Terk edilmiş nasıl yazılır TDK ?

Ipek

New member
Terk Edilmek Nasıl Yazılır? TDK mi, Kalp mi Öğretir Asıl Yazımı?

Selam forumdaşlar,

Uzun zamandır içimde bir şey var, anlatmazsam içimde kalacak. Bu gece klavyenin tuşları parmaklarımın altından değil, kalbimin en sessiz köşesinden dökülüyor. “Terk edilmiş” kelimesinin TDK’ya göre nasıl yazıldığını değil, ruhumu nasıl parçaladığını anlatmak istiyorum size. Ama hadi önce kelimeden başlayalım, sonra hikâyeye gidelim; çünkü bazen bir kelimenin doğru yazımı bile bir hayatın yanlış gidişatını anlatır gibi olur.

TDK der ki: “Terk edilmiş” ayrı yazılır.

Ama ben derim ki: “Terkedilmiş” yazan birinin kalbi ayrı değil, paramparçadır. İşte o farkı, sadece yaşayan bilir.

Bir Akşam, Sessizce Başlayan Hikâye

O akşam gökyüzü ne kadar ağırdı, bilseniz.

Yağmur yağmıyordu ama hava ağlamaklıydı, tıpkı Elif gibi. Elif’in parmakları klavyenin üzerinde titriyordu, “nasıl bu kadar kolay gidebildi?” diye sormak istiyordu ama cümle kurmaya mecali yoktu. Karşısındaki ekranın başında Murat vardı; uzak şehirde, kelimelere sığınmış bir mühendis. Onun dünyasında her şey çözülürdü: problemler, devreler, yazılımlar... Ama kalp, çözüm tablolarına sığmazdı.

“Belki de fazla düşündük,” dedi Murat, sesi bir matematik denklemi kadar soğuk ama bir çocuk kadar kırılgandı.

Elif derin bir nefes aldı. “Sen düşündün, ben hissettim,” dedi.

Ve işte o an, “terk edilmiş” kelimesinin anlamı TDK’dan çıktı, hayatın ortasına düştü.

Erkekler Çözüm Arar, Kadınlar Anlam Arar

Murat, Elif’in sessizliğini “sorun çözme” alanına taşıdı. “Bak, birbirimizi üzmeden bitirelim. Böyle daha iyi olur.”

“İyi mi olur?” dedi Elif, “İyi olmak matematik gibi mi senin için? Bir toplama hatasını düzeltir gibi mi ayrılıyorsun benden?”

Murat sustu. Çünkü o “çözüm” üretmeye alışmıştı ama “hissetmek” kısmı her defasında kod hatası veriyordu.

Elif ise “anlamak” istiyordu; neden, nasıl, niye?

Kadınlar bazen bir cevap değil, sadece bir dokunuş ister. Ama erkekler çoğu zaman, cevap veremedikleri yerde “bitirelim” der.

İşte “terk edilmiş” o anda doğar: biri gider, biri kalır; biri “çözülmüştür,” diğeri “dağılmıştır.”

Terk Edilmek – Bir Fiil Değil, Bir Sessizliktir

Elif, o gece pencereyi araladı. Şehir sessizdi ama içinde bin ses yankılanıyordu.

Murat’ın son mesajı gözlerinin önünde duruyordu:

> “Sen iyi bir insansın, ben sana yetemedim.”

TDK’ya göre “terk edilmiş”in tanımı basit: “Bir yer, kişi ya da şey tarafından bırakılmış olan.”

Ama kalbe göre tanımı şudur: “Artık aranmayan bir sesin yankısında kalan kişi.”

Elif, bu tanımı kendi üzerine giydi, tıpkı eski bir kazak gibi—her yerinden sızan anılarla.

Zaman Geçtikçe Anladım

Murat haftalar sonra anladı; çözüm aradığı şeyi aslında “çözmemesi” gerekiyordu.

Bir ilişki, kod gibi değil; bir melodi gibidir. Yanlış nota çaldığında düzeltmeye değil, hissetmeye çalışırsın.

Ama o geç kalmıştı.

Elif’in kalbinde, “terk edilmiş”in sadece yazımı değil, yankısı kalmıştı.

Bir akşam o da oturdu, “terk edilmiş” kelimesini arattı internette.

TDK’nın tanımı karşısına çıktı.

Gülümsedi.

“Evet,” dedi kendi kendine, “ben de ‘ayrı’ yazıldım.”

Forumdaşlar, Sizin Hiç “Terk Edilmiş” Anınız Oldu mu?

Şimdi size soruyorum, sevgili forumdaşlar…

Bir kelimenin yazımı mı daha çok acıtır, anlamı mı?

Hiç “terk edilmiş” hissettiniz mi?

Belki sevdiğiniz gitti, belki bir dost sustu, belki hayat sizi bir köşede unuttu.

Hepimiz bir noktada “terk edilmiş” olduk.

Ama belki de asıl mesele, “kim” tarafından değil, “nasıl” terk edildiğimizde gizli.

Bir mühendis gibi planlı, ya da bir kadın gibi duygulu…

Bir arkadaş gibi sessiz, ya da bir yabancı gibi ansızın...

Sonuç hep aynı: geriye bir kelime kalıyor — iki kelimelik, ayrı yazılan ama bir ömürlük acı taşıyan: terk edilmiş.

Son Söz: Ayrı Yazılır Ama Birleşik Hissedilir

TDK der ki: “Terk edilmiş ayrı yazılır.”

Ama kalp der ki: “Keşke ayrı yazılmasa, keşke birlikte kalsaydık.”

Ve belki de dil bilgisi ile duygular arasındaki en büyük fark budur:

Dil kurallarıyla yazılır, kalp ise ihlal ederek yaşar.

O yüzden, “terk edilmiş” kelimesini doğru yazmak isteyenlere küçük bir not bırakıyorum buraya:

Kelimeyi ayrı yazın, ama yaşarken dikkat edin — çünkü bazı ayrılıklar bir ömür birleşmez.

Siz Ne Düşünüyorsunuz Forumdaşlar?

“Terkin” yazımı mı zor, “terk edilmenin” ağırlığı mı?

Yorumlarınızı bekliyorum… Belki de hepimizin içinde bir parça “terk edilmiş” vardır, kim bilir?