Roe v. Wade’den Önce Kürtaj Kliniği işletiyordu. Bazı Düşünceleri Var.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
1970 yılında, Yüksek Mahkemenin Roe v. Wade davasındaki kararından üç yıl önce, aralarında New York’un da bulunduğu dört eyalet, kürtaj karşıtı yasalarını yürürlükten kaldırdı. O zamanlar Merle Hoffman, yakın zamanda profesyonel tutkularından vazgeçmiş bir konser piyanistiydi. Klasik müzik dünyası fazla kapalıydı, ancak 60’ların geniş kapsamlı siyasi akımları da onu içine çekmemişti. Psikoloji yüksek lisans okuluna yerleşti ve biri kürtaj kliniği açmak isteyen ve ondan çalıştırmasını isteyen bir doktorun ofisinde olmak üzere üç işte kendini destekledi.

Bu 1971’di. Ülke, Yüksek Mahkeme’nin Roe’yu geçersiz kılmaya yönelik görüş taslağını sızdırarak öğrendikten iki gün sonra, “Evde Nietzsche, kriminoloji ve psikoloji okuyor ve Chopin uyguluyordum” dedi. “Yani bu açık bir yol değildi.”

Bayan Hoffman’ın pozisyonu kabul etmesinden bu yana geçen yarım yüzyılda, bir aktivist olarak üreme hakları hareketinin ön saflarında yer aldı ve Queens’deki Choices Kadın Tıp Merkezi’nin kurucusu ve başkanı olarak, ülkedeki ilk kürtaj klinikleri, bir dizi sağlık hizmeti sağlamak için büyüdü. Ona, Roe’nun ölümünden sonraki ilk yıllarda, şimdi kaçınılmaz görünen şeyi önceden tahmin edip edemediğini sordum. Yasa “hiçbir zaman güvencesiz görünmedi ama her zaman savunmasız görünüyordu” dedi bana. “Gerçi görmeliydim çünkü öldürülenlerin cenazelerine gidiyordum.”

1993’te, kürtaj yapan ve Pensacola’daki kliniğinin dışında, kürtaj karşıtı bir gruba katılan köktendinci bir Hristiyan tarafından vurularak öldürülen bir kadın doğum uzmanı olan arkadaşı David Gunn’ın hizmetini hatırladı. aylar önce, Ku Klux Klan’ın eski bir üyesi tarafından yönetildi. “Banyodaydım ve Ellie Smeal paltosunu açtı” dedi. Eleanor Smeal, Ulusal Kadın Örgütü’nün başkanıydı ve Feminist Çoğunluk Vakfı’nın kurulmasına yardım etmişti. “Kurşun geçirmez yelek giyiyordu.”

Ms. Hoffman, işe başlar başlamaz çalışmaya çekildi. Bu haftaki konuşmamızda bana “Beni bu harekete bağlayan ilk hastaydı” dedi. “Adı Helen’di. New Jersey’dendi. Beyazdı, Katolikti, evli ve üç çocuğu vardı. Başka birine parası yetmedi.”

From Opinion: A Challenge to Roe v. Wade

Times Opinion yazarları ve köşe yazarlarının Yargıtay’ın yaklaşan kararına ilişkin yorumları Dobbs v. Jackson Kadın Sağlığı Örgütü’nde.

