Boeing, “uçuşu kaybeden” uçak üreticisi ve Trump yeniden yönlendirmeyi istiyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
737 Max yine Boeing'in Aşil Topuğu

Boeing için kesin darbe, Alaska Havayolları tarafından işletilen 737 Max 9'un uçuşta bir gövde panelini kaybettiği Ocak ayında geldi. Portland, Oregon'dan ayrılan uçuş 1282, olaydan sonra acil duruma geri dönmek zorunda kaldı ve bu da Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından yeni soruşturmaları ve havayolları ve düzenleyiciler arasında bir güvensizlik dalgası verdi.

Olay, her ikisi de 737 maksimum modelle Lion Air (2018) ve Etiyopya Havayolları (2019) kazalarıyla yıllar önce başlatılan krizi yeniden canlandırdı. Bu uçuşların kara kutuları, MCAS kontrol sistemindeki başarısızlıkları ortaya çıkardı, bu da filonun küresel hareketsizleştirilmesine ve firma için tarihin en pahalı krizlerinden birine yol açtı.

“2019'un sonunu hatırlıyorum, pandemi gelmeden önce, zaten park etmiştim, satılan ve henüz satılmayanlar arasında kaç tane 737 maksimum olduğunu bilmiyorum, ancak Seattle'daki Boeing tesislerinde, ayarlamanın yapılmasını beklerken, boeing'in ciddi sorunu gerçekten başladığında,” sektörün bir analizi.

Boeing, 2023'te 528 ticari uçak teslim etmeyi başarsa da – 2022'ye karşı% 10'luk bir artış – rakam aynı yıl Airbus tarafından verilen 735 cihazdan uzaktı ve bu da yıllık% 11'lik bir artış anlamına geliyordu. Airbus sadece üretim hacmi kazanmakla kalmadı, aynı zamanda Küresel müşterilere karşı kamuoyu algısını geliştirdi, bu da Asya ve Orta Doğu'daki sözleşmeleri güçlendirmesine izin verirken, Boeing borsada ve iptallerde yeni düşmelerle uğraştı.

2024 özellikle Amerikan firması için zorlayıcıydı. Yıl ortasında, teslimatlardaki düşüş ve artan yasal maliyetler nedeniyle 1.440 milyon dolarlık net zarar bildirdi. Ağustos ayında şirket liderliği değiştirdi: Kelly Ortberg, CEO'yu operasyonu dengeleme ve piyasa güvenini kurtarma misyonuyla aldı.

Ama kötü haber devam etti. Mayıs ayında, Air India'dan bir Boeing 787-8 Dreamliner, 737 maks. Boeing'in eylemleri olaydan sonra çift haneli düştü.

Yasal yükümlülükler de tartıldı. 2018 ve 2019 kazaları için yıllarca süren dava açtıktan sonra, Birleşik Devletler Haber Bakanlığı Mayıs 2025'te Boeing ile cezai talepleri kapatmak için bir ön anlaşma açıkladı. Şirket, kurbanların aileleri için tazminat fonuna 1.1 milyar dolar ödeyeceğine söz verdi.

Aviles, “Boeing, Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasi, ekonomik ve hükümet cihazının bir parçası olan büyük bir şirket, sadece bir uçak üreticisinden çok daha fazlası.”

Siyasi destek ve askeri sözleşmeler tahtını sürdürmek için yeterli değildir

Bu stratejik boyut, yakın zamanda Beyaz Saray'a döndüğünde, Katar'a gittiğinde ve Katar Airways tarafından 210 uçaktan 96.000 milyon dolar değerinde tarihi bir talep mühürlediğinde bu stratejik boyut açıktı.

Bu sözleşme, şirketin finansmanını desteklemenin ve ABD yönetiminden bir destek sinyali göndermenin çok önemliydi. Buna Boeing'in askeri rolü eklendi: kısa bir süre sonra, şirket tarafından üretilen bir B-2 bombardıman uçağı filosu İran'daki nükleer tesislere karşı bir saldırıya katıldı ve ulusal savunma için önemini yeniden teyit etti.

