“Sandviç ısmarladım ve sahibiyle sohbet etmeye başladım”

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Değerli İpuçları

Sevgili günlük:

Birkaç yıl önce Wall Street bölgesinde yürüyüş yaparken bir mecnuna uğramaya karar verdim.

Bir sandviç sipariş ettim ve sahibiyle o hazırlarken sohbet etmeye başladım. Konuşmamız sonunda dükkanın konumuna geldi.

Finans Bölgesinde olmasının borsa oynamasına veya bilgili müşterilerden değerli ipuçları almasına yol açıp açmadığını sordum.

Sandviç yapmaya ara verdi, bıçağını bıraktı ve şaşkın bir ifadeyle bana baktı.

“Her gün, o komisyoncular buraya geliyor” dedi. “Simitlerini, sandviçlerini, çöreklerini, kahvelerini, sigaralarını alıyorlar…”

Tekrar duraksadı ve dükkânının kapısını işaret etti.

“ … ve her gün kaldırımda ‘çek’ yazan bir kapıyı itip kakıyorlar.”

-Steven Scharff

Boş koltuk

Sevgili günlük:

Her sabah Park Slope’daki evimden Midtown Manhattan’daki ofisime gidip geliyordum.

Yedinci Cadde durağında F trenini beklerken yetenekli bir müzisyen olan arkadaşım Ronit’i günlük işine giderken gördüm.

Tren geldiğinde iki koltuğu yan yana bulduk. Tren Manhattan’a girerken dolmaya devam etti ama 23. Caddeye vardığımızda çok daha az kalabalıktı.

O sırada yanımızda bir koltuk açıldı ve yaşlı bir kadın oraya doğru ilerlemeye başladı. Tren hareket etmeye başladı ve onu sarsarak kucağımıza aldı. Kendini topladı, özür diledi ve boş koltuğa oturdu.

Ronit ve ben Rockefeller Center’da indik. Kendi yollarımıza gitmeye başladığımızda bana döndü.

“En azından Patti Smith kucağıma düştüğü için geç kaldığımı patronuma söyleyebilirim” dedi.

—Doug Schneider

Sonraki soru

Sevgili günlük:

90 yaşındayım. Bir gün doktorumun muayenehanesinden çıkarken resepsiyonist beni durdurdu.

“Çıkış yapıyor musun?” diye sordu.

Sorusunu farklı bir şekilde ifade etmek isteyebileceğini önerdim.

— Sandra Weiss

QM6’yı sürmek

Sevgili günlük:

Her Perşembe, QM6 otobüsüyle Manhattan’dan Queens’teki North Shore Towers’a, ROMEO (Dışarıda Yiyen Emekli Yaşlı Adamlar) grubumun haftalık öğle yemeği toplantısı için bir lokantaya gidiyorum.

Dünyanın sorunlarını tartışmak ve çoğu zaman çözmek için birkaç saat harcıyoruz. Zaman geçirmek için zorlu ve tatmin edici bir yol.

Bir keresinde otobüse bindiğimde şoför her zamanki durağıma gidip gitmediğimi sordu. Öyle olduğumu söyledim ve nedenini açıkladım.

Ertesi hafta Queens gezim için otobüse bindiğimde, aynı şoför bana kayınpederinin yakın zamanda Florida’ya emekli olduğunu ve onu evden çıkaracak bir şeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Karısına grubumdan bahsettiğini ve kayınpederinin de benzer bir şey yapmasını önerdiğini söyledi.

Bundan kısa bir süre sonra bir perşembe, arkadaşlarımla lokantadayken sohbeti bir erkek sesiyle böldüm. Otobüs şoförüydü.

“Doğru anladınız çocuklar,” dedi. “Kayınpederimin böyle bir yere ihtiyacı var.”

— Arthur Flug

Ani durdurma

Sevgili günlük:

1995 yılının çok soğuk bir Noel gününde, eşim ve ben 2 yaşındaki oğlumuzla birlikte Manhattan’ı ziyaret ediyorduk.

Alışverişle geçen bir günün ardından, tatil yorgunu görünen soğuk New York yüzlerinden oluşan olağan grupla dolu bir şehirler arası otobüse bindik.

Karşımızda, rahatça taşıyabileceğinden daha fazla hediye dolu alışveriş çantası tutan, tamamen sarınmış yaşlı bir kadın oturuyordu. Yanında uyuyormuş gibi görünen bir adam oturuyordu. Duraklardan birinde şoför ona seslendi.

Hey dostum, dedi şoför. Burası senin durağın. Benden sana söylememi istedin.”

Adam gözlerini açtı, teşekkür etti, otobüsten indi ve yakındaki bir parka girdi.

Paketleri taşıyan kadın, o kapıya doğru giderken arkasından seslendi.

“Efendim,” dedi. “Şapkanı unuttun!”

Ama o bunu fark etmedi ve yürüdü.

Kadın daha sonra şoföre seslendi.

“Efendim, o adam sınırını unutmuş ve bu gece hava çok soğuk olacak,” dedi. “Durup koşup ona vermemi bekleyebilir misin?”

Şoför, beklemek için otobüsü durduramayacağını, ancak yavaş süreceğini ve onu bir sonraki köşeden alacağını söyledi.

Endişeli görünerek çantalarını, paketlerini ve adamın geride bıraktığı örgü başlığı topladı. Ona yetişti, sınırını verdi ve bir sonraki köşeye koştu.

Sözüne sadık kalan sürücü, onunla köşede buluşabilmek için çok yavaş hareket etti. Otobüs köşeye vardığında, o da geldi.

Otobüse geri bindi, kapılar kapandı ve yolcuların hepsi alkışlamaya başladı.

— James Roddy

Okumak
tüm son girişler ve bizim gönderim yönergeleri . Bize e-posta ile ulaşın günlü[email protected] veya takip et @NYTMetro Twitter’dan.

Agnes Lee’nin çizimleri