Murahhas Kimdir ?

Ipek

New member
\Murahhas Kimdir?\

Murahhas, Türk hukuk sisteminde önemli bir yer tutan bir terimdir. Bu terim, genellikle anonim şirketlerde, derneklerde ya da bazı vakıflarda, belirli bir yönetim veya denetim yetkisine sahip olan kişiler için kullanılır. Murahhas, kelime olarak Arapçadan türetilmiş olup, "birine yönetim yetkisi verilmiş" veya "görevli" anlamına gelir. Ancak, bu terimin daha spesifik bir anlamı, tüzel kişiliklere ait yönetim organlarının belirlediği kişilere verilen unvandır.

\Murahhas Kimdir?\

Murahhas, esas olarak anonim şirketlerde veya bazı tüzel kişiliklerde, yönetim kurulu tarafından görevlendirilen, ancak tam anlamıyla yönetim kurulu üyeliğine sahip olmayan kişiyi tanımlar. Bir anonim şirkette, şirketin genel müdürü, yöneticisi veya benzeri bir görevde bulunan kişi, "Murahhas" olarak adlandırılabilir. Bu kişilerin, şirketteki faaliyetleri yönetme yetkileri, belirli bir çerçeve içinde sınırlıdır. Murahhas, genellikle şirketin yönetim organlarından biri olarak kabul edilmez; ancak, şirketin yönetimi ile ilgili stratejik kararları uygulamak ve operasyonları denetlemek gibi bir görev üstlenir.

Murahhaslık, Türk Ticaret Kanunu (TTK) çerçevesinde önemli bir mevzuatla düzenlenmiştir. TTK'nın 359. maddesi, anonim şirketlerde bir veya birden fazla murahhas üyenin atanabileceğini belirtir. Bu kişiler, şirketin günlük operasyonlarına müdahil olabilir, ancak genellikle yönetim kurulunun onayı ile hareket ederler.

\Murahhas’ın Görev ve Yetkileri Nedir?\

Murahhasın görev ve yetkileri, atandığı şirketin veya tüzel kişiliğin iç yönetmeliklerine ve Türk Ticaret Kanunu'na bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genelde murahhasın sahip olduğu yetkiler arasında şunlar yer alır:

1. **Yönetim ve İcra Yetkisi:** Murahhas, şirketin günlük işleyişini düzenleme, personel yönetimi ve operasyonları organize etme gibi icra yetkilerine sahip olabilir. Bu yetkiler, şirketin faaliyet gösterdiği sektöre göre değişiklik gösterebilir.

2. **İmza Yetkisi:** Murahhas, şirket adına sözleşmeler imzalayabilir, borçlar verebilir veya krediler alabilir. Ancak, bu tür işlemler genellikle şirketin ana sözleşmesi ve yönetim kurulu onayı ile yapılır.

3. **Yönetim Kurulu Kararlarını Uygulama:** Murahhas, yönetim kurulunun almış olduğu kararları uygulamakla yükümlüdür. Bunun yanı sıra, yönetim kurulu toplantılarında önerilerde bulunabilir veya yönetim kuruluna bilgi sunabilir.

4. **Şirketin Dış İlişkilerini Yönetme:** Murahhas, şirketin diğer tüzel kişilerle ilişkilerini, iş ortaklıklarını ve anlaşmalarını yönetme görevine sahip olabilir. Bu ilişkiler, şirketin büyüklüğüne ve faaliyet gösterdiği sektöre bağlı olarak genişleyebilir.

5. **Yönetim Kurulu Üyeliği Olmaması:** Murahhas, genellikle bir yönetim kurulu üyesi değildir. Ancak, şirketin faaliyetlerine dair önemli kararlar almak, yönetim kurulu üyelerinin kararlarına danışarak hareket etmek gibi bir rol üstlenir.

\Murahhas ve Yönetim Kurulu Arasındaki Farklar Nelerdir?\

Murahhas, genellikle yönetim kurulunun bir parçası olmasa da, yönetim kurulu ile bazı benzerliklere sahiptir. Ancak bu iki görev arasındaki farklar, Türk Ticaret Kanunu'nda ve tüzel kişiliklerin iç yönetmeliklerinde açıkça belirtilmiştir. Yönetim kurulu üyeleri, şirketin en üst düzeyde karar alma yetkisine sahipken, murahhasın yetkileri genellikle uygulama aşamasında sınırlıdır.