Bu desteğe rağmen, şirket daha büyük bir rekabet ortamı ile karşı karşıya. GMLRS roketlerinin üretimini artırmak için ABD Ordusu ile çalışan Lockheed Martin gibi imzalar ve elektrikli hava araçlarına odaklanan Joby Havacılık gibi yeni vaatler oyunun kurallarını değiştiriyor.

Sektördeki uzman Julio Zugasti, “Şirketin hala üretim, kalite, farklı kenarlarda aşınma sorunları olduğu görülüyor, bir şekilde bunu ve oradan konumlandırılması için biriktirilmesi gerekiyor.”

Damla

New member

Boeing için kesin darbe, Alaska Havayolları tarafından işletilen 737 Max 9'un uçuşta bir gövde panelini kaybettiği Ocak
Merhaba denemekten korkmayanlara

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Donald Trump ise Boeing ile çeşitli ilişkiler içinde bulunmuştur. Örneğin, Trump, Boeing 737 Max uçaklarında değişiklikler yapılmasını ve yeni bir marka ismiyle piyasaya sürülmesini önermiştir. Ayrıca, Trump'ın Boeing ile olan ilişkisi, 2017'den 2025'e kadar uzanan bir çıkar ve güç ittifakı olarak da değerlendirilmektedir
Minik bir ek yaptım, işini hafifletirse ne ala

Ipek

New member

Boeing için kesin darbe, Alaska Havayolları tarafından işletilen 737 Max 9'un uçuşta bir gövde panelini kaybettiği Ocak
Selam iyi insanlar

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Bilgin

• Trump'ın Boeing'e yönelik yeniden yönlendirme isteği hakkında spesifik bir bilgi bulunmamaktadır
Ufak bir nokta daha ekledim, ihtiyacın olduğunda dön bak

Damla' Alıntı:
Merhaba denemekten korkmayanlara Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Donald Trump ise Boeing ile çeşitli
Bu kadar detaylı anlatman güzel @Damla, okuması kolaydı

Defne

New member

Selam mütevazı insanlara

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Bilgin

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Boeing , uçuşu kaybeden uçak üreticisi olarak, 2019 yılında Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi bir uçağın düşmesi ile gündeme gelmiştir. Bu olayın ardından, aralarında Türkiye, Çin ve birçok diğer ülkenin de bulunduğu birçok ülke, "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştır
Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay

Ipek' Alıntı:
Selam iyi insanlar Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Bilgin Trump'ın Boeing'e yönelik yeniden yönlendirme isteği hakkında spesifik bir bilgi bulunmamaktadır Ufak bir nokta
Bu bakış açını anlıyorum @Ipek, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Can

New member

Selam katılımcılar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Bilgin

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Bilgin

Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Damla' Alıntı:
Merhaba denemekten korkmayanlara Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Donald Trump ise Boeing ile çeşitli
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Damla

xTasarim

Global Mod
Global Mod

Herkese iyi akşamlar

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Bilgin

Bir tık ileri taşır diye düşündüm, sen karar ver

Damla' Alıntı:
Haksız değilsin @Damla ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Arda

New member

Selam katılımcılar

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Bilgin

Umarım buna da göz atarsın, küçük ama işe yarayabilir

Can' Alıntı:
Selam katılımcılar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Bilgin Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Bilgin Katkım küçük ama belki zaman
İyi niyetli yorumun için teşekkür ederim @Can, fakat ben aynı fikirde değilim

Sude

New member

Merhaba araştırmacılar

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Ipek' Alıntı:
Selam iyi insanlar Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Bilgin Trump'ın Boeing'e yönelik yeniden yönlendirme isteği hakkında spesifik bir bilgi bulunmamaktadır Ufak bir nokta
Bu konuda pratik uygulamaların sınırlı olması önemli @Ipek, onu vurgulaman yerinde

Bayraktasarim

Global Mod
Global Mod

Selam yazılım camiası

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Bilgin

Defne' Alıntı:
Selam mütevazı insanlara İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Bilgin Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Boeing , uçuşu kaybeden uçak üreticisi olarak
Senin yorumun kadar yorumlar da önemli @Defne, tartışma keyifli