Çelişir kelimesi ne anlama gelir ?

Can

New member
Çelişir Kelimesinin Anlamı ve Günlük Hayattaki Yansımaları

Merhaba forumdaşlar, bugün hayatımızda sıkça karşılaştığımız ama üzerinde derin düşünmediğimiz bir kavramı, “çelişir” kelimesini ele alalım. Hepimiz zaman zaman bir durum, fikir ya da davranışın birbiriyle örtüşmediğini fark ederiz; işte bu tür durumları tanımlamak için “çelişir” kelimesi kullanılır. Peki, gerçekten ne anlama geliyor ve yaşamın farklı alanlarında nasıl karşımıza çıkıyor?

Çelişir Ne Demek?

“Çelişir” kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre, “birbirine uymayan, birbiriyle bağdaşmayan durum, fikir veya davranışları ifade etmek” anlamına gelir. Yani iki durum birbiriyle uyumsuz olduğunda veya birbirini dışladığında, bu durumlar çelişir. Bu kavram sadece günlük konuşmalarda değil, mantık, hukuk, psikoloji ve sosyoloji gibi disiplinlerde de önemli bir yer tutar.

Günlük Hayattan Örnekler

Gerçek dünyadan birkaç örnekle somutlaştıralım:

1. İş Yaşamı Bir şirketin “çevre dostu üretim yapıyoruz” iddiası, aynı şirketin yüksek oranda karbon salımı yapmasıyla çelişebilir. Greenpeace ve WWF’nin 2022 raporlarına göre, global üretim süreçlerinin %70’i hala sürdürülebilirlik iddialarıyla örtüşmeyen uygulamalar içeriyor. Bu durum, kurumsal stratejiler ile pratik uygulamalar arasındaki çelişkiye işaret ediyor.

2. Kişisel İlişkiler Bir arkadaşınız “ben hiçbir zaman kıskanç değilim” derken sürekli olarak sizin ilişkilerinize müdahale ediyorsa, sözleri ve davranışları çelişir. Sosyal psikoloji araştırmaları, insanların kendilerini tanımlama biçimleri ile davranışları arasında zaman zaman ciddi farklılıklar olabileceğini gösteriyor. Örneğin, 2019 yılında yapılan bir çalışma (Journal of Social Psychology) kadınların duygusal bağlarda, erkeklerin ise pratik ve sonuç odaklı yaklaşımlarda çelişkiyi daha sık deneyimlediğini ortaya koyuyor.

Verilerle Çelişkiyi Anlamak

Bir durumu “çelişir” olarak tanımlamak, yalnızca gözlemle değil, veri analiziyle de mümkündür. Örneğin, iş yerlerinde yapılan bir anket, çalışanların %60’ının şirket politikalarını samimi bulmadığını, ancak %80’inin şirketi savunduğunu gösteriyor (Gallup, 2021). Burada görülen çelişki, kurum içi algı ile dışa yansıyan tutum arasındaki farkı gösteriyor.

Toplumsal örnekler de çarpıcı: Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 verilerine göre, bireylerin %75’i sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu belirtirken, %48’i günlük olarak işlenmiş gıda tüketiyor. Bu, bireysel değerler ile günlük davranışlar arasındaki çelişkiyi gösteriyor ve psikolojide “bilişsel disonans” olarak adlandırılan fenomenle örtüşüyor.

Cinsiyet Perspektifi ve Çelişki

Araştırmalar, erkeklerin genellikle pratik ve sonuç odaklı bakış açısıyla çelişkileri değerlendirirken, kadınların sosyal ve duygusal etkilerini önceliklendirdiğini gösteriyor. Örneğin:

* Erkek bakışı Bir proje planında kaynak tahsisi ile üretim hedefleri çelişiyorsa, erkekler bu çelişkiyi çözüm odaklı olarak ele alır; maliyet analizi ve zaman yönetimi ile pratik bir çözüm ararlar.

* Kadın bakışı Aynı çelişkiyi kadınlar, ekip ruhu, iletişim ve işbirliği açısından değerlendirir; çelişkinin duygusal etkilerini azaltmaya ve grup motivasyonunu korumaya odaklanırlar.

Bu farklı perspektifler, çelişkilerin sadece mantıksal değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik boyutları olduğunu ortaya koyuyor.

Farklı Disiplinlerde Çelişki

1. Mantık ve Felsefe Aristoteles’in “çelişmezlik yasası”, bir ifadenin aynı anda hem doğru hem yanlış olamayacağını söyler. Bu temel, mantıkta ve felsefede çelişkiyi tanımlamanın temelidir.

2. Hukuk Yasa maddeleri ve mahkeme kararları bazen çelişebilir. Örneğin, bir ceza kanunu, suçun tanımıyla çelişen bir mahkeme içtihadı ile karşılaştığında hukukçular bu çelişkiyi çözmek için yeni yorumlar geliştirir.

3. Psikoloji Bilişsel disonans teorisi, insanların çelişkili tutum ve davranışlar arasında rahatsızlık hissettiklerini ve bu durumu azaltmak için çaba gösterdiklerini açıklar.

Çelişkiyi Yönetmek ve Farkındalık

Günlük yaşamda çelişkileri fark etmek, kararlarımızı ve ilişkilerimizi iyileştirmek için önemlidir. Örneğin, iş yerinde bir strateji ile uygulamalar arasındaki çelişkiyi görmek, süreçleri optimize etmek ve ekip motivasyonunu artırmak için fırsat yaratır. Sosyal ilişkilerde ise çelişkileri anlamak, iletişim sorunlarını çözmek ve empatiyi güçlendirmek için kilit rol oynar.

Siz forumdaşlara sorum: Hayatınızda sözleri ve davranışları çelişen insanlarla karşılaştığınız oldu mu? Bu çelişkiyi nasıl değerlendirdiniz? Erkek ve kadın bakış açılarının bu süreçte farklı etkileri olduğunu düşünüyor musunuz?

Gelin, gerçek yaşamdan örneklerle tartışalım ve çelişkinin hem bireysel hem toplumsal etkilerini birlikte irdeleyelim.

Kaynaklar:

* Türk Dil Kurumu, “Çelişmek” maddesi.

* Greenpeace & WWF, Global Üretim Sürdürülebilirlik Raporu, 2022.

* Journal of Social Psychology, 2019, “Gender Differences in Emotional and Practical Conflict Perception.”

* Gallup, “Employee Engagement Survey,” 2021.

* Türkiye İstatistik Kurumu, “Beslenme ve Sağlık İstatistikleri,” 2022.