* **Yönetim Kurulu:** Yönetim kurulu, şirketin en üst düzey yöneticisi olarak karar alır. Stratejik hedeflerin belirlenmesi, büyük finansal kararların alınması ve şirketin genel yönetiminden sorumludur. Yönetim kurulu üyeleri, şirketin geleceği ile ilgili uzun vadeli kararlar verir.

* **Murahhas:** Murahhas ise, genellikle bu stratejik kararları uygulamakla yükümlüdür. Şirketin operasyonel işleyişine dair kararlar alabilir, ancak bu kararlar genellikle yönetim kurulunun onayına tabidir. Ayrıca murahhasın görev süresi, yönetim kurulu üyelerinin kararına bağlı olarak belirlenebilir.

\Murahhas Kimdir? Sıkça Sorulan Sorular\

1. **Murahhas ile Genel Müdür Arasındaki Farklar Nelerdir?**

Genel müdür, şirketin operasyonlarını yöneten ve tüm çalışanların yönetiminden sorumlu olan kişidir. Murahhas ise, belirli bir görev çerçevesinde, genellikle yönetim kurulunun onayıyla belirli alanlarda yetki kullanır. Genel müdür, şirketin her yönüyle ilgilenirken, murahhas daha spesifik ve sınırlı bir rol üstlenir.

2. **Murahhas Ne Zaman Atanır?**

Murahhas, anonim şirketlerde genellikle yönetim kurulu tarafından atanır. Yönetim kurulu, şirketin işleyişini daha verimli hale getirmek amacıyla murahhas bir kişi atayabilir. Ayrıca, tüzel kişilikler, stratejik operasyonları ve dış ilişkileri yönetmek için de murahhas atanabilir.

3. **Murahhasın Süresi Ne Kadardır?**

Murahhasın görevi, şirketin iç yönetmeliklerine ve yönetim kurulunun kararına bağlıdır. Murahhas, belirli bir süre için atanabilir veya süreksiz bir şekilde atanmış olabilir. Süreli atanma durumunda, atama süresi sona erdiğinde murahhas görevini kaybedebilir.

4. **Murahhas Ne Tür Şirketlerde Bulunur?**

Murahhas genellikle anonim şirketlerde bulunur. Anonim şirketler, yönetim kurulu ve murahhas arasında belirli bir işbölümü yaparak faaliyetlerini sürdürürler. Bunun dışında, vakıflar ve dernekler gibi tüzel kişiliklerde de murahhaslar bulunabilir.

\Murahhasın Hukuki Sorumlulukları Nelerdir?\

Murahhasların hukuki sorumlulukları, görevlerini yerine getirirken dikkat etmeleri gereken unsurlar arasında yer alır. Türk Ticaret Kanunu, murahhasların şirketin mali ve ticari işlemlerini doğru bir şekilde yönetmelerini zorunlu kılar. Eğer murahhas, yönetim kurulu kararlarına aykırı hareket eder veya şirketin çıkarlarına zarar verir ise, hukuki sorumluluk taşıyabilir.

* **Tüzel Kişiliğin Sorumluluğu:** Murahhas, kişisel olarak değil, şirket adına hareket eder. Ancak, şirketin faaliyetlerine zarar veren eylemlerden dolayı tüzel kişilik sorumluluğu taşır.

* **Yönetim ve Denetim Sorumluluğu:** Murahhas, yönetim kurulu ve şirketin genel ilkelerine uygun olarak görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Şirketin iç düzenini, işleyişini ve iş yapma prensiplerini düzenlemek de onun sorumluluğundadır.

\Sonuç\

Murahhas, anonim şirketler gibi tüzel kişiliklerde kritik bir role sahiptir. Şirketin yönetim işleyişinin bir parçası olarak, günlük faaliyetleri denetleyebilir, yönetim kurulu kararlarını uygulayabilir ve şirketin operasyonel süreçlerine yön verebilir. Ancak murahhas, yönetim kurulunun bir üyesi değildir ve yetkileri genellikle sınırlıdır. Türk Ticaret Kanunu, murahhasın görev ve sorumluluklarını belirleyen önemli bir kaynaktır ve bu mevzuat çerçevesinde murahhaslık makamı şirketlerin işleyişi açısından önemli bir rol oynar.