• Ross Douthat: Roe v. Wade’i devirecek bir Yüksek Mahkeme kararı taslağının sızdırılması sürpriz değil, ancak bunun arkasındaki strateji gizemli bir şey.
  • Roxane Gay: Taslağı kim sızdırdıysa, insanların Amerika’yı bekleyen kaderi anlamasını istedi. Böylece insanlar hazırlanabilir. Böylece öfkelenebilirler.
  • Emily Bazelon: Taslakta kadınların kaydettiği ilerlemenin Roe’yu atmak için bir neden olduğunu öne sürerek, Yargıç Samuel Alito feminizmi kendi aleyhine çevirdi.
  • Bret Stephens: Roe – Wade, verilince hatalı bir karardı. Ancak onu ters çevirmek, onu tersine çevirmekten çok hasarını çoğaltmak için daha fazlasını yapardı.
  • Sway: podcast’inin son bölümünde, Kara Swisher bir kürtaj hakları savunucusu ile taslak görüş ve Amerika’da kürtaj haklarının geleceği hakkında konuşuyor.
Bu bağlamda danışmanlık için henüz protokoller yoktu ve bunun üzerinde fazla düşünülmemişti. “Her şey ilk kez yapıldı” dedi. “Ben bu kadınla nasıl konuşurum? “Tanrım, ne diyeceğim?” diye düşünüyorum. Konuştum ve kürtaj olurken elini tuttum. Seçimin muazzam gücünü ve savunmasızlığını fark ettim.”

Bayan Hoffman, “iatrojenik gebelikler” olarak adlandırmaya başladığı duruma giderek daha fazla kızdı. Bunlara “hekimlerin cehalet ve yanlış bilgilendirmesi, ego ve kibir neden” dedi ve kadınlara doğumdan hemen sonra diyaframlarını yeniden takmaya gerek olmadığını veya doğum kontrolünün gerekli olmadığını söyleyen doktorlara atıfta bulundu.

32 yaşında, evli ve “bütün hesapları olan” Bayan Hoffman, çocuk sahibi olmaya hazır olmadığı için kürtaj oldu. (Yirmi altı yıl sonra, Sibirya’dan küçük bir kızı evlat edindi.)

Onu siyasallaştıran, 1976’da kürtajın federal fon finansmanını Medicaid aracılığıyla yasaklayan Hyde Değişikliği’nin geçişiydi. Mezun olduğu okul olan Queens College’a gitti ve profesörlere yaklaştı. “Kapılara vurdum ve ‘İçeri girip sınıfa hitap edebilir miyim?’ dedim. ‘Neler olduğunu biliyor musun?’ dedim.” Öğrencilerin çoğunlukla kayıtsız olduğunu gördü.

Bundan dört yıl önce, 1972’de ülkenin dört bir yanından yaklaşık 100.000 kadın kürtaj yaptırmak için New York’a gitti – yaklaşık yarısı 500 milden fazla seyahat etti ve bazıları Arizona, Idaho ve Nevada kadar uzaklardan geldi. Çoğu, birden fazla ameliyathanesi olan büyük tesislere gitti. Bayan Hoffman’ın kliniği başlangıçta küçüktü; oradaki prosedürün maliyeti 77 dolardı ve sağlık sigortası şirketi HIP tarafından karşılandı, bu da Bayan Hoffman’ın kendi tesisini açmayı düşündüğünü ancak din adamlarıyla veya büyük işçi sendikalarıyla bağlantıları olan yönetim kurulu üyelerini rahatsız etmek istemediğini söyledi. .

State of Roe – Wade’i

anlayın

Kart 1 / 4

Roe – Wade nedir? Roe v. Wade, Amerika Birleşik Devletleri’nde kürtajı yasallaştıran önemli bir Yüksek Mahkeme kararıdır. 7-2 kararı 22 Ocak 1973’te açıklandı. Mütevazı bir Ortabatı Cumhuriyetçisi ve kürtaj hakkının savunucusu olan Yargıç Harry A. Blackmun, çoğunluk görüşünü yazdı.

Dava ne hakkındaydı? Karar, kürtajı yasaklayan birçok eyalette yasaları çiğnedi ve bir fetüsün rahim dışında hayatta kalabileceği noktadan önce prosedürü yasaklayamayacaklarını ilan etti. Fetal canlılık olarak bilinen bu nokta, Roe’nun kararlaştırıldığı yaklaşık 28 haftaydı. Bugün, çoğu uzman bunun yaklaşık 23 veya 24 hafta olduğunu tahmin ediyor.

