar bile adresi ziyaret eden herkesin yüzlerinin resimlerini” istedi.

Bay Sadeghi başka bir mesajda “Her şeyin ve herkesin resimleri” yazdı. “Müşteri, değerli olmadığını düşünseniz bile çok fazla içerik istiyor.”

Ekim 2020’de Bay McKee, FBI’dan telefon aldı ve işbirliği yapmayı kabul etti.

Bay McKeever, “Hey, neye ihtiyacınız varsa, ben iyiyim” dedim.

Bay McKeever, FBI hakkında tam bilgi sahibi olarak Bay Sadeghi ile iletişim kurmaya devam ettiğini ve 2021’in başlarında ek gözetim gerçekleştirdiğini söyledi. Bir noktada Bay Sadeghi, donanımlı bir araba ile evin önüne park etmenin mümkün olup olmadığını sordu. canlı bir görüntü beslemesi sağlamak için bir kamera ile. İddianamede, Bay McKeever’a hizmetleri karşılığında toplamda 6.000 doların biraz altında ödeme yapıldığı belirtiliyor.

Geriye baktığında, Bay Sadeghi’nin tekrarlanan taleplerinde bariz kırmızı bayrakları görmezden geldiğine inanmıyor. Ancak Bay Sadeghi’ye sorduğu ve hiçbir zaman tatmin edici cevaplar vermeyen sorular gibi şüphe uyandırabilecek ipuçlarını kaçırdığını kabul etti.

Örneğin, Brooklyn adresinde bu isimde birinin yaşayıp yaşamadığını belirleyebilmek için sözde borçlunun adını istediğini söyledi. Ona hiç söylenmedi. Şimdi İranlıların kendi başına yapmış olabileceği herhangi bir kontrolü engellemeye çalıştığına inanıyor.

Bay McKeever, “Yapabileceğim şeylerden biri o evin izini sürmek ve ‘Burada kim yaşıyor?’ demekti” diye hatırladı. “Ve o kadının adını Google’da aratabilirdim.” Adını öğrenmiş olsaydı, tepkisinin “’Vay canına, bir saniye bekle’” olacağını söyledi.

Bayan Alinejad, bir röportajda, gözetimin kapsamını öğrendiğinde öfkelendiğini söyledi.

Alinejad, “Memleketimden kilometrelerce uzakta” dedi, “İran rejimi tarafından işe alınan biri tarafından izleniyor ve izleniyorum.”

İddianameye göre, komplocular Bayan Alinejad’ın evinden Brooklyn sahiline giden yolları ve onu tekneyle Venezuela’ya ve oradan İran’a götürme yöntemlerini araştırmışlardı.

Bay McKeever, “Bunu yapabileceklerine dair aklımda hiçbir soru yok” dedi ve ekledi, “İşlerin yürümemesine sevindim.”

Bay McKeever, özel dedektiflik yaptığı uzun yıllar boyunca, aldığı işleri dikkatle incelerken her zaman tetikte olmaya çalıştığını söyledi. Saf olduğuna inanmıyordu ama müşterilerin yalan söyleyebileceğini biliyordu. Özel dedektifler için bir ders varsa kullanılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Kullanıldım” dedi.