New Yorklular Sığınmacılara Yardım Etmek İçin Nasıl Adım Atıyor?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Tonya Roman, geçen hafta Liman Otoritesi’nde temizlikçi olarak vardiyasında çalışırken, genç bir gönüllünün spor ayakkabılarını çıkardığını ve otobüsten yeni inen yeni gelen bir göçmene verdiğini gördü. Eylemden etkilendi.

“Bir İsa anı gibi” dedi. “Bir yabancıya ayağındaki ayakkabıları kim verir? Ben de ‘Üzerime düşeni yapmalıyım’ dedim.”

Newark, NJ’de yaşayan 54 yaşındaki Bayan Roman, Çarşamba sabahı, gönüllülerin yeni gelenleri aldığı otobüs terminalinin kordon altına alınmış bir alanına uğrayan ve elindeki kışlık giysilerle dolu bir tekerlekli arabayı bağışlayanlar arasındaydı. evden getirildi.

İlkbahardan bu yana New York’a gelen binlerce sığınmacı, hayatlarını yeni bir ülkede yeniden inşa etmeye çalışırken göz korkutucu zorluklarla karşı karşıya. Çoğu, Güney Amerika’dan Teksas sınırına kadar yorucu bir kara yolculuğunun ardından sırtlarındaki kıyafetlerden biraz daha fazlasıyla geldiler ve burada daha sonra Cumhuriyetçi vali Greg Abbott ve Demokrat liderliğindeki El Paso şehri tarafından kuzeye otobüsle götürüldüler.

Ancak gelişleri, New York’un dört bir yanından gelen destekle bir şekilde hafifliyor.

Şehir barınma, yemek ve sağlık hizmetleri sağlarken, tepkisi zaman zaman durağan veya kaotik oldu. Bir dizi hayır kurumu ve yardım grubu, boşlukları doldurmak için devreye girerek kışlık mont, bebek maması ve cep telefonu gibi çok ihtiyaç duyulan malzemeleri dağıttı. Hatta bazı gönüllüler evlerini bile açıyor.

Port Authority Otobüs Terminali’nde, Teksas’tan otobüsten inen insanları sandviç, meyve ve bağışlanmış giysilerle karşılamak için her gün şafaktan önce yaklaşık bir düzine gönüllü geldi.

Çarşamba günü erken saatlerde, 56 yaşındaki Ilze Thielmann, yeni gelenleri selamlamak, yiyecek dağıtmak ve bağışlanan giysi, çocuk bezi ve diğer eşyaları organize etmek için çabalayan gönüllüleri yönlendiriyordu. Otobüs terminalinin küçük bir alanı üniformalı memurlar tarafından korunuyor ve katlanır sandalyelerle dolduruluyordu; kutular dolusu elma, simit, fıstık ezmeli ve jöleli sandviç hazırdı.

Emekli bir avukat olan Bayan Thielmann, “Bu sadece bir aşk patlaması, başka türlü ifade edilemez” dedi. Sanatçılar-Atletler-Aktivistler grubunu yöneten 45 yaşındaki Power Malu ve bir topluluk organizatörü olan Adama Bah ile birlikte gönüllü grubu Team TLC NYC ile çabaları koordine etmeye yardımcı oldu.

Yeni gelenlerin çoğu küçük çocuklu ailelerdi ve sonunda şehrin bir alım merkezi kurduğu yakındaki Row NYC oteline gideceklerdi.

Peru, Lima’dan 38 yaşındaki Rocio Villarreal Orberson, yanında 11 yaşındaki kızı Fatima ile Perşembe günü gelenler arasındaydı. Bayan Villarreal, çalıştığı pazardaki çeteler tarafından yapılan gasp da dahil olmak üzere enflasyon ve suç nedeniyle kaçtığını söyledi.

Varışta, kalabalığın Times Meydanı’nda gezmeye giden iyi giyimli turistlerin ve bol sweatshirt’lü geniş gözlü çocukların ellerini tutan göçmen ebeveynlerin bir karışımı olduğu Row oteline gönderildi.

Bayan Villarreal, “Çok minnettarım,” dedi. “Bizi asla geride bırakmadılar. Battaniye verdiler, yemek verdiler, bize iyi davrandılar. Bizden hiçbir ücret talep etmeden bizi buraya getirdiler.”

Belediye Sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, 21.000’den fazla sığınmacının ilkbahardan bu yana şehrin giriş sisteminden geçtiğini ve yaklaşık 16.000’inin şehrin devası’nda kaldığını söyledi. Çoğunluk, ülkenin ekonomik çöküşünden, suçtan ve siyasi baskıdan kaçan Venezuelalılardı.

New York, kitaplarda “barınma hakkı” yasasına sahip olması bakımından benzersizdir ve şehirdeki düzinelerce otelde göçmenleri barındırmaktadır. Ancak sistem aşırı kalabalık ve Ekim ayı başlarında Belediye Başkanı Eric Adams, akınla başa çıkamayacağını söyleyerek olağanüstü hal ilan etmişti.