Dava başka ne yaptı? Roe – Wade, hamileliğin üç aylık dönemlerine dayalı olarak kürtaj düzenlemesini yönetmek için bir çerçeve oluşturdu. İlk üç aylık dönemde, neredeyse hiçbir düzenlemeye izin vermedi. İkincisi, kadın sağlığını korumaya yönelik düzenlemelere izin verdi. Üçüncüsü, annenin hayatını ve sağlığını korumak için istisnalar yapıldığı sürece devletlerin kürtajı yasaklamasına izin verdi. 1992’de mahkeme, Roe’nun esas kararını onaylarken bu çerçeveyi attı.

Karaca devrilirse ne olur? Kürtajın meşru olup olmayacağına ve ne zaman olacağına devletler karar verecekti. Uygulama muhtemelen yaklaşık yarısında yasaklanacak veya kısıtlanacak, ancak çoğu buna izin vermeye devam edecek. On üç eyalette, Karaca’nın devrilmesi halinde hemen kürtaj yasa dışı hale getirecek sözde tetik yasaları vardır.

Kürtaja erişim Roe’dan sonra yayıldıkça, kadınların altı saat boyunca uçağa binmesi veya araba kullanma ihtiyacı onlara yardım edebilecek doktorları büyük ölçüde azalttı. Ancak son zamanlarda ihtiyaç yeniden ortaya çıktı. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, kürtaj yasaları giderek yasaklayıcı hale geldikçe, tesisler kapandıkça ve ameliyat yapan doktorlar olarak New York dışından – Teksas, Georgia, Alabama, Ohio’dan – giderek daha fazla insan Bayan Hoffman’ın tesisine geldi. prosedürler emekli oldu ve her zaman kolayca değiştirilemedi.

Karaca’nın tersine çevrilmesi, 13 eyalette kürtajı hemen veya çok hızlı bir şekilde sonlandırabilir; 14 kişi daha prosedürü 22 hafta veya daha erkenle sınırlayabilir, ancak bunların çoğu tamamen yasaklayabilir. Bayan Hoffman, bunun daha fazla kadını hamileliklerini sonlandırmak için seyahat etme pozisyonuna sokacağını ve onlara yardımcı olacak altyapıyı zorlaştıracağını öngördü.

Geçtiğimiz birkaç on yıl içinde, kendi ifadesiyle “yer üstü demiryolu” olan bir ağ, hamileliklerini sona erdirmek için evden uzaklaşmak zorunda kalan kadınları barındırmak için geliştirildi. Örneğin Choices, 2001 yılında New York’ta bir kürtaj kliniğinde danışman tarafından kurulan Haven Coalition ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. Bir gün danışman şehir dışından bir hastaya nerede kaldığını sormuş ve hasta otele parası yetmediği için arabasında uyuduğunu söylemiş.

Koalisyon, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu ve kadınları prosedürlerinden almak, misafir odalarına ve kanepelere yerleştirmek ve yiyecek ve rahatlık sunmak için gönüllüler talep etti. O zamandan beri, kadınların görevli masraflarını karşılamalarına yardımcı olmak için fonlar oluşturuldu. Bayan Hoffman, “Çok destekleyici bir ağ var, ancak gergin olacak” dedi. “İnsanlar – kadınlar, vicdan sahibi erkekler – aynaya bakıp ‘Ne yapabilirim?’ demeleri gerekecek. ve sonra bir şeyler yap.”

1989’da Bayan Hoffman, St. Patrick Katedrali’nin dışında durduğunu ve kürtaj karşıtı agresif bir grup olan Kardinal John O’Connor’ın Kurtarma Operasyonu’na verdiği desteğe meydan okumak için yüzlerce başka protestocuyla birlikte elbise askılarını salladığını hatırladı. . Konuştuğumuz aynı öğleden sonra, gösterileri öngören Yüksek Mahkeme’nin çevresine iki metre yüksekliğinde çitler çekiliyordu.

“Gençliğimi yeniden yaşıyorum” dedi Bayan Hoffman. “Benim düşüncem, muhalefetin gücünü en aza indirdiğimiz yönünde.”