Bu hafta Randalls Adası’nda 84.000 metrekarelik bir çadır kampı açtı, ancak Biden yönetiminin 12 Ekim’de bazı göçmenleri geri çevireceğini açıklamasının ardından Venezuelalıların akışı yavaşlıyor gibi görünüyor.

40 yaşındaki Carlos Briceño ve 18 yaşındaki oğlu, Venezuela’nın Carabobo kentinden iki hafta önce geldi. Midtown’daki bir otelde şehir tarafından sağlanan bir odaları vardı ve göçmenlerin çoğu gibi, henüz resmi olarak çalışma iznine sahip değillerdi, ancak ellerinden gelen her yerde konserler almak için can atıyorlardı. Şimdiye kadar başarısız olduktan sonra, yardım etmek için Liman Otoritesindeki gönüllülere katılmaya karar verdiler.

Babasının adını taşıyan genç adam, “Buraya gel ve gelen diğerlerine yardım etmeye çalış,” dedi.

Göçmenler, yeni ve pahalı bir şehirde kendilerine bir yer edinmeye çalışırken birçok zorlukla karşı karşıyadır.

Aşağı Doğu Yakası’ndan gelen ve bir boks spor salonu işleten Bay Malu, kendisinin ve diğer gönüllülerin, barınaklarda sorun yaşayanlara ya da geceleri sokaklarda dolaşamayanlara yardım etmeye çalıştıklarını söyledi. bir yatak al. O ve grubunun diğer üyeleri de göçmenleri evlerinde ağırladı.

Sığınma sistemi hakkında Bay Malu, “sorumluluk yok ve kimse gerçekten yanıt vermiyor” dedi.

Şehrin çevresinde, sıradan New Yorklulardan bağışlanan mal yığınları ibadethanelerde, okullarda, toplum merkezlerinde ve seçilmiş yetkililerin ofislerinde boş odaları dolduruyor.

Venezuela’dan yeni gelen bir kadın, Eyalet Senatörü Jessica Ramos’un ofisinde bağışlanan kıyafetleri gözden geçiriyor. Kredi… Desiree Rios/The New York Times

Sözcü Astrid Aune, Eyalet Senatörü Jessica Ramos’un geçen ay göçmenler için bir bağış kampanyası başlattığını duyurduğunda, Jackson Heights’taki ofisindeki bir konferans odasının dolmasının sadece bir gün sürdüğünü söyledi.

Oda şimdi bir tür butik haline geldi, düzgünce sıralanmış giysi yığınlarıyla dolu, şehrin dört bir yanından gelen insanlarla söylentiler yayıldı. Havalar soğumaya başladığı için özellikle kazak ve ceketler rağbet görüyor.

Venezüellalı bir anne çocuk kıyafetlerine bakarken, Bayan Aune geçtiğimiz hafta içi bir gün, “Onlar sandaletlerle geliyorlar, çocuklar yanlış numara ayakkabılarla geliyorlar” dedi.

Katolik Yardım Kuruluşları, United Way of New York City ve New York Göçmenlik Koalisyonu gibi büyük kuruluşlar, yeni gelenlerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. Ama aynı zamanda daha küçük, daha fazla taban çabası sürüyor.

Verde’s Pizza and Pasta House, Staten Island’ın batı ucunda yeni göçmenlere ev sahipliği yapan otel kümesinin yakınındaki bir avuç restorandan biridir. 47 yaşındaki Danielle Bongiovanni, dükkanı kocasıyla birlikte işletiyor ve onlara bırakmak için fazladan turta ve makarna yemekleri yapıyor.

Verde’s Pizza ve Pasta House’u kocasıyla birlikte işleten 47 yaşındaki Danielle Bongiovanni, göçmenlere bırakmak için fazladan turta ve makarna yemekleri yapıyor. Kredi… Desiree Rios/The New York Times

Yerel sakinler bağışlar için ya da çevrimiçi siparişler yoluyla bağış yapıyorlardı ve Bayan Bongiovanni bazılarının çıktısını alıp duvara İsa’nın bir resminin yanına bantlamıştı.

İşletme geçen ay açıldı ve çabaları göçmenlerin gelişine üzülen sakinlerin bazı homurdanmalarına neden oldu. Ama Bayan Bongiovanni, aç aileleri beslemek konusunda özür dilemedi.

Bayan Bongiovanni, müşterilere hizmet vermek arasında “Bu Cumhuriyetçi veya Demokrat ile ilgili değil” dedi. “Ben bir Katoliğim. İyilik yapmaya çalışıyorsun, kadınlara ve çocuklara yardım ediyorsun.”

55 yaşındaki Marlene Markoe-Boyd, pizzacının çabalarını gazetede okudu ve 60 dolarlık bağış yapmak için uğradı. O da gitmek için bir dilim aldı.

“Bence yaptıkları şey çok güzel” dedi. “Yeni komşularımızı karşılama çabasının bir parçası olmak çok güzel.”

Brittany Kriegstein raporlamaya katkıda bulundu.